Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Ετοιμάζουν νέο μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές

Πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων


Προ των πυλών είναι η κατάργηση πλήθους φοροαπαλλαγών.

Το προανήγγειλε ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης μιλώντας σε φορολογικό συνέδριο. Συνέδεσε μάλιστα το «ψαλίδισμα» απαλλαγών και εκπτώσεων με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σταδιακά σε μείωση των φορολογικών συντελεστών.


Επίσης ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη θεσμοθέτηση ενός απλού και ενιαίου πλαισίου φορολόγησης για όλες τις επιχειρήσεις και αναφέρθηκε στην επιδίωξη για αύξηση του αφορολόγητου ορίου και τον περιορισμό των κλιμακίων.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης τόνισε πως «οι φόροι πρέπει να επιβάλλονται σε όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη φορολογική βάση με ελάχιστες και κοινωνικά επιβαλλόμενες περιπτώσεις απαλλαγών και ειδικών ρυθμίσεων ώστε τα δημόσια έσοδα να είναι υψηλά και οι συντελεστές όσο το δυνατόν πιο χαμηλοί». Οπως προκύπτει από τη δήλωση αυτή, θα μείνουν ελάχιστες φοροαπαλλαγές οι οποίες αναμένεται να συνδεθούν με κοινωνικά και
εισοδηματικά κριτήρια.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης

Προς την κατεύθυνση αυτή, στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται οι ακόλουθες:

  • Οι εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρική περίθαλψη, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ. σε ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος.
  • Η πρόσθετη μείωση φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές.
  • Τα επιπλέον αφορολόγητα όρια για προστατευόμενα τέκνα και ανάπηρους.
  • Οι απαλλαγές από φόρους μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών ή γονικών παροχών για όσους αποκτούν πρώτη κατοικία.
  • Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου.
  • Οι εκπτώσεις δαπανών από μισθώματα και γεωργικά εισοδήματα.
  • Οι απαλλαγές από έμμεσους φόρους για πολύτεκνους και τρίτεκνους.

Επίσης από τις δηλώσεις του κ. Μαυραγάνη προκύπτει πως η κατάργηση μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών και ειδικών καθεστώτων, η οποία προβλέπεται άλλωστε στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να επιδιωχθεί, στη συνέχεια, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, η μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών.

Συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, στον ΦΠΑ και στη φορολογία ακινήτων.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, για όσους φορολογούμενους ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού -για ανάπηρους, τρίτεκνους και πολύτεκνους με πολύ χαμηλά εισοδήματα, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους?, καθώς επίσης για όσους κατοικούν σε απομακρυσμένες, μειονεκτικές περιοχές, ορισμένες από τις φοροαπαλλαγές θα διατηρηθούν κι ορισμένες θα αντικατασταθούν με επιδόματα.

Για όλους τους υπόλοιπους οι απαλλαγές θα περικοπούν ή θα καταργηθούν πλήρως, ανάλογα με το ύψος του συνολικού ετήσιου εισοδήματος.

Οι αλλαγές που εξετάζονται
Ενιαίος συντελεστής για τις επιχειρήσεις

Αλλάζει εκ βάθρων το φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται η καθιέρωση ενιαίας φορολογικής μεταχείρισης για όλες τις εταιρείες (ανώνυμες, ομόρρυθμες ετερόρρυθμες, δικηγορικές, κοινοπραξίες κ.λπ.) με την εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των κερδών, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα μερίσματα από 25% που είναι σήμερα στο 20% ή 15% καθώς και η κατάργηση ρυθμίσεων, όπως της φορολόγησης της επιχειρηματικής αμοιβής των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταίρων.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Μιλώντας στο ετήσιο φορολογικό συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου επισήμανε ότι «θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί μια ενιαία αντιμετώπιση της εταιρικής δραστηριότητας, η οποία σήμερα φορολογείται διαφορετικά ανάλογα με τη νομική μορφή της εταιρείας».

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι φορολογικοί κανόνες που προσδιορίζουν το ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων διαφέρουν ανάλογα με τη νομική μορφή της εταιρείας, προκαλώντας έτσι οικονομικές στρεβλώσεις αλλά και έναν αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Σήμερα, στις ατομικές επιχειρήσεις επιβάλλεται φόρος μέχρι 45%, στις Ανώνυμες Εταιρείες και τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης μέχρι 40%, στις δικηγορικές εταιρείες μέχρι 25% και στους εταίρους των Ομόρρυθμων Εταιρειών η συνολική τελική επιβάρυνση φθάνει στο 30-40%.

Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των επιχειρήσεων. Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σχέδιο
Λιγότερα κλιμάκια, αύξηση αφορολογήτου

Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, μέσω της εφαρμογής μιας νέας φορολογικής κλίμακας με λιγότερα κλιμάκια και μεγαλύτερο αφορολόγητο όριο, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Το προσχέδιο του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για το εισόδημα, τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, το νέο ποινολόγιο για τους φοροπαραβάτες και το περιουσιολόγιο αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη Αυγούστου και θα τεθεί σε μίνι-διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς. Στόχος είναι να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, το αργότερο αρχές Οκτωβρίου. Οι περισσότερες από τις νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από το 2013.

Το σενάριο
Στις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνεται η μείωση του αριθμού των κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και η επανεξέταση του αφορολογήτου ορίου προς τα πάνω.

Ηδη στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει πρόταση η οποία προβλέπει ότι τα φορολογικά κλιμάκια και οι συντελεστές φόρου θα μειωθούν από 8 που είναι σήμερα σε 5 ή 6. Οι όποιες επιβαρύνσεις προκύψουν, πάντως, από τις αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια θα αντισταθμιστούν από την αύξηση του αφορολογήτου ορίου. Βάσει των σχεδίων της κυβέρνησης το αφορολόγητο θα αυξηθεί από τα 5.000 στα 8.000 ευρώ ή ακόμη και στα 10.000 ευρώ, σταδιακά εντός των προσεχών ετών.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...