Επί της ουσίας, ακόμη κι αν ευρύτερα υπάρχει η εκτίμηση ότι η αναδιαπραγμάτευση είναι ήδη «νεκρή», στη ΔΗΜΑΡ επιχειρούν να καλύψουν τα νώτα τους (και στο εσωκομματικό πεδίο) ως εξής: αφενός λένε ότι η αναδιαπραγμάτευση είναι μια υπόθεση που χρειάζεται χρόνο, προετοιμασία, βήματα, αποδείξεις αξιοπιστίας της ελληνικής πλευράς κ.λπ., αφετέρου διαμηνύουν ότι αν διαπιστωθεί «ότι παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, προφανώς και θα υπάρξει μείζον ζήτημα» (Θ. Μαργαρίτης, Αθήνα 9,84).
Είναι πολύ χαρακτηριστικές, επίσης, οι σχετικές αναφορές του προέδρου της Φώτη Κουβέλη στην ομιλία του το Σάββατο στη Βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων.
Διαρκής διαδικασία
Ειδικότερα, ανέδειξε ως εγγύηση για την «επαναδιαπραγμάτευση» την παρουσία της Δημοκρατικής Αριστεράς στο κυβερνητικό σχήμα λέγοντας πως η ΔΗΜΑΡ είναι «το κόμμα εκείνο του οποίου η πολιτική διαδρομή και το πρόγραμμά του το καθιστούν αποφασιστική και αδέσμευτη δύναμη για την αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου».
Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι η ΔΗΜΑΡ δεν αντιλαμβάνεται τη συγκεκριμένη ^ διαδικασία ως στιγμιαία υπόθεση. Αντιθέτως. Σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη, «η αναδιαπραγμάτευση δεν θα γίνει σε μια στιγμή, σε μια Σύνοδο Κορυφής ή στην πρώτη επίσκεψη της τρόικας. Θα είναι μια συνεχής και επίπονη διαδικασία, μια σκληρή διαπραγμάτευση».
Όσο για την επιτυχία συνολικά των κυβερνητικών στόχων, ο Φώτης Κουβέλης εξέπεμψε το μήνυμα ότι η Δημοκρατική Αριστερά στηρίζει μεν με όλες της τις δυνάμεις αλλά δεν είναι δεδομένη. Όπως υπογράμμισε, «θα αγωνιστεί, θα στηρίξει και θα ελέγχει σε όλα τα επίπεδα», με τους βουλευτές της να αποτελούν «το άγρυπνο μάτι εναρμόνισης της κυβερνητικής πρακτικής με τις προγραμματικές δεσμεύσεις» και παράλληλα τους φορείς των αγωνιών του λαού, τις προτάσεις και τα αιτήματα της «κοινωνίας των πολιτών» στο Κοινοβούλιο. Η ψήφος εμπιστοσύνης, όμως, «δεν είναι η εφάπαξ παροχή στήριξης και κατόπιν η παθητική παρακολούθηση», αλλά η «καθημερινή επιβεβαίωση της αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Βουλή».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέμεινε στην ισχύ και βαρύτητα του προγραμματικού πλαισίου, αναφέροντας ωστόσο ότι αυτό θέτει στόχους τετραετίας, κάποιοι εκ των οποίων θα προωθηθούν άμεσα για διαπραγμάτευση και κάποιοι σε δεύτερη φάση. Στην ομιλία του ο Φώτης Κουβέλης, αν και άφησε αιχμές για τη Ν.Δ., έστρεψε τα βέλη κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους, που άλλωστε συχνά έχουν στόχο τη ΔΗΜΑΡ ταυτίζοντάς τη με το μνημονιακό μπλοκ.
Και στο βάθος φλερτ με ΠΑΣΟΚ
Στο μεταξύ, με δεδομένο ότι σε παράλληλη τροχιά ανοίγουν διεργασίες ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού, μια σχετική πρόγευση, όσον αφορά την Κεντροαριστερά, δόθηκε με αφορμή τη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, όπου ο Βενιζέλος πρότεινε μια πρωτοβουλία τύπου συνασπισμού της «Ελιάς» στην Ιταλία, απευθυνόμενος σε δυνάμεις όπως η ΔΗΜΑΡ αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Στη Συνδιάσκεψη παρευρέθηκε για να χαιρετίσει ο βουλευτής Επικρατείας και Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος έδειξε να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα καθώς μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας μιας «μεγάλης σοσιαλιστικής παράταξης απαλλαγμένης από τα βαρίδια του λαϊκισμού» και ζήτησε ανοιχτό διάλογο, χωρίς προϋποθέσεις, «στον χώρο του προοδευτικού σοσιαλισμού, για ένα νέο πολιτικό σχέδιο, το οποίο έχει ανάγκη η χώρα». Διευκρίνισε ότι απευθύνεται στους ανήκοντες στον «ευρύτερο χώρο των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού σοσιαλισμού, είτε ανήκουν σε υπαρκτούς πολιτικούς σχηματισμούς είτε είναι ανένταχτοι και οραματίζονται μια ισχυρή και αξιοπρεπή Ελλάδα με όρθια την κοινωνία».
to pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου