Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Συμφωνία για τα ισοδύναμα μέτρα (όχι στα οριζόντια)

Τρεις ώρες περίπου διήρκησε η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και κ. Φώτη Κουβέλη.

Η συνάντηση των τριών αρχηγών είχε ως αντικείμενο τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ που θα παρουσιάσει αύριο στους εκπροσώπους της τρόικας ο πρωθυπουργός. Η συζήτηση των τριών αρχηγών έγινε σε «κλίμα συνεργασίας» όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλης εξερχόμενος. Οι συζητήσεις των τριών αρχηγών δεν έχουν τελειώσει και θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, επειδή υπάρχει τρύπα 1,5 δισ. ευρώ στα μέτρα.

Στη συνάντηση, το μεσημέρι της Πέμπτης, παρών ήταν και ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, ο οποίος απεχώρησε από το πρωθυπουργικό γραφείο γύρω στις 4 το μεσημέρι και πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση των τριών αρχηγών.

Την Τετάρτη αργά το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας απέστειλε στους τρεις αρχηγούς μια λίστα με τις κατευθυντήριες γραμμές των νέων μέτρων.

Την Παρασκευή, στις 11:00, ο κ. Σαμαράς θα δεχτεί στο γραφείο του τους εκπροσώπους της Τρόικας, δηλαδή της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι η πραγματικότητα είναι δύσκολη, ωστόσο, είπε ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές μέτρων.

«Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο να ματώνει. Αγωνιζόμαστε να βρούμε λύσεις και να κάνουμε δίκαιες παρεμβάσεις. Διεκδικούμε την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και αναζητούμε τη συνολικότερη επαναδιαπραγμάτευση» κατέληξε.

Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι «Όλοι θέλουν να συμβάλουν και όλοι αναζητούν εναλλακτικές επιλογές που δεν θα φέρουν επιπλέον ύφεση».

Η Ελλάδα θέλει να βγει από την κρίση ως ισότιμο μέλος του ευρώ, τόνισε στη δήλωσή του μετά τη σύσκεψη των αρχηγών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξει η διασφάλιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και η μετάβαση σε σταθερά θετικούς ανάπτυξης.

Ως προϋπόθεση της επιτυχημένης εφαρμογής της δημοσιονομικής προσαρμογής έθεσε την παράταση της με ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Ζήτησε, επίσης, να αλλάξει το οικονομικό κλίμα και το επικοινωνιακό πλαίσιο μέσα στο οποίο αντιμετωπίζεται το ελληνικό πρόβλημα.

Θα κάνουμε γρήγορα όλα όσα πρέπει, υπογράμμισε, ζήτησε βοήθεια από τους εταίρους και τόνισε πως αν υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει την Ιφιγένεια για να φυσήξει ούριος άνεμος στην Ευρώπη κάνουν μεγάλο λάθος, γιατί η θυσία της Ιφιγένειας θα αποδειχτεί αυτοκτονία της ευρωζώνης.

Αυτή είναι η συμφωνία των τριών κομμάτων, αυτά είπαμε προεκλογικά και σε αυτά επιμένουμε μετεκλογικά, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση γιατί θεώρησε πως ποντάρει στην καταστροφή και το αδιέξοδο. Έχει δικό της μερίδιο ευθύνης και κανείς δεν μπορεί να παρερμηνεύσει τη βούληση εκλογών, ενώ ζήτησε από την αντιπολίτευση να συμβάλλει στην κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τη σειρά του απέρριψε τα σενάρια είτε για οριζόντια μέτρα θα υπάρξουν είτε για πρόσθετα, πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά και επεξεργασία των μέτρων μετά τις εισηγήσεις των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας. Ωστόσο οι ίδιες πηγές επέμεναν πως θα πρέπει μαζί με τα νέα μέτρα να υπάρξει ταυτόχρονα πολιτική απόφαση σε ανώτατο επίπεδο για επιμήκυνση του προγράμματος. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας έθεσε το θέμα της επιμήκυνσης κατά τη συνάντησή του με τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικα.

Οι πρώτες πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως στη σύσκεψη υπήρξε δυστοκία και ενστάσεις σε ζητήματα που πρότειναν οι υπουργοί κ.κ Στουρνάρας και Βρούτσης .

Αν και δεν προβλέπεται η λήψη οριζόντιων ή πρόσθετων μέτρων μέσα στο 2012 ωστόσο συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών επέμειναν πως τα μέτρα θα αγγίξουν την πλειοψηφία των πολιτών. Πάντως δεν θα ληφθεί καμία απόφαση που δεν θα έχει τη σύμφωνη γνώμη και των τριών αρχηγών.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...