Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012

Έρχονται συγχωνεύσεις νοσοκομείων - ΙΣΑ: Στα...815 ευρώ η σύμβαση με τις κλινικές!

Ο υπουργός Υγείας   προανήγγειλε  συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ. Επίθεση από ΙΣΑ για εν κρυπτώ σύμβαση με αμοιβή ...815 ευρώ  στους γιατρούς των ιδιωτικών κλινικών! Ο υπουργός Υγείας Ανδράς Λυκουρέντζος, ξεκαθάρισε σήμερα την απόφασή του να τηρηθούν οι υποχρεώσεις για την υγεία που απορρέουν από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Ο Ιατρικός Σύλλογος όμως καταγγέλλει με σφοδρότητα ότι υπογράφηκε εν κρυπτών, συλλογική σύμβαση εργασίας με αμοιβή του ιατρικού προσωπικού των κλινικών, ύψους... 815,00 ευρώ!!
Ο κ. Λυκουρέντζος, μιλώντας στο συνέδριο Pharma and Health business, τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διαφοροποιήσεων από τους στόχους του υπουργείου και προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στην οργάνωση του υπουργείου, συγχωνεύσεις υγειονομικών μονάδων και ενσωματώσεις δομών υγείας, αλλά και περιστολή της δαπάνης.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε, παρότι το υπουργείο Υγείας προσδοκά να μειωθεί μέχρι το τέλος του 2012 κατά ένα δισ. ευρώ, με τελικό στόχο να μην ξεπεράσει τα 2,88 δισ. ευρώ. Είπε πως η μείωση αυτή θα επιτευχθεί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και με τις επιστοφές χρημάτων στο δημόσιο, από τους μηχανισμούς των Rebates και του Clow back, όταν η φαρμακευτική δαπάνη ξεπερνά τα 240 εκατ. ευρώ το μήνα.
ΙΣΑ: Απαράδεκτη η κλαδική σύμβαση στις ιδιωτικές κλινικές
Στο μεταξύ , ο υπουργός Υγείας δέχεται σφοδρή επίθεση από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (που πρόσκειται στη ΝΔ) ότι είναι «απαράδεκτη η υπογραφή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που αφορά τις αμοιβές των εργαζομένων ιατρών στις ιδιωτικές κλινικές»
Στην ανακοίνωση του ΙΣΑ αναφέρεται:
« Περιήλθε σε γνώση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών η με αριθμό Π.Κ. 7/02.07.2012 Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές όλης της χώρας, που υπεγράφη στις 28.06.2012 μεταξύ του Σωματείου με την επωνυμία: «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ» (ΣΕΚ) και της συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία: «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ» (ΟΣΝΙΕ).
Η ανωτέρω σύμβαση υπεγράφη εν μια νυκτί, χωρίς να γνωστοποιηθεί η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση εργασιακών όρων, χωρίς η συνδικαλιστική οργάνωση που μετείχε να είναι η πλέον αντιπροσωπευτική του κλάδου και το κυριότερο όλων χωρίς να κληθούν προς διαβούλευση εκπρόσωποι του σώματος των ιατρών. Δεν νοείται υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με αμοιβή του ιατρικού προσωπικού των κλινικών το ποσό των 815,00 ευρώ!! Οι ιατροί αποτελούν τον πυρήνα των ιδιωτικών κλινικών και πάρα ταύτα κάποιοι αποφάσισαν ότι πρέπει να αμείβονται με κατώτερο μισθό από το λοιπό προσωπικό που περιστοιχίζει αυτόν τον πυρήνα.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στην εν λόγω συλλογική σύμβαση εργασίας περιέχονται δυσμενέστεροι όροι εργασίας για τους εργαζομένους από τους όρους που συμπεριλαμβάνονται στις εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις, πόσο μάλλον από την στιγμή που δημιουργείται τέτοια οικονομική ανισότητα σε βάρος ειδικευμένων ιατρών.
Ο ΙΣΑ καταδικάζει αυτές τις μεθοδεύσεις και θα προβεί σε κάθε ενδεδειγμένη ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων των ιατρών και την διατήρηση της επαγγελματικής τους αξιοπρέπειας.
Καλούμε τους συμμετέχοντες στην υπογραφή αυτής της άνευ προηγουμένου συλλογικής σύμβασης εργασίας να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους.
Δεν θα πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι οι ιατροί επιτελούν λειτούργημα το οποίο δεν δύναται να κοστολογείται σε αυτά τα εξευτελιστικά επίπεδα!!».
eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κομισιόν: Μεγαλύτερη η ύφεση της ΕΕ απ' ό,τι αναμενόταν

Η οικονομία της ΕΕ θα βιώσει φέτος βαθιά ύφεση ιστορικών διαστάσεων, τα σημάδια της ύφεσης φαινόντουσαν στις ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019...