Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Ανοιχτή πρόσκληση


Ανοιχτή πρόσκληση
Κορυφαία στελέχη, τάσεις και ομάδες που δρουν εντός και εκτός Κινήματος, αποτελούν κομμάτια του ίδιου παζλ για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο. Το μεγάλο στοίχημα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι η ανασυγκρότηση του Κινήματος που βρέθηκε στις τελευταίες εκλογές από τα υψηλά ποσοστά του 44% το 2009 στα χαμηλά του 12,2% στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου.

Ακόμα και η λέξη «ανασύσταση», με την οποία ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος προσδιόρισε τη διαδικασία αναγέννησης του κόμματος, ξάφνιασε αρχικά τα ηγετικά κομματικά στελέχη, αφού δεν ταιριάζει ιδιαίτερα με την ορολογία που χρησιμοποιούν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά αντιπροσωπεύει πλήρως τις προθέσεις του προέδρου του Κινήματος.

«Με αφετηρία το 12% και απευθυνόμενοι στην κοινωνική βάση του κόμματος θα ξαναχτίσουμε το ΠΑΣΟΚ», αναφέρουν συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου. Πιστεύουν πως οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος, οι οποίοι παρέμειναν πιστοί και στις πιο δύσκολες ώρες που πέρασε το Κίνημα, εκτιμούν το γεγονός ότι ο Ευ. Βενιζέλος ανέλαβε τις τύχες του κόμματος στην πιο δύσκολη φάση που έχει περάσει από την ίδρυσή του.

Ανοίγματα
Μετά και τη συγκρότηση των πρώτων Οργάνων του Κινήματος, ο Ευ. Βενιζέλος φαίνεται έτοιμος και ευρισκόμενος σε θέση ισχύος, να ανοίξει γέφυρες επικοινωνίας με όσους θέλουν να συμβάλουν στην κομματική αναγέννηση αλλά και να είναι σκληρός απέναντι σε όσους υπονομεύουν κάθε προσπάθεια να σηκώσει κεφάλι το ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευ. Βενιζέλος έχει γνώση ότι ηγείται ενός μαζικού κόμματος που διαθέτει μήτρες αναπαραγωγής στελεχών. Παρά τις απώλειες του ΠΑΣΟΚ στον συνδικαλιστικό χώρο παραμένει πρώτη δύναμη όχι μόνο στα συνδικάτα, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις επιστημονικές ενώσεις και στα
επιμελητήρια.

«Από αυτούς τους χώρους θα επιδιώξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την αναπαραγωγή στελεχών με νέα πρόσωπα που θα έχουν ''φρέσκιες'' ιδέες και θα είναι αποδοτικοί στο έργο τους» αναφέρουν πηγές της Ιπποκράτους. Η πρόσφατη συνάντηση με τους επικεφαλής των κοινωνικών φορέων αναμένεται να λάβει τακτικά χαρακτηριστικά. Στα ανοίγματα στον χώρο των συνδικαλιστών συνέβαλαν ουσιαστικά ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρώην βουλευτής Λ. Κανελλόπουλος αλλά και η επιστροφή κορυφαίων στελεχών όπως του πρώην πρόεδρου της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου.

Απέναντι στα κορυφαία στελέχη του Κινήματος που δεν συμμετέχουν στα Οργανα (Αννα Διαμαντοπούλου, Αν. Λοβέρδος κ.ά.) ο Ευ. Βενιζέλος έχει διαμηνύσει ότι υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για να συμμετάσχουν στα κορυφαία Οργανα του κόμματος.

Στελέχη της Ιπποκράτους που ανήκουν στο προεδρικό στρατόπεδο διαβλέπουν ότι η στάση των κορυφαίων υποκρύπτει σαφέστατα αρχηγικές τάσεις, οι οποίες όμως αποτελούν «πολυτέλεια», όπως υποστηρίζουν, σε ένα κόμμα που προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του.

Ο Ευ. Βενιζέλος από τις αρχές του χρόνου έχει διατυπώσει ένα πλαίσιο στρατηγικής για τη χώρα καθώς και ένα πλέγμα θέσεων και πολιτικών για την πορεία του κόμματος, στο οποίο δεν υπάρχει επίσημα αντίλογος από κανένα κορυφαίο στέλεχος, υποστηρίζουν πηγές της Ιπποκράτους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι για να έχουν ρόλο τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συσπειρωθεί το κόμμα, στέλνοντας νέα πρόσκληση επαναδραστηριοποίησης στους κορυφαίους που απέχουν από τα κομματικά Οργανα. Π80, Νέοι Μεταρρυθμιστές, Πρωτοβουλία Β και Πολιτεία 2012 είναι οι ομάδες που φαίνεται ότι θα λάβουν θέσεις για την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ.

Κόκκινη κάρτα
Η στάση των Γ. Φλωρίδη και Ηλ. Μόσιαλου έχει χαρακτηριστεί υπονομευτική από στελέχη του Κινήματος που συντάσσονται με τον Ευ. Βενιζέλο. Οι δηλώσεις του Γ. Φλωρίδη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η εκδήλωση της κίνησης του Ηλ. Μόσιαλου την ημέρα που πραγματοποιούνταν η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα στην Ιπποκράτους για τα δύο στελέχη. Η αναφορά του Ευ. Βενιζέλου ότι «όποιος θέλει να κάνει κόμμα ας το κάνει», αποτελεί δείγμα της στάσης που θα κρατήσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε όσα στελέχη και κινήσεις κριθούν ότι υπονομεύουν το Κίνημα με τη δράση τους.

Ξεκινά η ανασύσταση
Με τον ορισμό 18-20 υπεύθυνων περιφερειών και κατόπιν την επιλογή 325 υπεύθυνων ανά Καλλικρατικό δήμο θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα η ανασύσταση των Οργάνων του Κινήματος. Οπως αναφέρουν πηγές της Ιπποκράτους, στη νέα δομή που θα επιδιώξει να συστήσει το κόμμα, στις τοπικές οργανώσεις θα συνυπάρχουν, για παράδειγμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι με τους εμποροβιοτέχνες, προκειμένου να σπάσουν οι συντεχνιασμοί.

Κάθε δήμος θα αποκτήσει και μία τοπική οργάνωση, ενώ ο υπεύθυνος δήμου μαζί με τον «κομματικό» περιφερειάρχη θα παρεμβαίνουν αποκεντρωμένα χωρίς να επικαλούνται τη βοήθεια της Ιπποκράτους ενώ θα ενημερώνονται για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη γεωγραφική ενότητα που δραστηριοποιούνται ακόμα και εκεί που δεν έχει εκλεγεί βουλευτής.

Κομματικά στελέχη αναφέρουν ότι το μοντέλο οργανωτικής ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ θα είναι αποκεντρωμένο έτσι όπως θα επέτρεπε να λειτουργεί και η δημόσια διοίκηση. Η ΠΑΣΚΕ δεν θα καταργηθεί, αλλά σε τοπικό επίπεδο θα διαμορφωθούν αρχικά δύο θεματικές ενότητες: του πρωτογενούς τομέα για τους αγροτικούς δήμους και του κοινωνικού εθελοντισμού στις αστικές περιοχές. Ο υπεύθυνος της Οργανωτικής Γραμματείας Π. Κουκουλόπουλος και ο Γ. Παναγιωτακόπουλος έχουν αναλάβει να ενεργοποιήσουν τα ιστορικά στελέχη του Κινήματος με τον σεβασμό και την αξία που τους αρμόζει, όπως αναφέρουν κομματικές πηγές.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...