Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Ανάλυση για έξοδο από το ευρώ Ιταλίας και Ιρλανδίας


Η ανάλυση της Βank of America Merrill Lynch βασίζεται στην ανάλυση κόστους-απόδοσης και στη θεωρία των παιγνίων. Χθες το δεκαετές ομόλογο της Ιταλίας εκτινάχθηκε πάνω από 6% μετά την υποβάθμιση της Mo Η ανάλυση της Βank of America Merrill Lynch βασίζεται στην ανάλυση κόστους-απόδοσης και στη θεωρία των παιγνίων. Χθες το δεκαετές ομόλογο της Ιταλίας εκτινάχθηκε πάνω από 6% μετά την υποβάθμιση της Moody's

Η Ιταλία και η Ιρλανδία θα είχαν περισσότερους λόγους να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη απ' ό,τι η Ελλάδα σύμφωνα με ανάλυση της Bank of America Merrill Lynch, η οποία υπενθυμίζει τους κινδύνους για την ΕΕ από το ενδεχόμενο οικειοθελούς αποχώρησης χωρών από το κοινό νόμισμα. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, αν και η Γερμανία θα είχε τεράστια κίνητρα να στηρίξει την Ιταλία ώστε να την κρατήσει εντός ευρώ, λόγω του μεγέθους της ιταλικής οικονομίας, δεν θα μπορούσε να κάνει πολλά. Ετσι, επειδή το γερμανικό «αντίδωρο» στην Ιταλία για παραμονή στο ευρώ θα ήταν ακριβότερο και οι Ιταλοί θα δέχονταν πιο δύσκολα τους όρους που θα το συνόδευαν, η Ιταλία θεωρείται ότι έχει περισσότερα κίνητρα για αποχώρηση απ' ό,τι η Ελλάδα.

Η ανάλυση της Bank of America Merrill Lynch βασίζεται στην ανάλυση κόστους-απόδοσης και τη θεωρία παιγνίων, και συμπεράσματα, σύμφωνα με το Bloomberg, δείχνουν ότι οι αγορές ίσως υποτιμούν το ενδεχόμενο οικειοθελούς αποχώρησης οικονομιών από την Ευρωζώνη.

Η Ρώμη, υποστηρίζει η ανάλυση, έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτύχει μία συντεταγμένη επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, διαφυλάσσοντας μέρος του οφέλους που θα είχε η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Σε παρόμοια θέση εκτιμάται ότι βρίσκεται και το Δουβλίνο.


Ανάλυση για έξοδο από το ευρώ Ιταλίας και Ιρλανδίας

Το Βερολίνο έχει μεν τη μεγαλύτερη οικονομική ισχύ από τους «17» να τα βγάλει πέρα μόνο του, ωστόσο έχει τα λιγότερα κίνητρα από όλους, επειδή η (εξαγωγικού προσανατολισμού) γερμανική οικονομία θα βρισκόταν αντιμέτωπη με πολύ πιο αδύναμη ανάκαμψη, επιπτώσεις στους ισολογισμούς της και, πιθανώς, υποστηρίζει η ανάλυση, υψηλότερο κόστους δανεισμού.

Σε ανάλογη θέση, για διαφορετικούς λόγους, τοποθετεί η ανάλυση την Αυστρία, τη Φινλανδία και το Βέλγιο. Ανάμεσα στις χώρες που πλήττονται από την κρίση μάλιστα, η Ισπανία έχει τα λιγότερα κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης, πάντα σύμφωνα με την ανάλυση.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...