Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Στάση πληρωμών δείχνει ο γερμανικός Τύπος


thumb

Το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών από την Ελλάδα είναι ο κοινός παρανομαστής πολλών άρθρων του γερμανικού Τύπου (και όχι μόνον) που δημοσιεύτηκαν το τελευταίο 24ωρο…
Θα δεχθεί όμως ο Σαμαράς να σκάσει στα χέρια του η βόμβα της στάσης πληρωμών;
Από την «Ηράκλεια προσπάθεια του Σαμαρά», όπως δήλωσε ο Σόιμπλε έως τον «κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ» λόγω μη εκπλήρωσης των υποχρέωσεων της χώρας του Ρέσλερ, μία σειρά δημοσιευμάτων συνηγορούν υπέρ της αυστηρής λιτότητας, προάγγελος της επίσκεψης της Τρόικας στις 24 του μήνα.
Σημειώνουν μάλιστα πως η Ευρώπη είχε το χρόνο της ώστε μία πιθανή έξοδος της χώρας από το ευρώ να μην τρομάζει τους ευρωπαίους.
Παρά τις προεκλογικές δηλώσεις των Ευρωπαίων υπέρ των «ευρωπαϊκών» κομμάτων οι γλώσσες έχουν λυθεί πλέον και το σενάριο επίσημης πτώχευσης της χώρας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν αποτελεί ταμπού καθώς η ψήφος έχει δοθεί.
Την ίδια ώρα τόσο ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών(Γκίντο Βεστερβέλε) όσο και κύκλοι προκείμενοι στην καγκελάριο δηλώνουν αντίθετοι προς ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, με λίγα λόγια αντίθετοι προς κάθε επιμήκυνση του προγράμματος δανεισμού.
Το γερμανικό κατεστημένο δείχνει επομένως στην Ελλάδα το μονόδρομο των υποχρεώσεών της βάσει των Μνημονίων και των Δανειακών με τη συνέχιση της λιτότητας και της επίσπευσης των ιδιωτικοποιήσεων, κατά πολλούς το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με γρήγορες διαδικασίες έναντι πινακίου φακής.
Αν προσθέσουμε σε αυτά τις πρόσφατες πληροφορίες ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποφύγει τις οριζόντιες περικοπές μισθών, τότε το μέλλον προδιαγράφεται πιο μαύρο και από το μαύρο.
Μόλις την Παρασκευή το Economist, σημείωνε ότι τα τρία κόμματα θα προχωρήσουν σε οριζόντιες περικοπές μισθών, αθετώντας τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.
Το όλο κλίμα επιδεινώνεται από μία σειρά δηλώσεων του σκληρού πυρήνα ευρωπαίων υπουργών, φίλα προσκείμενων στη σκληρή γερμανική γραμμή, περί «υπομονής» που χάνεται και περί Ελλάδας που, λίγο-πολύ, κοροϊδεύει.
Οι δηλώσεις συμπάθειας προς τη χώρα μας είναι ελάχιστες και δύσκολα μετρούνται στα δάχτυλα. Συχνά μάλιστα πρόκειται για απλά πυροτεχνήματα ώστε να περάσουν τη σκληρή γραμμή.
Και σήμερα τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου δείχνουν την Ελλάδα προ της στάσης
πληρωμών περνώντας μάλιστα τη θέση ότι οι «δανειστές» μας χάνουν την υπομονή τους, απαιτώντας τα κέρδη τους. Σημειώνει μάλιστα πως η κυρία Μέρκελ, δύσκολα θα μπορούσε να αποσπάσει τη συναίνεση της Μούντεσταγκ για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, ενδεχομένως ούτε καν τη συναίνεση των κυβερνητικών εταίρων.
Στο ρεπορτάζ βέβαια επισημαίνεται πως οι εταίροι μας δεν έχουν καμία δυνατότητα να μας εκδιώξουν από την Ευρωζώνη, ό,τι και αν συμβεί…
Σε άλλο άρθρο γνώμης της ίδιας εφημερίδας σημειώνεται πως οι δρόμοι είναι δύο: ή και άλλη λιτότητα ή τρίτο πακέτο στήριξης.
Προσθέτει μάλιστα ότι η ειρωνεία είναι πως μία στάση πληρωμών θα μπορούσε να κηρυχθεί από τον Αντώνη Σαμαρά…
Το περιοδικό «Der Spiegel» έχει ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ δεν επιθυμεί να συνεχίσει να συμμετέχει στα προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα και υποστηρίζει ότι και το Βερολίνο προτίθεται να αρνηθεί νέα βοήθεια.
Ανάλογα άρθρα φιλοξενούνται ή αναπαράγονται από το περιοδικό Focus ή την «Koelner Stadt-Anzeige», όπου αναφέρονται εκθέσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα».
Στη γερμανική έκδοση των «Financial Times» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στην «πρωτοβουλία του για τη συγκέντρωση πόρων για φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Ελλάδα».
Στον ίδιο τόνο, η εφημερίδα «Die Zeit», στην ηλεκτρονική της έκδοση, αναφέρει ότι «η κυρία Μέρκελ απειλεί να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει» και προσθέτει ότι «η γερμανική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι δεν θα συγκροτήσει ένα ακόμη πακέτο διάσωσης».
Όπως και να ‘χει οι πιέσεις προς την Ελληνική κυβέρνηση είναι αφόρητες, ενώ μόλις προχθές με απόφασή της η ΕΚΤ δεν θα χορηγεί περαιτέρω ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα μέχρις ότου βγει το πόρισμα της τρόικα.
Μετά τις εκλογές οι «κερδοσκόποι», όπως τους είχε ονομάσει κάποτε ο Γιώργος Παπανδρέου, θέλουν τα κέρδη τους και δεν είναι διατεθειμένοι με μία κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη να τα χάσουν.
Ούτε φαίνονται διατεθειμένοι να χάσουν τα μεγάλα φιλέτα που πωλούνται, ούτε τις ευκαιρίες «επενδύσεων» που θα βγάλει στο σφυρί η χώρα μας.
Την Πέμπτη πάντως, 26 του μηνός κατά τη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό οικονομικών θα φανεί η αλήθεια, καλυμμένη ή όχι με επικοινωνιακά τρυκ.
Το καλοκαίρι βοηθάει για να περάσουν μέτρα, τον Σεπτέμβρη όμως επιστρέφουν όλοι στις δουλειές του, φθινοπωριάζει και ο κόσμος κατεβαίνει στους δρόμους.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που όλα θα έχουν κριθεί ως τότε και πηγές προκείμενες στον Πρωθυπουργό λένε πως μία νέα εκλογική αναμέτρηση θα μπορούσε να είναι μία λύση, ώστε η βόμβα να μην εκραγεί στα χέρια του Σαμαρά που ούτως ή άλλως κατέβηκε στις εκλογές με το «σύνθημα» επαναδιαπραγμάτευση…
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...