Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Ευ. Βενιζέλος: «Η Ελλάδα δεν εκβιάζει, ούτε εκβιάζεται»

 
%CE%95%CF%85%2E+%CE%92%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B6%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82%3A+%C2%AB%CE%97+%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1+%CE%B4%CE%B5%CE%BD+%CE%B5%CE%BA%CE%B2%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9%2C+%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B5+%CE%B5%CE%BA%CE%B2%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%C2%BB Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται επιδείνωση της κατάστασης στην Ευρωζώνη, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, επισημαίνοντας ότι μεγάλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, βρίσκονται στην εστία της κρίσης και υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχασε πολύ γρήγορα τη δυναμική της και τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Επ’ αυτού ανέφερε ότι από το 2008 και μετά «παρακολουθούμε αυτή την εικόνα αποδυνάμωσης των αποφάσεων, λόγω, όπως εκτίμησε, της στάσης κάποιων κρατών- μελών και ιδίως της αντίδρασης των αγορών». Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τα δύο «επιτακτικά ιστορικά εθνικά καθήκοντα», όπως τα χαρακτήρισε, της προστασίας της χώρας μας σε σχέση με τη δική μας εθνική κρίση και της θωράκισής της σε σχέση με τις επόμενες φάσεις της ανακυκλωνόμενης πανευρωπαϊκής κρίσης.
«Πρέπει να διατηρηθεί το μομέντουμ των πρόσφατων διπλών εθνικών εκλογών, πρέπει οι εταίροι μας να μην ξεχάσουν ποια είναι η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «πρέπει να συζητήσουμε καλόπιστα για το τι πρέπει να γίνει σε σχέση με τα μακροοικονομικά δεδομένα». Συμπλήρωσε δε, ότι η πολύ βαθύτερη, από το προβλεπόμενο, ύφεση που καταγράφεται, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο.
Ο ίδιος τόνισε ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσει η συζήτηση στα διεθνή ΜΜΕ για την παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ, συζήτηση που, όπως υπογράμμισε, εξουδετερώνει τις προσπάθειες της χώρας και αντιβαίνει το πλαίσιο της ΕΕ.
Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα «δε λειτουργεί με όρους εκβιασμού σε σχέση με τους εταίρους, αλλά και ούτε εκβιάζεται», ότι συζητά στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης και της δανειακής σύμβασης και ζητά να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες σε σχέση με την αξιολόγηση και την αναθεώρηση του προγράμματος.
Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να κάνει όσα πρέπει και σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής και σε επίπεδο μεταρρυθμιστικών αλλαγών και συμπλήρωσε πως είναι προφανές ότι χρειάζεται ένα επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής έως το 2017, ώστε να κλείσει ομαλά ο προϋπολογισμός του 2012 και να σχεδιαστεί ο προϋπολογισμός του 2013.

Αναφερόμενος στην «αναγκαιότητα» για αλλαγή της εικόνας της χώρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέπεμψε σε διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις, «όπως τις έχει προσδιορίσει η κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις και στη συμφωνία των κομμάτων».
Για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, επεσήμανε ότι το Κίνημα «στηρίζει την κυβέρνηση, θεωρεί πως είναι μακράς πνοής, τετραετίας, μεταφέρει την εμπειρία του στην κυβέρνηση, μοιράζεται με τους εταίρους του τις εκτιμήσεις και προσφέρει τις υπηρεσίες και το δίκτυο των επαφών του».
«Αλλά φυσικά ούτε μπορούμε, ούτε θέλουμε να υποκαταστήσουμε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς στο ρόλο τους. Περιμένουμε να δούμε αποτελέσματα από αυτούς που έχουν την ευθύνη των χειρισμών και λειτουργούμε πάντοτε προτρεπτικά, υποστηρικτικά και ελεγκτικά στη Βουλή με καλοπιστία, υπευθυνότητα και αίσθημα ευθύνης στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουμε συνάψει που είναι ρεαλιστική και εφικτή», είπε ο κ. Βενιζέλος. Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή κριτική προς την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι προσδοκά το αδιέξοδο, επενδύει σε αυτό και προσπαθεί να το προκαλέσει.
Απευθύνοντας μήνυμα στην αντιπολίτευση είπε ότι η εθνική ενότητα και η αντίσταση απέναντι στη δημαγωγία, τον λαϊκισμό και τη συνωμοσιολογία είναι υποχρέωση όλων και συμπλήρωσε ότι η αντιπολίτευση «όχι μόνο δε βοηθά, αλλά λειτουργεί μυωπικά και ανεύθυνα, επενδύει στην πλάτη της χώρας και δε στέκεται στο ύψος των περιστάσεων της κρίσης». Απευθυνόμενος ακόμη «στους κυβερνητικούς εταίρους, την Ευρώπη και τη διεθνή οικονομική και πολιτική κοινότητα», σημείωσε ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα».
Όσον αφορά την προσπάθεια για ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το γεγονός πως η παράταξη αναλαμβάνει δυσανάλογα βάρη και ευθύνες για την υπέρβαση της κρίσης, αυτό τη «χαλυβδώνει», παρά το τεράστιο πολιτικό κόστος.
Σε αυτή την προσπάθεια προσδιόρισε και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η πορεία της ανασύστασης της παράταξης: «Η υπεύθυνη στάση μας, ο τρόπος με τον οποίο στηρίζουμε την κυβέρνηση και προτείνουμε συγκροτημένη εθνική στρατηγική επιτρέπει να απευθυνθούμε σε έναν νέο κοινωνικό συνασπισμό, τις δυνάμεις της δημιουργίας, της προόδου, της ευθύνης και της αλληλεγγύης», υπογράμμισε.
Επιπλέον, ανέφερε ότι θα ληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη μεγάλη συζήτηση που θα κορυφωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στο συνέδριο του ΕΣΚ, για την ταυτότητα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, «η οποία πρέπει να μιλήσει με πολύ πιο καθαρό τρόπο για το δικό της σχέδιο εξόδου από την κρίση».
«Πρέπει να μιλήσουμε για το τι είναι προοδευτικό και συντηρητικό, τι αριστερό και τι δεξιό», κατέληξε.
Ερωτηματολόγιο για τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ
Ερωτηματολόγιο με βασικά ερωτήματα αναφορικά με θέματα που σχετίζονται με την ταυτότητα και τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου μέσα από τις απαντήσεις να διαμορφωθούν ορισμένοι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχτεί ο διάλογος για την ανασύσταση της παράταξης, θα αποστείλει ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους.
Στη σημερινή πολύωρη συνεδρίαση, τα μέλη του οργάνου παρουσίασαν τα κείμενα σχολιασμού που τους είχε ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάνω στις ομιλίες που είχε πραγματοποιήσει στη Συνδιάσκεψη και την τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Επιπλέον, στη δευτερολογία του ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου να οργανωθεί ο προγραμματικός διάλογος με τη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους Πράσινους και κινήματα πολιτών, τον οποίο ο ίδιος έχει απευθύνει και δημόσια στις ομιλίες του.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκτίμησε ότι από την μέχρι τώρα αντιπαράθεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ ΕΛΚ-ΕΣΚ και Νότου και Βορρά, η μεγάλη δυσκολία που υπάρχει είναι ότι δεν έχει διαφανεί να υπάρχει πρόταση που να οδηγεί σε λύση.
Παρεμβάσεις στελεχών
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην τοποθέτησή του ο Πέτρος Ευθυμίου επανέλαβε τη θέση του για πιο ουσιαστική συμμετοχή των Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη στην κυβέρνηση, σε ρόλους αντιπροέδρων, καθώς εκτιμά ότι η ανάγκη γι’ αυτό θα έχει προκύψει έως τον Οκτώβριο.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να εμπλακεί στην καθημερινή διαχείριση του κυβερνητικού έργου, η οποία δεν επιτρέπει μια στρατηγική θεώρηση των πραγμάτων.
Οι Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και Κώστας Πανταζής, στο πλαίσιο της οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξαν ότι πρέπει να αξιοποιηθούν στελέχη του κόμματος που ήταν εκλεγμένα μέλη στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο και υποψήφιοι βουλευτές στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.
Τη θέση ότι το ΠΑΣΟΚ πληρώνει τη «διάψευση των ψευδαισθήσεων» και πως δεν θα πρέπει να ακολουθεί την πολιτική γραμμή της αλήθειας και της ειλικρίνειας στον πολιτικό του λόγο, τόνισε η Συλβάνα Ράπτη, θέση με την οποία, κατά τις ίδιες πηγές, συμφώνησε ο Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος υποστήριξε επιπλέον ότι πρέπει να μπαίνουν υψηλοί στόχοι, οράματα και προοπτική.
Η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε πως το κοινωνικό συμβόλαιο του ΠΑΣΟΚ με το λαό έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα και πρέπει να ιδωθεί από την αρχή. «Η ιδεολογικοποίηση του μνημονίου οδήγησε σε θολό στίγμα του ΠΑΣΟΚ και στην μετάλλαξη του DNA μας», είπε και πρότεινε να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ πρωτοβουλίες για το κοινωνικό κράτος. Ακόμη, ζήτησε να υπάρξει συζήτηση για το πώς το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνδιαμορφώσει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές και τις χώρες του Νότου.
Η αλλαγή και η ανασύσταση ποτέ δε γίνεται από τα πάνω, αλλά θα πρέπει να κινητοποιηθεί η βάση, υποστήριξε ο Βαγγέλης Αργύρης, ο οποίος εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει ήδη διεξοδική αυτοκριτική και πως δε χρειάζεται άλλο «αυτομαστίγωμα».
Προβληματισμούς για το μέλλον της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας εξέφρασε ο Πάνος Μπεγλίτης, θέτοντας το θέμα εάν έχει μέλλον και διαπιστώνοντας ότι δεν έχει στρατηγική διαχείρισης της κρίσης.
Σε εκτενή ανάλυση για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη Μέση Ανατολή προχώρησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι Ευρωπαίοι πάντα έκαναν διανομή πλούτου, ενώ τώρα πρέπει να κάνουν διανομή βαρών.
Ο Πάρις Κουκουλόπολος αναφέρθηκε στην ανάληψη πέντε πρωτοβουλιών για την έντονη παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην Ευρώπη, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την αντιπαράθεση με τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική, την ανάληψη θετικών πρωτοβουλιών σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για θέματα, μεταξύ άλλων, ρευστότητας και κοινωνικής πρόνοιας και την ανάπτυξη κινήματος αποδείξεων, έστω και εάν δεν υπάρχει κίνητρο.
Θετικό το ΠΑΣΟΚ σε "αναγκαίες προσαρμογές" στο νόμο για τα ΑΕΙ
Το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται να συναινέσει σε αλλαγές στο «νόμο Διαμαντοπούλου» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Κινήματος, μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρός του Ευάγγελος Βενιζέλος με αντιπροσωπεία των πρυτάνεων των ΑΕΙ, γίνεται λόγος για «αναγκαίες προσαρμογές», επιμένοντας, ωστόσο στην εφαρμογή του κορμού του νέου θεσμικού πλαισίου. Όπως αναφέρεται, στόχος είναι να αρχίσει ομαλά η νέα ακαδημαϊκή χρονιά.
«Το ΠΑΣΟΚ αναμένει την ολοκληρωμένη εισήγηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για τις αναγκαίες προσαρμογές και την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, καθώς στόχος είναι να ξεκινήσει ομαλά η νέα ακαδημαϊκή χρονιά και να ενταχθεί δυναμικά το ελληνικό πανεπιστήμιο στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Στη συζήτηση τέθηκαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο του πανεπιστημίου και τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές του λειτουργίες.
Οι πρυτάνεις παρουσίασαν την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια και τις προτάσεις τους για επιμέρους αλλαγές στον ισχύοντα πανεπιστημιακό νόμο.
metarithmisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...