Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Εδώ και τώρα επιμήκυνση


Πολλά ερωτήματα εξακολου­θούν να προκαλούν οι συνε­χείς παρεμβάσεις του Ευάγ­γελου Βενιζέλου και η συνεχής δι­αφοροποίηση από την κυβερνητική τακτική Σαμαρά - Στουρνάρα σε σχέ­ση με την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμού προγράμματος.
Οι κακίες δίνουν και παίρνουν ανα­φορικά με τη στάση του, με πολλούς εντός πολιτικού παιχνιδιού να σχολι­άζουν ότι επιχειρεί να εμφανιστεί ως «σκιώδης πρωθυπουργός» που βάζει πεπονόφλουδες στον Σαμαρά προκει­μένου να προβάλει τη γνώση και την εμπειρία του από τη διακυβέρνηση της χώρας στην εποχή της τρόικας.
Αγωνία
Μόλις προχτές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε το βήμα της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος – που ο ίδιος συνέστησε – προκειμέ­νου να δημοσιοποιήσει την άποψη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρε­θούν μέτρα ύψους 11,5 δισ. τη διε­τία ’13-’14 με αυτήν την ύφεση και να επαναφέρει το ζήτημα της επιμή­κυνσης του ρυθμού της δημοσιονο­μικής προσαρμογής, κάνοντας λόγο για τη σύναψη ενός νέου μεσοπρό­θεσμου προγράμματος.
Θέση που εν μέρει, όπως φάνηκε χτες, κατόρθωσε να επιβάλει στην τριμερή συνάντηση.
«Η αγωνία του Βενιζέλου είναι ει­λικρινής, γιατί βλέπει ότι η τριμε­ρής κυβέρνηση μπορεί να οδηγηθεί σύντομα στα βράχια παίρνοντας τό­σο σκληρά μέτρα που αναγκαστικά οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη λι­τότητα, ύφεση, φτώχεια αλλά και πλήρη αποδιοργάνωση του κοινωνι­κού κράτους» επισημαίνει συνεργά­της του.
Γι’ αυτό, όπως εξηγούν από το ΠΑΣΟΚ, εμμένει ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί πολιτικά και στο πα­ρασκήνιο να πειστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι η αρχική συνταγή είχε δομικά λάθη που δεν αφήνουν την ελληνική οικονομία να μπει σε φάση εξυγίανσης και ανάπτυξης, θεωρώ­ντας ότι πρέπει να της δοθεί χρόνος.

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος εκτιμά ότι η ελ­ληνική κοινωνία βρίσκεται στα όρια, ότι η κραυγή των εκλογικών αποτε­λεσμάτων πρέπει να γίνει κατανοητή και ότι τα ζητήματα δεν αφορούν την ικανότητα των κυβερνώντων, αλλά τον χρόνο που πρέπει να δοθεί στη χώρα μετά το διετές κύμα ιλιγγιώ­δους λιτότητας που εξουθένωσε την κοινωνία, προκειμένου να επιχειρή­σει διαρθρωτικές αλλαγές, ένα νέο κοίταγμα της δομής και οργάνωσης του κράτους, της οικονομίας και του παραγωγικού μοντέλου.
Ξεζούμισμα
Η πρακτική να παίρνονται κάθε εξάμηνο εφιαλτικά μέτρα που ξεζου­μίζουν τους μικρομεσαίους, η ύφεση να αυξάνεται, οι στόχοι να μην επι­τυγχάνονται και, προκειμένου να δο­θεί η επόμενη δόση, να χρειάζονται νέα μέτρα δοκιμάστηκε και έφτασε τη χώρα στα πρόθυρα κραχ, επιση­μαίνουν στο ΠΑΣΟΚ. Και εκτιμούν ότι η λογική «επιχειρούμε να πείσουμε την τρόικα ότι παίρνουμε μέτρα, εί­μαστε συνεπείς και επανερχόμαστε λίγο αργότερα για να τους πούμε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει» δοκιμά­στηκε στο παρελθόν από τις κυβερ­νήσεις Παπανδρέου - Παπαδήμου και δεν απέδωσε. Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύ­ουν ότι οι δανειστές μας έχουν αρχί­σει να χάνουν την υπομονή τους με τη χώρα ακριβώς γιατί η επίσημη πο­λιτεία δεν κάνει την παραδοχή ότι το πρόγραμμα ως έχει δεν μπορεί να βγει. Και επισημαίνουν ότι δεν είναι ώρα για κολπάκια και ελιγμούς, αλλά η ώρα της αλήθειας.
Πίσω απ’ όλα αυτά κρύβεται η πραγματική αγωνία του Βενιζέλου αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι χρειά­ζεται μια περίοδο αρκετά μεγάλη χω­ρίς άλλη εκλογική διαδικασία, αφού, αν υπάρξει σύντομα εκλογική περι­πέτεια, μπορεί να αποβεί μοιραία για την υπόσταση του ΠΑΣΟΚ. Ήδη οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα δεν ξεκολλά από τα πο­λύ χαμηλά ποσοστά που κατέγραψε στις πρόσφατες εκλογές, ενώ αίσθη­ση προκάλεσε ότι στη δημοσκόπηση του «Βήματος» την περασμένη Κυ­ριακή μόλις το 9% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι συναισθηματικά βρίσκε­ται κοντά στο ΠΑΣΟΚ. Ο Βενιζέλος λοιπόν έχει ανάγκη όσο τίποτα μια ήρεμη πολιτική περίοδο για τη χώρα, σε απόσταση ασφαλείας από την κυ­βερνητική πυρά, προκειμένου να καταβάλει μια προσπάθεια να ανασυ­γκροτήσει το κόμμα του και να βρε­θεί προετοιμασμένος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Δεν αντέχει
Ωστόσο με το μέγεθος των προ­βλημάτων και την κοινωνική ένταση που υπάρχει στη χώρα, πολύ λίγοι εί­ναι αυτοί που πιστεύουν ότι μπορεί η παρούσα κυβέρνηση να φτάσει ώς το καλοκαίρι του 2014, οπότε μπο­ρεί να γίνουν 3δυμες εκλογές (ευρω­εκλογές, περιφερειακές - δημοτικές και εθνικές) και στοιχηματίζουν ότι πολύ συντομότερα θα προσφύγει η χώρα στις κάλπες. Η μοναδική περί­πτωση να υπάρξει κάποια μακροημέ­ρευση στο κυβερνητικό σχήμα είναι να δοθεί επιμήκυνση στο πρόγραμ­μα και κάποιες άλλες ελαφρύνσεις (μείωση επιτοκίων, μεταφορά του κόστους διάσωσης των ελληνικών τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναπτυξιακά μέτρα), ώστε να μπορέσει η ελληνική οικονομία να αναπνεύσει.
Ο αντίλογος από την κυβέρνη­ση είναι ότι οι εταίροι μας τα έχουν στυλώσει και ζητούν δείγματα γρα­φής πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνη­ση, αφού ενδεχόμενη επιμήκυνση θα χρειαστεί περί τα 16 δισ. δάνεια στην Ελλάδα, τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν από τα Κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης, που δεν είναι καθόλου ικανοποιημένα από τις ελ­ληνικές επιδόσεις.
Ο Ευάγγ. Βενιζέλος όμως επιση­μαίνει ότι πολιτικά μπορεί να «διευ­θετηθεί» το θέμα, αρκεί να τεθεί στη σωστή του βάση και χωρίς πολλά λό­για περί επαναδιαπραγμάτευσης.
Ενδεικτικά της κατάστασης είναι όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνέντευξη στον Βήμα FM προχτές, ότι τώρα πρέπει να γίνουν οι διαπραγματεύσεις, αφού, όπως είπε, «εάν δεν επιταχυνθούν οι δόσεις του δανείου που αφορούν την εξόφληση των ληξι­πρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημο­σίου στην αγορά, εάν δεν πέσουν στην αγορά τα 6,5 δισεκατομμύρια που χρωστάει το κράτος σε επιχειρήσεις, εάν δεν μπορέσουμε να επιστρέψου­με τον ΦΠΑ, εάν δεν μας βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεμπλοκά­ρουμε μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ, δεν θα αλλάξουν τα δεδομένα στην πραγμα­τική οικονομία και στην ανεργία. Δεν θα ανοίξουν εργοτάξια, δεν θα γίνουν επενδύσεις οριζόντιες, μικρές και με γάλες». Και, αδειάζοντας επί της ου­σίας την κυβερνητική τακτική, πρό­σθεσε: «Πρέπει να κερδίσουμε αυτόν τον χρόνο. Η σκέψη ότι τα μεγέθη μας θα είναι καλύτερα σε δυο - τρεις μή­νες, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, δεν είναι μια σωστή σκέψη, γιατί τώ­ρα μιλάμε για τα δεδομένα του εξαμή­νου, ενώ τότε θα μιλάμε για τα δεδο­μένα οκταμήνου και ίσως η θέση μας να έχει γίνει και δυσκολότερη». Η εμ­μονή του για τη συγκρότηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης μοιάζει να πιάνει τόπο, αφού, απ’ ό,τι φαίνε­ται, στη χτεσινή σύσκεψη μάλλον έγι­νε δεκτή η πρόταση που επί τόσο και­ρό ήταν στον αέρα, αν και μάλλον θα επικυρωθεί στην επόμενη συνάντηση, την επόμενη εβδομάδα…
Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν
«Περνάω και μόνος μου καλά, τα καταφέρ­νω μια χαρά, δεν σ’ έχω ανάγκη ευτυχώς, μου είσαι πλέον περιττός» φαίνεται να άδει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε όλους τους τόνους προς όλα τα πρώην κορυφαία στελέχη και προχωρά στην ανασύσταση με όσους ασμέ­νως έσπευσαν να τον «πλαισιώσουν» και μα­κριά από όσους διεκδίκησαν «ιδιαίτερη πρό­σκληση».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως φαίνεται και από τις επιθετικές δημόσιες δηλώσεις του, επι­θυμεί να δείξει την πόρτα της εξόδου σε στε­λέχη που επικρίνουν την πολιτική του και τη στρατηγική του ή αρνούνται να υποταχτούν στη λογική του για την ανασύσταση του κόμ­ματος και τη στάση του απέναντι στην κυβερ­νητική πολιτική (Λοβέρδο - Διαμαντοπούλου). Το κόκκινο πανί γι’ αυτόν στην παρούσα φάση είναι το τρίο Ραγκούσης- Μόσιαλος - Φλωρίδης, που μέσα από τα δίκτυα προβληματισμού και τις κινήσεις πολιτών που ελέγχουν, αναζω­πυρώνουν τη συζήτηση για τη δημιουργία νέου μεταρρυθμιστικού κομματικού εγχειρήματος που θα προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Στη συνέντευξή του στον Βήμα FM προχτές ο Ευάγγε­λος Βενιζέλος ήταν ειρωνικός και απειλητικός για στελέχη του ΠΑΣΟΚ που λοξοκοιτάνε προς άλλους χώρους: «Όποιος θέλει να κάνει κόμ­μα, μπορεί να κάνει. Έχω ακούσει πολλά περί κομμάτων, περί κινήσεων, περί ρόλων. Όποιος θέλει να κατέβει στον λαό να δοκιμάσει τις δυ­νάμεις του, ας το κάνει. Όποιος έχει αμφιθυμία και δεν ξέρει τι είναι και έχει κρίση ταυτότητας και νιώθει ότι δεν τον εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, βε βαίως δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρείται στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρω­ποι, τόσοι πολλοί πολίτες, τόσοι ψηφοφόροι, τόσοι αγωνιστές της βάσης, τόσοι άνθρωποι με ιστορία…».
Στον αέρα
Όμως ο Ευάγγ. Βενιζέλος αρνείται σθενα­ρά να κάνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με άλλοτε κορυφαία στελέχη, θεωρώντας ότι οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις «τίναξαν» στον αέρα το χρηματιστήριο των στελεχών και όλοι πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή. Ωστόσο υπάρχει και ο αντίλογος ότι υπάρχουν στελέ­χη με ιστορία, αγώνες και πάλη για την επι­κράτηση του ΠΑΣΟΚ που δεν μπορεί να την τινάξουν στον αέρα προκειμένου να επιβεβαιώνει την ηγεσία του ο Βενιζέλος. Λένε ότι το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό για όλους και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ότι το γε­γονός ότι εξελέγη πρόεδρος τον Μάρτιο δεν του δίνει το δικαίωμα να «τσαλακώνει» τους πάντες στη λογική της επικυριαρχίας του. Και όσο αυτό το υπόγειο «μπρα-ντε-φερ» εξελίσ­σεται, με άγνωστη προς το παρόν έκβαση, οι απόπειρες για την ανασύσταση του κόμματος εξαντλούνται σε ανταλλαγή απόψεων πολυ­μελών οργάνων, όπου ο πρόεδρος του κόμμα­τος είναι πάντα στην «τσίλια» προκειμένου να «ενημερώσει» τους αδαείς συνεργάτες του ότι έχει τοποθετηθεί για όλα τα θέματα που θέτουν και συνεπώς οι συνεδριάσεις είναι και ολίγον ομαδική ψυχοθεραπεία. Και όλοι δί­νουν ραντεβού για νεότερα τον Σεπτέμβρη…
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...