Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Γιοχάνες Χαν:



Τη βεβαιότητα ότι η ελληνική οικονομία έχει «θετική προοπτική» και ότι η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση «θα συνεργαστούν στενά», για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που υπάρχουν, εξέφρασε ο Επίτροπος της ΕΕ για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν.

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ελαστικοποίηση του προγράμματος, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι στόχοι και οι συμφωνίες. Τόνισε ότι η τρόικα θα υποβάλει έκθεση τον Σεπτέμβριο και πρόσθεσε ότι μόνο τότε θα πρέπει να γίνει η όποια συζήτηση.

Σε συνέντευξη που έδωσε, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα και μετά από σειρά συναντήσεων που είχε με τους υπουργούς Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Οικονομικών, καθώς και με τον δήμαρχο Αθηναίων, είπε πως είναι «περισσότερο αισιόδοξος από κάθε άλλη φορά».

Αποκόμισε, όπως δήλωσε, πολύ θετική εντύπωση ότι η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στην υλοποίηση του έργου της, αλλά προανήγγειλε, παράλληλα, ένα «θερμό καλοκαίρι, λόγω του όγκου δουλειάς που πρέπει να γίνει».

Ερωτηθείς, αν πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα επιμήκυνση για την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, απάντησε ότι «πάντοτε έχουμε δείξει όχι μόνον ευελιξία αλλά και προθυμία να συζητήσουμε».

Πρόσθεσε, όμως, πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, ως προς τους στόχους και τις συμφωνίες, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει».

«Απ΄όσο γνωρίζω», επισήμανε, «η τρόικα θα υποβάλει έκθεση τον Σεπτέμβριο και σε τέτοιου είδους εποχές θέλω να στηρίζομαι σε συγκεκριμένα στοιχεία και προτάσεις, στη βάση των οποίων πρέπει να κάνουμε συζήτηση».

Ο Γιοχάνες Χαν τόνισε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την καθυστέρηση της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η κυβέρνηση είναι «η σύγχυση ευθυνών, δηλαδή οι συναρμοδιότητες μεταξύ υπουργείων, αλλά και μεταξύ τοπικής, περιφερειακής και
κεντρικής διοίκησης» και πρόσθεσε ότι σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η Task Force.

Ο κ. Χαν διαπίστωσε καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση δουλεύει σκληρά και είναι αφοσιωμένη στο έργο της.

Ως κραυγαλέο παράδειγμα καθυστέρησης ανέφερε τη χαμηλή απορρόφηση πόρων από το Κοινωνικό Ταμείο προς όφελος των ανέργων. «Διερωτώμαι», είπε, «μια χώρα που αντιμετωπίζει τόσο μεγάλη ανεργία, πώς έχει ποσοστό απορρόφησης των κοινωνικών ταμείων χαμηλότερο από το μέσον όρο της ΕΕ».

Για τους ίδιους λόγους, σημείωσε ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων που αφορούν στην διαχείριση απορριμμάτων, το κτηματολόγιο, τη διαχείριση των αυτοκινητοδρόμων.

Πάντως, ως προς τα εκκρεμούντα, από το προηγούμενο πλαίσιο χρηματοδότησης, έργα και την ενδεχόμενη απειλή απώλειας κονδυλίων, εξέφρασε την πεποίθηση, ότι πάνω από το 90% αυτών των έργων μπορούν να υλοποιηθούν εντός των προθεσμιών, ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος η οποία θα συνεχιστεί από την παρούσα κυβέρνηση και επανήλθε συνιστώντας «καλύτερη δομή των ευθυνών εντός της διοίκησης».

Ερωτηθείς, αν για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020 θα ληφθούν υπόψη οι ειδικές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, απάντησε ότι η Επιτροπή εφαρμόζει κοινή μεθοδολογία και για τα 27 κράτη-μέλη, βασιζόμενη στα τελευταία στοιχεία 2007-2009, για την περιφέρεια και τα στοιχεία 2008-2010 για την εθνική επικράτεια.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αυτό είναι το σημείο εκκίνησης, αλλά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κρατών μπορεί να εξευρεθούν πιο εξειδικευμένες λύσεις».

Για τα ποσοστά συγχρηματοδότησης, είπε ότι η πρόταση της Επιτροπής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, αφορά σε ευρωπαϊκή συμμετοχή 85%, έναντι του 95% που ισχύει σήμερα και έναντι του 75% που ίσχυε προ ελληνικής κρίσης.

Για τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ελληνική αναπτυξιακή προσπάθεια σημείωσε, ότι η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά την επόμενη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη του προέδρου της, οι διαφορές θα επιλυθούν.

Κάνοντας τον απολογισμό των επαφών του με τα μέλη της κυβέρνησης, ο κ. Χαν έδωσε έμφαση στη δίωρη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, την οποία θεωρεί σημαντική, λόγω του διευρυμένου χαρτοφυλακίου του οποίου ηγείται.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Χατζηδάκης γνωρίζει πώς να χειρίζεται τα διαρθρωτικά ταμεία, καθώς ως ευρωβουλευτής έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου.

Πρόσθεσε ότι, με τον υπουργό Ανάπτυξης μίλησαν για τον κατάλογο προτεραιοτήτων και την πορεία υλοποίησης των 181 έργων, ύψους 11 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 15, ύψους 250 εκατ. ευρώ, έχουν ολοκληρωθεί, τα 100 κινούνται εντός προθεσμιών, ενώ για τα υπόλοιπα είπε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσουν».

Στην ατζέντα των δύο πολιτικών ήταν, επίσης, το θέμα της παραχώρησης αυτοκινητόδρομων και του μάνατζμεντ, οι παράνομες χωματερές, η πρόοδος στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, βεβαίως, το κτηματολόγιο, η εκκρεμότητα του οποίου αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για επενδύσεις, καθώς δεν είναι σαφές τι ανήκει σε ποιόν.

Από τα λοιπά εμπόδια που εντόπισαν οι επενδυτές την περασμένη χρονιά, υπογράμμισε τις διαδικασίες αδειοδότησης, τις φορολογικές ασάφειες και τις μακρόχρονες δικαστικές διαμάχες.

Σε ερώτηση, για το μερίδιο χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, ο ευρωπαίος επίτροπος είπε, ότι προβλέπονται πέντε επιχειρησιακά έργα, ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να αναζωογονήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νησιά, τη δημόσια υγεία, τις μεταφορές, όμως, για να απορροφηθούν πρέπει «τα έργα να είναι ώριμα».

Παρά τα εμπόδια, είπε, ολοκληρώνοντας ο κ. Χαν, «η Ελλάδα παραμένει μια ενδιαφέρουσα αγορά για τους επενδυτές με δεξιότητες, ευφυείς ανθρώπους, ευκαιρίες και δυνατότητες, και αν συνεργαστούμε όλοι μαζί στενά, πράγμα για το οποίο δεν έχω αμφιβολία, θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες και θα υπάρξει ανάκαμψη. Κάποια μέτρα είναι απαραίτητα, η προοπτική, όμως, είναι θετική».
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...