Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Ψαλίδι χωρίς μαλλί

Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού διαρρέονται τα περί δυσαρέσκειας του Αντώνη Σαμαρά για την απροθυμία των υπουργών του να προτείνουν αποτελεσματικές περικοπές, συνεισφέροντας στο πακέτο των 11.5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντίστοιχες διαρροές έγιναν και τη Δευτέρα από το υπουργείο Οικονομικών με το περιβάλλον του κ. Στουρνάρα να αναφέρεται σε μη ρεαλιστικές προτάσεις.
Πάντα έτσι δεν γίνεται; Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται τολμηρότερος των υπουργών του, ενώ οι υπουργοί είναι πάντα αρνητικοί στο να αφαιρέσουν σανίδες από το πλοίο που διοικούν. Λογικό. Έννοιες όπως το πολιτικό κόστος και η προσωπική ατζέντα καθορίζουν τους συσχετισμούς ακόμα και όταν οι συνθήκες γίνονται οριακές. Ωστόσο όλα αυτά δεν μπορούν να κρύψουν την κοινή λογική. Το ποσό που αναζητεί η κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του δημοσίου. Εκεί βρίσκεται, άλλωστε, η μεγαλύτερος διαθέσιμος προς περικοπή όγκος δαπανών.
Είναι λοιπον αυτονόητο ότι θα επιβληθεί πλαφόν στις συντάξεις, μείωση του εφάπαξ, κλείσιμο δημόσιων οργανισμών, συγχωνεύσεις σχολείων και νοσοκομείων, μειώσεις σε κοινωνικά επιδόματα. Ήδη ο υπουργός Εργασίας έχει ανακοινώσει την εφαρμογή πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το οποίο πιθανόν να είναι κοντά στο ύψος που ισχύει σήμερα για το σύνολο των κύριων συντάξεων, προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος 1 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, υπάρχει και η πρόταση του ΚΕΠΕ για αξιολόγηση των πολλαπλών συντάξεων, η οποία, όπως αναφέρεται, «πρέπει να γίνει αθροιστικά και καθ' ύψος». Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει ζητήσει να καταργηθεί η συντριπτική πλειονότητα των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και να δίδεται μόνον ένα επίδομα στο 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Σημαντική περικοπή θα γίνει στα κοινωνικά επιδόματα με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 3 δισ. ευρώ. Στο μικροσκόπιο θα μπουν συνολικά 89 επιδόματα και παροχές που εκτείνονται από τις συντάξεις γήρατος σε ανασφάλιστους που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ έως τις ειδικές παροχές του ΟΑΕΔ και τα κουπόνια για αγορά βιβλίων και ψυχαγωγία του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Από εκεί και πέρα τα πάντα είναι ανοιχτά, όλα είναι στο τραπέζι. Υπάρχουν τόσες πολλές προτάσεις και ιδέες που η υλοποίηση τους είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Άλλωστε ο χαρακτήρας των μέτρων αναμένεται να καθορίσει και τη θέση των κυβερνητικών εταίρων, ιδιαίτερα της ΔΗΜΑΡ που επιδεικνύει και τις μεγαλύτερες αντιστάσεις στην επιβολή σκληρών μέτρων. Και αν η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την επιβολή νέων υφεσιακών μέτρων, καλείται να τρέξει πιο γρήγορα τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε να λάβει άμεσα λίστα με τα ακίνητα του δημοσίου ανά υπουργείο. Αλλά είναι και να απορείς γιατί αυτός ο κατάλογος δεν έχει συνταχθεί εδώ και χρόνια.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...