Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Διαψεύδει το ΔΝΤ τα περί διακοπής χρηματοδότησης προς την Ελλάδα


Διαψεύδει το ΔΝΤ τα περί διακοπής χρηματοδότησης προς την ΕλλάδαΕκπρόσωπος του ΔΝΤ, απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων σχετικά με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» που υποστήριζε ότι το Ταμείο δεν σχεδιάζει περαιτέρω χρηματοδότηση για την Ελλάδα, δημιουργώντας συνθήκες χρεοκοπίας τον Σεπτέμβριο,τόνισε:

«Το ΔΝΤ υποστηρίζει την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσχέρειές της. Η αποστολή του ΔΝΤ θα ξεκινήσει συζητήσεις με τις αρχές της χώρας στις 24 Ιουλίου για το πώς θα επαναφέρει και πάλι στην ορθή πορεία το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο υποστηρίζεται από την οικονομική βοήθεια του Ταμείου».

Για το επίμαχο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού ρωτήθηκε νωρίτερα και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος αρνήθηκε να το σχολιάσει. «Πρόκειται για δημοσίευμα του Τύπου, το οποίο δεν σχολιάζουμε. Για την Επιτροπή η στάση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει». Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υποστήριξε ότι η Eλλάδα πρέπει να παραμείνει και θα παραμείνει μέλος του ευρώ.

Η επόμενη δόση των δανείων για την Ελλάδα θα εκταμιευθεί στο εγγύς μέλλον, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε ο Αντουάν Κολομπανί, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η έκθεση της τρόικας που θα επιστρέψει αύριο Τρίτη, στην Αθήνα.

Σε ότι αφορά, τέλος, στις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, λόγω της διπλής εκλογικής αναμέτρησης και τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν επίγνωση ότι θα πρέπει να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος με συγκεκριμένες δράσεις και άμεσα.

Να διπλασιάσει τις προσπάθειες που καταβάλλει για να εκπληρώσει τους όρους του σχεδίου "διάσωσης" από τους πιστωτές της, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, κάλεσε, εξάλλου, την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild.


«Βρισκόμαστε μεταξύ σκεπτικισμού, αγωνίας και ελπίδας» σε σχέση με την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, λέει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ, ενώ σε αυστηρό ύφος ήταν και προηγούμενες δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος διαμηνύσε ότι σε περίπτωση μη υλοποίησης των δεσμεύσεων, θα πρέπει να διακοπεί η χρηματοδότηση προς την χώρα μας.

Από την πλευρά της η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν, σε συνέντευξή της στο Der Spiegel ήταν ιδιαίτερα προκλητική σε ότι αφορά στο θέμα των εγγυήσεων που ζητά η χώρα της για να συμμετάσχει στα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας και των άλλων χωρών του νότου.

"Η αλληλεγγύη μας έχει όρια", τόνισε, αναφέροντας ότι για την βοήθεια προς την Ελλάδα η χώρα της έχει λάβει εγγυήσεις "ομόλογα χωρών με ρευστότητα, όπως η Γερμανία, αξίας 900 εκατομμυρίων ευρώ" και κάνει λόγο έναν πολύ απλό μηχανισμό: "Κάθε φορά που οι Έλληνες ζητούν περισσότερα χρήματα, το ενέχυρό μας αυξάνεται"...
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...