Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Σενάρια τρόμου για χρεοκοπία από ξένα μέσα ενημέρωσης

 
Ερωτήματα δημιουργούνται από τα συντονισμένα «πυρά» που δέχεται η Ελλάδα. Η ιστορία ξεκίνησε με άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο «η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει ήδη το Σεπτέμβριο». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «η υπομονή του ΔΝΤ με την Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος της», ενώ «υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου έκαναν γνωστό στην ηγεσία της ΕΕ ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται πλέον να διαθέσει περαιτέρω χρήματα για την βοήθεια προς την Ελλάδα». Διαβάστε σχετικά εδώ http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=212202

Τη σκυτάλη πήρε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος σε συνέντευξή του δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Ελλάδα δε θα τα καταφέρει και τελικά θα βγει από την Ευρωζώνη. «Οι ίδιοι οι Έλληνες θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι θα ήταν ίσως λογικότερο να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη», τόνισε χαρακτηριστικά. (Διαβάστε σχετικά εδώ).

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνεχίζει να ρίχνει τα «πυρά» του σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild. Ο Σόιμπλε νουθετεί την Ελλάδα να διπλασιάσει τις προσπάθειες που καταβάλλει για να εκπληρώσει τους όρους του σχεδίου «διάσωσης» από τους πιστωτές της, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και τονίζει: «Εάν υπάρχουν καθυστερήσεις, η Ελλάδα πρέπει να τις αναπληρώσει». Διαβάστε σχετικά εδώ http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=212357

Και όλα αυτά την ώρα που το Χρηματιστήριο καταρρέει και με άρθρο του το Bloomberg αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει τρόπους να περικόψει τις κρατικές δαπάνες κατά 11,5 δισ. τη διετία 2013 - 2014. Σε άρθρο του το «Bloomberg» κάνει λόγο για πτώση των μετοχών και του κοινού νομίσματος, ενώ επισημαίνει τις αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Επιπλέον, γίνεται λόγος και για την απροθυμία των δανειστών μας να συνεχίσουν να δανειοδοτούν την Ελλάδα, σε περίπτωση που αποτύχει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Επίσης, σύμφωνα με το «Bloomberg», η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να βρει περικοπές ύψους 8 δισεκατομμυρίων για τα επόμενα δύο χρόνια, με κλείσιμο δεκάδων οργανισμών και φορέων, ποσό που όμως δεν είναι αρκετό καθώς έχει δεσμευτεί στο δεύτερο Μνημόνιο για περικοπές 11,5 δισ.

Κομισιόν: Η Ελλάδα πρέπει και θα παραμείνει μέλος του ευρώ

H Eλλάδα πρέπει και θα παραμείνει μέλος του ευρώ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντουάν Κολομπανί. Σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες ο κ. Κολομπανί αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» σχετικά με τη στάση του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της Ελλάδας.
«Πρόκειται για δημοσίευμα του Τύπου, το οποίο δεν σχολιάζουμε. Για την Επιτροπή η στάση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει», απάντησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Κολομπανί υποστήριξε ότι η επόμενη δόση των δανείων για την Ελλάδα θα εκταμιευθεί στο εγγύς μέλλον, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η έκθεση της τρόικας που θα βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.
Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, λόγω και της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν επίγνωση ότι θα πρέπει να καλυφθούν αυτές οι καθυστερήσεις με συγκεκριμένες δράσεις άμεσα.


Süddeutsche Zeitung: Ελληνική χρεοκοπία μέχρι το φθινόπωρο


Οι πληροφορίες για την υποτιθέμενη άρνηση του ΔΝΤ αλλά και της γερμανικής κυβέρνησης για περαιτέρω οικονομική στήριξη της Ελλάδας πυροδότησαν σωρεία δημοσιευμάτων στο γερμανικό Τύπο.
Η Süddeutsche Zeitung, υποστηρίζει ότι μέχρι το φθινόπωρο η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει!

Στο πρωτοσέλιδο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «Γερμανία και ΔΝΤ αρνούνται ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Αθήνα. Από τον πρωθυπουργό Σαμαρά λείπουν 50 δισ. ευρώ. Το φθινόπωρο απειλείται χρεοκοπία η χώρα».

Στο σχόλιο της ίδιας εφημερίδας επισημαίνεται ότι: «Για μια τέτοια χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο, όπως δεν υπάρχει κανένα εγχειρίδιο για τη συνολική διαχείριση της κρίσης. Σαφές είναι μόνο ότι νομικά και πολιτικά δεν υπάρχει τρόπος να εκδιωχθούν οι Έλληνες από την ευρωζώνη. Μόνο η ΕΚΤ θα είχε έμμεσα τη δυνατότητα να κλείσει τη στρόφιγγα στην Αθήνα και να εξαναγκάσει τον Σαμαρά σε έξοδο από την ευρωζώνη».


Βαρύ κλίμα για την Ελλάδα στον γερμανικό Τύπο
Στο ερώτημα αν το Βερολίνο χάνει την υπομονή του με την Ελλάδα, περιστρέφονται τα περισσότερα δημοσιεύματα των γερμανικών εφημερίδων.

Το Spiegel στην ιστοσελίδα του γράφει: «Η γερμανική κυβέρνηση θα αρνηθεί νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Το Βερολίνο χάνει την υπομονή του με την Ελλάδα. Η καγκελάριος Μέρκελ δεν θέλει να εγγυηθεί νέες οικονομικές ενέσεις προς την Αθήνα. Σύμφωνα και με τη Süddeutsche Zeitung, θεωρείται απίθανο στους κυβερνητικούς κύκλους η καγκελάριος να παρακαλέσει τη βουλή και για ένα τρίτο πακέτο. Σκληρός εμφανίζεται και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε». (Διαβάστε σχετικά εδώ)

Η Kölner Stadt Anzeiger σχολιάζει για την πιθανή άρνηση του ΔΝΤ να βοηθήσει περαιτέρω την Ελλάδα: «Η Άνγκελα Μέρκελ δεν φρόντισε τυχαία να έχει μαζί της το ΔΝΤ στην ‘επιχείρηση Ακρόπολη’. Ήθελε ένα θεσμό που εκτίθεται λιγότερο σε πολιτικές πιέσεις από ότι οι υπεύθυνοι στην ΕΕ. Το ΔΝΤ θα ήταν η τεχνική ραχοκοκαλιά της κάθε τρόικας, η οποία θα ελέγχει την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι όμως μόνο οι σωτήρες στην Ουάσινγκτον που έχουν χάσει την υπομονή τους».

Η αυστριακή die Presse διερωτάται : «Πόσο συχνά οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ πρέπει ακόμα να υποχωρούν; Τι θα πρέπει να γίνει για να τεθεί διαχωριστική γραμμή; Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη; Δεν θα προκαλούσε πλέον πανικό. Οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες έχουν εδώ και καιρό απαλλαγεί από τα ελληνικά ομόλογα. Μόνο η ΕΚΤ διατηρεί ακόμα πολλά ελληνικά ομόλογα. Αλλά ακόμα και μια ανακεφαλαιοποίηση της ΕΚΤ θα μπορούσαν οι χώρες της ευρωζώνης να την αντέξουν. Οι διεθνείς πιστωτές θα πρέπει να πραγματοποιήσουν τις απειλές τους. Διαφορετικά θα χάσουν την αξιοπιστία τους».

Απίθανη θεωρεί, τέλος, την έγκριση τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα η Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου. Η εφημερίδα κάνει λόγο για μια τρύπα δισεκατομμυρίων στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που αποδίδεται στο γεγονός ότι πάγωσαν όλες οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των δύο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων. Επιπλέον, οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας προβλέπεται να αυξηθούν και εξαιτίας του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης να δοθεί χρονική παράταση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας. Σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα του Spiegel (Διαβάστε σχετικά εδώ), το οποίο επικαλείται εκτιμήσεις της τρόικας, μία παράταση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα ανέβαζε το κόστος της βοήθειας για την Ελλάδα σε ένα ποσό από 10 έως και 50 δισ. ευρώ επιπλέον. Έτσι, τα 130 δισ. που προβλέπει το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας δεν επαρκούν.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...