Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Υπ. Οικονομικών: «Οι προτάσεις για περικοπή των δαπανών πρέπει να είναι ρεαλιστικές»

%CE%A5%CF%80%2E+%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD%3A+%C2%AB%CE%9F%CE%B9+%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AE+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CE%B4%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%BD+%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9+%CE%BD%CE%B1+%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9+%CF%81%CE%B5%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82%C2%BB «Η προσπάθεια για την περικοπή των δαπανών είναι ομαδική και από τους υπουργούς περιμένουμε τις προτάσεις τους. Αλλά, οι προτάσεις αυτές πρέπει να είναι ρεαλιστικές».

Αυτό δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με τις σημερινές διαδοχικές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, στο πλαίσιο της οριστικοποίησης των πηγών, από τις οποίες θα περικοπούν οι δαπάνες ύψους 11,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014. Ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας εάν οι περικοπές θα αφορούν και επιδόματα και συντάξεις, απάντησε ότι «τα πάντα είναι στο τραπέζι».

Οι προτάσεις των υπουργών θα τεθούν την προσεχή Τετάρτη υπόψη των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, ενώ από τις 24 Ιουλίου θα αρχίσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Από την έγκριση της τρόικας θα εξαρτηθούν και τα ισοδύναμα μέτρα, στο πλαίσιο των συνολικών μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ του περασμένου Μαρτίου, προκειμένου να μην περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια.

Συνάντηση Στουρνάρα-Στυλιανίδη
Την αποζημίωση από το κράτος των πολιτών για τις απαλλοτριώσεις, με τη μεταφορά των συντελεστών δόμησης σε άλλα οικόπεδα των δικαιούχων αντί της καταβολής ρευστού, μελετά η κυβέρνηση, ως μια από τις νέες μεθόδους για την εξοικονόμηση πόρων. Αυτό δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Παράλληλα, εξετάζεται η αύξηση των τελών που καταβάλουν οι μετανάστες για την έκδοση αδειών παραμονής στη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιχειρήσεις των δήμων συγχωνεύονται ήδη σε δύο (μια αναπτυξιακή και μια για κοινωνικές δραστηριότητες), ενώ οι πόροι προς τους ΟΤΑ από τον προϋπολογισμό έχουν περικοπεί κατά 61% από το 2009.

Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διαδοχικών συσκέψεων που έχει ο κ. Στουρνάρας με τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, για την περικοπή δαπανών ύψους 11,7 δισεκ. ευρώ την περίοδο 2013- 2014.
Υπουργείο Εργασίας: "Ο αρσιβαρίστας της εθνικής προσπάθειας»
«Όλα θα γίνουν με δίκαιο τρόπο» αναφορικά με την εφαρμογή πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, την περιστολή των πολλαπλών συντάξεων και την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων». Αυτό δήλωσε στέλεχος της κυβέρνησης, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «το υπουργείο Εργασίας είναι ο αρσιβαρίστας της εθνικής προσπάθειας».
Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, η περιστολή δαπανών για το υπουργείο Εργασίας θα κυμανθεί μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ.
Ήδη ο υπουργός Εργασίας έχει ανακοινώσει την εφαρμογή πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το οποίο πιθανόν να είναι κοντά στο ύψος που ισχύει σήμερα για το σύνολο των κύριων συντάξεων, προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος 1 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, υπάρχει και η πρόταση του ΚΕΠΕ για αξιολόγηση των πολλαπλών συντάξεων, η οποία, όπως αναφέρεται, «πρέπει να γίνει αθροιστικά και καθ’ ύψος». Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει ζητήσει να καταργηθεί η συντριπτική πλειονότητα των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και να δίδεται μόνον ένα επίδομα στο 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Αντ. Μανιτάκης: «Δε θα γίνουν απολύσεις»
Η μείωση κατά 30% των δομών του Δημοσίου ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, καθώς επιδιώκεται να εξοικονομηθούν 1,2 δισ. ευρώ από τη διοικητική μεταρρύθμιση.
Θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραμένει ότι δε θα γίνουν απολύσεις. Όμως στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης οι μετατάξεις -που θα προκύψουν ως ανάγκη μετά τη συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμών- θα είναι υποχρεωτικές. Όσον αφορά την ακριβή αποτίμηση των οικονομικών οφελών από τη διοικητική μεταρρύθμιση, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνεται ότι ο κ. Μανιτάκης και το επιτελείο του ηγούνται και συντονίζουν τη μεταρρύθμιση, η οποία είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να αποτιμηθεί σε νούμερα.
Παιδεία: Μόνο οι απαραίτητες δράσεις
Περισσότερο από μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Χρ. Σταϊκούρα για «τις εκτιμώμενες νέες παρεμβάσεις».
Ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε τις προτάσεις του για περαιτέρω περικοπές, καθώς ήδη το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εφαρμόζεται. Πάντως οι προτάσεις του υπουργού που αφορούν τόσο την Παιδεία όσο και τον Πολιτισμό «βρίσκονται στην κατεύθυνση περιορισμού δαπανών για δράσεις που δεν είναι απολύτως απαραίτητες».
metarithmisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...