Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Μάτια ερμητικά κλειστά

Photo: kostolany244«Η Carlyle Offshore Partners II Limited, η οποία ελέγχει την GREEN BIDCO, προέβη την 12η Μαϊου σε αγορά 2.340.000 μετοχών της Νεοχημικής που αντιστοιχούν σε 6,50% επί του συνόλου των μετοχών της εταιρείας, μέσω σειράς χρηματιστηριακών συναλλαγών. Με βάση τα ανωτέρω η GREEN BIDCO κατέχει πλέον συνολικά 28.813.642 μετοχές και δικαιώματα ψήφου οι οποίες αντιστοιχούν σε 80,54% επί του συνόλου των μετοχών της εταιρείας».
Με αυτές τις τυμπανοκρουσίες ανακοίνωνε το γκρούπ της Carlyle την αγορά της Νεοχημικής το 2008 όταν πιά η ελληνική «φούσκα» είχε ξεπεράσει το απόγειό της. Η εξαγορά θα γινόταν με πραγματικά χρήματα άλλων, των τραπεζών, με τη μέθοδο της «μοχλευμένης» εξαγοράς, δηλαδή οι Τράπεζες θα δανείζονταν για τα κεφάλαια που θα κατέβαλλαν, χρησιμοποιώντας τεχνικές αντιστάθμισης κινδύνου και οπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους «υψηλά επίπεδα διασφάλισης μέσω στοιχείων του ενεργητικού» (σσ. της πρός αγορά εταιρείας). Την εβδομάδα που πέρασε 7 απο τις 17 τράπεζες που είχαν δανείσει την Carlyle για την αγορά της Νεοχημικής κατέθεσαν μήνυση εναντίον στελεχών της Νεοχημικής και της Carlyle κατηγορώντας τους για απάτη. Τα στοιχεία του ενεργητικού –που θα διασφάλιζαν τα δάνεια – ήταν προϊόν «πειραγμένων» ισολογισμών εν'ω ο κ Λαυρεντιάδης είχε κάνει χρήση εσωτερικών πληροφοριών για να στείλει την τιμή της μετοχής του στα ύψη, υποστηρίζουν μεταξύ των άλλων.
Η υπόθεση που αποτέλεσε την κορωνίδα της ελληνικής φούσκας δέν είναι καινούργια. Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς είχε ασχοληθεί με καταγγελλίες κατά του μετόχου της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ χωρίς να καταλήξει κάπου ενώ η Carlyle εξανάγκασε τον κ Λαυρεντιάδη να επαναγοράσει το ποσοστό του το 2009 επειδή στις 31/12/2008 -λίγους μήνες μετά την πολυδιαφημισμένη εξαγορά- η «πολύφερνη νύφη» είχε αρνητική καθαρή θέση 4 εκατομμυρίων ευρώ και καθαρές ζημιές 60 εκατομμυρίων με καθαρό χρέος 723 εκατομμύρια.
Γιατί δέν κινήθηκαν τότε οι τράπεζες; (Εμπορική, Εθνική, Πειραιώς, Millenium, Ελληνική, Γενική και HSBC). Η αλήθεια είναι ότι, όπως φαίνεται από την ιστοσελίδα του δικηγορικού γραφείου Κουταλίδη, έγινε αναδιάρθρωση του χρέους «με καινοτόμες και ανεπανάληπτες για την Ελλάδα τεχνικές λύσεις». Αυτή η εξέλιξη και η αποχώρηση της Carlyle και των περισσότερων ξένων τραπεζών που συμμετείχαν με τον ίδιο ενθουσιασμό, μέσω των ελληνικών παραρτημάτων τους, στο «πάρτυ» έδωσε λίγο χρόνο ώστε να μην εκδηλωθεί το πρόβλημα. Εξάλλου ένα μέρος της
αναδιάρθρωσης χρηματοδοτήθηκε από την μάλλον πρωτότυπη διαχείριση της Proton που στο τέλος του 2009 «πέρασε» με τις ευλογίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΤτΕ στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Διότι η ερμηνεία της διαχείρισης της μικρής τράπεζας χωρίς τη γνώση του σκανδάλου της Νεοχημικής, είναι στα όρια του ανεξήγητου.
Όταν η Carlyle αγόρασε το μερίδιο της Νεοχημικής, η Dresdner Kleinwort Benson διαφήμισε το γεγονός ότι ήταν σύμβουλος και για τις δύο πλευρές της αγοραπωλησίας. λΕνας άλλος σύμβουλος ήταν η Τράπεζα Sal Oppenheimer, στελέχη της οποίας στη συνέχεια στελέχωσαν τη μικρή ιδιωτική τράπεζα του κ. Λαυρεντιάδη στο Λίχτενσταϊν Lamda Bank. Αλλά και η μονάδα Private Banking της Dresdner στην Ελβετία αγοράστηκε απο την Τράπεζα LGT του ηγεμόνα του Λίχτενσταϊν που έδωσε στον κ. Λαυρεντιάδη την άδεια για να ανοίξει την δική του τράπεζα στο δουκάτο.
Οταν έγινε η εξαγορά, η Dresdner παραδέχθηκε οτι άντλησε το σύνολο των κεφαλαίων της από την ελληνική τραπεζική αγορά. Μεταξύ των εγγυήσεων ηταν και η μετοχές της Green Bidco που με δύο εκατομμύρια μετοχικό κεφάλαιο εμφανιζόταν να σηκώνει 550 εκατομμύρια «μέσω χαμηλής μόχλευσης» από τα χρήματα που είχαν κατατεθεί στις ελληνικές τράπεζες. Η διεύθυνση της εταιρείας αυτής συνέπιπτε με την διευθυνση του ορκωτού ελεγκτή, που κατηγορούν τώρα οι τράπεζες ότι τους εξαπάτησε με τα στοιχεία του ενεργητικού που παρουσίασε. Μου είναι πολύ δύσκολο να τις πιστέψω.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...