Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Φώτης Κουβέλης: «Οχι άλλα οριζόντια μέτρα»


Φώτης Κουβέλης: «Οχι άλλα οριζόντια μέτρα»

Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση , αλλά και τα συμπεράσματα από τη χαρτογράφηση του εκλογικού αποτελέσματος κατά τις δυο αναμετρήσεις είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη συζήτηση στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, η οποία ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου (21.07.2012).

Εκλογοαπολογιστική και με πολιτική «κατάθεση» για την επόμενη μέρα από τον πρόεδρο του κόμματος κ. Φ. Κουβέλη και τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κ. Σπύρο Λυκούδη, η συνεδρίαση κρίνεται ως ένα πρώτο ...κρας τεστ συλλογικής συζήτησης στα όργανα, μετά την επιλογή της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ .

Στο επίκεντρο είναι το αβέβαιο μέλλον μιας κυβέρνησης που οι εταίροι της , έχοντας διαφορετικό ιδεολογικό ορμητήριο, κρίνεται καθημερινά από μια κοινωνία που υποφέρει. Τα πρώτα δείγματα κυβερνητικής ...γραφής αποτελούν πεδίο κριτικής προσέγγισης στελεχών της ΔΗΜΑΡ.

Παράλληλα, τίθεται επί τάπητος η πορεία της ΔΗΜΑΡ, που προέταξε την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, αλλά και το ζήτημα της φυσιογνωμίας του κόμματος στις νέες συνθήκες.

Τι είπε ο Φώτης Κουβέλης

Όχι άλλα οριζόντια μέτρα, γιατί δεν τα αντέχει η κοινωνία, και αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και της δανεικής σύμβασης άμεσα με ταυτόχρονη ανάπτυξη, είναι τα σημεία τα οποία θεωρεί απαραίτητα, για να βγει η χώρα από τη κρίση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Μιλώντας το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του ανέφερε: «Δεν είναι δεδομένο ότι έχουμε ξεφύγει από χρεοκοπία, ούτε δεδομένη η παραμονή στο ευρώ, αν δεν ασκηθούν συγκεκριμένες πολιτικές βαθειάς προοδευτικής μεταρύθμισης με ίση κατανομή των βαρών».

Ακόμη, ανέφερε ότι γίνεται σε κυβερνητικό επίπεδο επεξεργασία ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας και αυτό απαιτεί, όπως είπε, «μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια».
Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Κουβέλης ανακοίνωσε ότι «σύντομα θα αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία για να τεθεί το ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στην ΕΕ πέραν της τρόικας».

Ωστόσο, επισήμανε πως «τίποτα δεν θα γίνει, αν δεν αντιμετωπισθεί η ύφεση και εκείνο που πρέπει να προταχθεί απαραίτητα είναι η ανάπτυξη».
Ο κ. Κουβέλης προσδιόρισε το ρόλο της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα λέγοντας ότι «δεν είμαστε μόνο να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε το κυβερνητικό έργο, αλλά να συμβάλλουμε με προτάσεις και θέσεις». Και υπογράμμισε πως «στηρίζουμε την κυβέρνηση. Θα διεκδικούμε επίπονα και συστηματικά να τηρείται η Προγραμματική Συμφωνία και Σύγκλιση».

Όσο για την απόφαση να συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα ο κ. Κουβέλης είπε ότι θα ήταν εύκολο να ήταν άνετα και βολικά στην αντιπολίτευση, αλλά λειτούργησε με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και την χώρα. «Η ευθύνη που έχουμε αναλάβει ξεπερνά το 6,23% που μάς έδωσε ο λαός, αλλά θα προωθήσουμε το έργο που αναλάβαμε» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές ότι η ΔΗΜΑΡ με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης στην εισήγησή του ανάλυσε το εκλογικό αποτέλεσμα και υπογράμμισε πως με την συμμετοχή στην κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ ενηλικιώθηκε.

«Γι' αυτή την ενηλικίωση η Ιστορία δεν μάς δίνει εγγυήσεις. Ο καιρός είναι κόντρα, και στα ευρωπαϊκά και στα διεθνή ύδατα. Οι πιθανότητες είναι εναντίον μας, και η παράδοση της Αριστεράς, που δαιμονοποιεί την εξουσία και την κυβερνητική διαχείριση για να βολεύεται στην αθωότητα του ναρκισσισμού, μάς περιμένει στη γωνία» ανέφερε.

Επέκρινε εμμέσως τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Όταν, για παράδειγμα, 'οι αριστεροί έφηβοι του παρακάτω δρόμου' χρησιμοποιούν την ανήθικα απλοϊκή εκμετάλλευση της αυτοχειρίας, πιστεύοντας πως οι νεκροί κερδίζουν τον πόλεμο κι όχι η λογική, εμείς πρέπει να προβάλουμε και να στηρίζουμε αποτελεσματικά την μάχιμη αισιοδοξία και την αγάπη για τη ζωή, ακόμα και την 'άπονη ζωή'.

» Γιατί, σύντροφοι και συντρόφισσες, 'καλή η παλικαροσύνη, αλλά καλύτερη, πολύ καλύτερη η σύνεση', λέει η Μάρω Δούκα, που μάς υπενθυμίζει επίσης ότι 'το δίκιο είναι ζόρικο πολύ'.
» Αυτό το δίκιο πρέπει να αναδείξουμε, το ζόρικο, ξέροντας μάλιστα πως περισσότερο θα χτυπηθούμε παρά θα δοξαστούμε. Αλλά γι' αυτά μάς εμπιστεύτηκαν όσοι μάς ψήφισαν. Να ξεμπερδέψουμε το λογικό και το δίκιο απ' το παράλογο και το άδικο, να αφήσουμε στην άκρη το εύκολο και να ισιώσουμε τα δύσκολα».



Ο ρόλος του κομματικού μηχανισμού

Το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ θεωρεί ως κρίσιμο στοιχείο τη λειτουργία του κόμματος , που πρέπει να διασφαλίζει την άμεση πληροφόρηση και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και της εφαρμογής πολιτικών.

Ειδικά, για την προγραμματική συμφωνία, ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ κ. Λυκούδης ανέφερε ότι , εκτός από την προσπάθεια που πρέπει να γίνει «ώστε να μη έχουμε απομάκρυνση από τα συμφωνηθέντα, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και υποκειμενικών στάσεων», πρέπει ταυτόχρονα να συνεχιστεί η συνεργασία με την κυβέρνηση και τα άλλα δυο κόμματα. Μάλιστα, έδωσε έμφαση στη συνεργασία όσον αφορά την περαιτέρω συμπλήρωση της προγραμματικής συμφωνίας στα θέματα που:
· · Έμειναν σε γενική διατύπωση π.χ. γενική στρατηγική για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας
· · Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, φορολογία επιχειρήσεων κ.λπ.

Επίσης, σχετικά με τη συμμετοχή στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, προτείνεται να αναλάβουν οι οργανώσεις να δουν τις θέσεις ανά νομό και μαζί με την Εκτελεστική Επιτροπή να γίνονται συνεννοήσεις για την αξιολόγηση των προσώπων που προέρχονται από το χώρο της ΔΗΜΑΡ.

Η εκλογική ακτινογραφία της ΔΗΜΑΡ


Κατά τη συνεδρίαση, έγινε μια πρώτη ανάλυση για τα εκλογικά αποτελέσματα που προέκυψαν από τις εθνικές κάλπες της 6ης Μαΐου (η ΔΗΜΑΡ έλαβε 6,11%) και της 17ης Ιουνίου (6,26%).

Δόθηκε έμφαση σε δυο διαπιστώσεις:
· Η ΔΗΜΑΡ στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση σε σχέση με την πρώτη ενισχύθηκε στην Αττική και είχε μικρή υποχώρηση στην περιφέρεια. Σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνει το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, στις εκλογές του Ιουνίου, «που σε μεγάλο βαθμό ο κόσμος αναζητούσε και λύσεις στα αδιέξοδα η εικόνα άλλαξε γιατί ένα τμήμα πολιτών ενίσχυσε το κόμμα που πείστηκε ότι αναζητά λύση, δηλαδή τη ΔΗΜΑΡ, και βελτίωσε έτσι αισθητά την εικόνα μας στην Αττική». Στις εκλογές του Μαϊου υπήρχε αντίστροφη εικόνα ,καθώς, σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, τότε είχε επικρατήσει η «οργή» και ιδιαίτερα στην Αττική, όπου ζει « ο πιο πιεσμένος οικονομικά πληθυσμός», ενισχύθηκαν περισσότερο τα κόμματα «της λαϊκίστικης διαμαρτυρίας».

· Με βάση τις αναλύσεις του exit poll στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, το 45% της εκλογικής βάση της ΔΗΜΑΡ του Μαΐου έφυγε από την κάλπη της κάλπη (προς τον ΣΥΡΙΖΑ 25%, προς τη ΝΔ 12 – 15%, προς άλλους το υπόλοιπο) και αντικαταστάθηκε από ένα καινούργιο 45% νέων ψηφοφόρων της ΔΗΜ.ΑΡ. Σε μια πρώτη προσέγγιση γι αυτή την μετακίνηση, η ΔΗΜΑρ δίνει την εξής ερμηνεία: «Το δίλημμα Δεξιά – Αριστερά επηρέασε προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων μας και γι’ αυτό είχαμε την απώλεια του 45% ενώ παράλληλα η θετική προβολή της ΔΗΜ.ΑΡ. ως ένα κόμμα που θα δώσει οπωσδήποτε λύση, έφερε στην κάλπη μας την 17η Ιούνη μεγάλο ποσοστό νέων ψηφοφόρων που αναζητούν την Αριστερά της ευθύνης και των λύσεων».

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Λυκούδης, απευθυνόμενος ουσιαστικά και προς το εσωκοματικό πεδίο αλλά και προς την κοινωνία επεσήμανε ότι η επιτυχία της ΔΗΜΑΡ κατά τις δυο εκλογικές αναμετρήσεις δεν ήρθε γιατί οι ψηφοφόροι της θεωρούν πως «οι οικονομολόγοι μας έχουν καλύτερες λύσεις ή προσδοκούν από μάς είτε να τους βολέψουμε στο δημόσιο είτε να οργανώσουμε αγωνιστική θεραπεία στις πλατείες». Ηρθε όπως είπε, γιατί «ενσαρκώσαμε – χρησιμοποιώ αυτό το ρήμα γιατί τα πρόσωπα, οι άνθρωποι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο - την ηθική της ψυχραιμίας. Και στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να συνεχίσουμε, ανεπηρέαστοι από κραυγές και ψιθύρους».

ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...