Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

«Η υπερβολική λιτότητα αποδυναμώνει την οικονομία»

Τι υποστηρίζει ο Μπόφινγκερ σύμβουλος της κυβέρνησης Μέρκελ

Στην υπερβολική λιτότητα, η οποία εφαρμόζεται στην ευρωζώνη, αποδίδει τα προβλήματα της οικονομίας χωρών, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών και μέλος της ομάδας των «σοφών», που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, Πέτερ Μπόφινγκερ.

«Η υπερβολική λιτότητα οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση τα κράτη που πλήττονται από κρίση. Όταν το παρακάνει κανείς με τη λιτότητα, αποδυναμώνεται η οικονομία του σε τέτοιο βαθμό, που τα δημοσιονομικά του κράτους χειροτερεύουν αντί να βελτιώνονται», τονίζει ο κ. Μπόφινγκερ σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα «Πασάουερ Νόιε Πρέσε» (Passauer Neue Presse) και προειδοποιεί για τον κίνδυνο «εάν δεν σταματήσει αυτή η καθοδική πορεία, η βοήθεια που παρέχεται από κράτη σε κράτη ή τράπεζες να μην μπορέσει να αποδώσει και πολύ».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Γερμανός οικονομολόγος εκτιμά ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλα προγράμματα λιτότητας στην ευρωζώνη, «μέχρις ότου η οικονομία ξαναβρεί το βηματισμό της και εμφανίσει θετικά ποσοστά ανάπτυξης» και προσθέτει ότι «η μείωση του ελλείμματος θα
καθυστερήσει, αλλά αυτό πρέπει να το αποδεχτούμε».

Ο ίδιος πάντως πιστεύει ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, όσον αφορά το δημόσιο χρέος, σε σχέση με τους υπόλοιπους μεγάλους νομισματικούς χώρους. Το έλλειμμα στην ευρωζώνη ανέρχεται σε 3% για το 2012, στις ΗΠΑ σε 8,3%, στη Βρετανία σε 7%, στην Ιαπωνία σε 9,9%. Για τη βιώσιμη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών στην ευρωζώνη, υποστηρίζει, ωστόσο, ότι θα είναι καλύτερα να δοθεί περισσότερος χρόνος στη δημοσιονομική προσαρμογή και το έλλειμμα να αυξηθεί προσωρινά στο 4%, ώστε να μην στραγγαλιστεί η οικονομία.

Για το 2013, ο κ. Μπόφινγκερ προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η συρρίκνωση της οικονομίας σε Ιταλία και Ισπανία. «Εισερχόμαστε σε μία προβληματική κατάσταση. Και στα κράτη με αναδυόμενες οικονομίες υπήρξε μία πλημμύρα δανείων, η οποία τώρα ανακόπτεται. Σε Ινδία, Βραζιλία και Κίνα βλέπουμε τώρα, καθαρά, ίχνη «φρεναρίσματος». Ούτε η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή. Η ευρωζώνη είναι, για την παγκόσμια οικονομία, μία ανοιχτή πληγή».
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...