Στο γραφείο του πρωθυπουργού βρίσκεται κατάλογος από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με 20 οργανισμούς του Δημοσίου που έχουν παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα και τα οποία θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν.
"Πιλότος" των εξελίξεων φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι η συγχώνευση όλων των εκθέσεων σε έναν "φορέα εξωστρέφειας" που θα αναλάβει παράλληλα και την προβολή της χώρας στο εξωτερικό. Ο φορέας θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, όπου θα συγχωνευθούν η ΔΕΘ, η HELEXPO και ο ΟΠΕ.
Στόχος σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι ο φορέας αυτός να λειτουργήσει ως μοχλός προώθησης των εξαγωγών των ελληνικών επιχειρήσεων και των ελληνικών προϊόντων, καθώς με την κίνηση αυτή θα επιτευχθεί, όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, τόσο η συνέργεια όσο και η οικονομία κλίμακος.
Επίσης σχεδιάζεται η ενοποίηση όλων των οργανισμών που ασχολούνται με τις κατασκευές του δημοσίου, όπως είναι ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων.
Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια συγχώνευσης ή κατάργησης, καταρχήν ενοποιούνται ομοιογενείς φορείς. Κατά δεύτερον, η συγχώνευση ή κατάργηση θα αξιολογηθεί με κριτήριο το κόστος για τον φορολογούμενο, σε άμεση εξάρτηση με την χρησιμότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.
Οι εξελίξεις αυτές επιταχύνουν την διαδικασία των μετατάξεων, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περίπου 4.000 υπαλλήλους των οργανισμών που θα μεταταχθούν, καθώς δεν θα έχουν αντικείμενο εργασίας.
Στην ενημέρωση που είχαν δημοσιογράφοι από την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έγινε περαιτέρω γνωστό ότι οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις των οργανισμών θα πραγματοποιηθούν σε δυο στάδια.
Το πρώτο που θα ξεκινήσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες, θα αφορά οργανισμούς από την λίστα Πάγκαλου που έχει αποφασιστεί ότι πρέπει να κλείσουν.
Το δεύτερο θα αφορά εκατοντάδες οργανισμούς, περίπου 200-300 και θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Αυγούστου.
Το κριτήριο για το ποιοι οργανισμοί θα κλείσουν θα προκύψει από την αξιολόγηση από την ΕΙΣΕΠ, μια ειδική υπηρεσία στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κρίνει το κόστος λειτουργίας του κάθε οργανισμού σε σχέση με το έργο που παράγει.
Ο Αντώνης Μανιτάκης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι μετά από την επιστολή του Αντώνη Σαμαρά για την διοικητική μεταρρύθμιση, θα στείλει και ο ίδιος επιστολή ίδιου πνεύματος στους υπουργούς με πιο εξειδικευμένα ζητήματα.
Μανιτάκης: Δεν θα γίνουν απολύσεις
Επίσης, κατά την άτυπη ενημέρωση που έκανε ο υπουργός, έγινε γνωστό ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση αξιολόγησης του υπουργείου που αφορά την καταγραφή και αξιολόγηση των διοικητικών μονάδων του.
Σχεδόν έτοιμη είναι η αξιολόγηση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η αξιολόγηση στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας και κατόπιν, κατά προτεραιότητα, θα ξεκινήσει η αξιολόγηση στο υπουργείο Υγείας.
Την αξιολόγηση των διοικητικών υπηρεσιών των υπουργείων και των φορέων θα
ακολουθήσει η αξιολόγηση του προσωπικού.
Σε κάθε περιπτώση, τόνισε γι άλλη μια φορά ο κ. Μανιτάκης, δεν θα γίνουν
απολύσεις. Όπως είπε «οι καλοί υπάλληλοι θα ανταμειφθούν». Οι υπάλληλοι που δεν
θα πάρουν καλή αξιολόγηση, δεν θα απολυθούν. Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους
αορίστου χρόνου, εφόσον ανασυστήνεται όμοια θέση ο υπάλληλος είναι καλυμμένος,
κάτι που παραπέμπει σε αθρόες μετατάξεις.
Όπως είπε ο κ. Μανιτάκης «μελετάμε όλα τα ενδεχόμενα και τις επιπτώσεις. Θα
ξεκινήσουμε με την υπάρχουσα νομοθεσία κι αν υπάρξει ανάγκη θα κάνουμε πρόσθετες
νομικές ρυθμίσεις. Θα προκύψουν νομικά ζητήματα που δεν αφορούν μόνο το
προσωπικό, αλλά και τη φύση της πρόσληψης, την πηγή χρηματοδότησης, τις
επιπτώσεις που θα έχει». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Μανιτάκης, την τελική
ευθύνη και τον συντονισμό του εγχειρήματος της διοικητικής μεταρρύθμισης θα έχει
ο πρωθυπουργός
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου