Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Δηλώστε και σώστε περιουσία και καταθέσεις


Δηλώστε και σώστε περιουσία και καταθέσεις
«Δηλώστε, πληρώστε και σώστε». Αυτό είναι το μήνυμα που θα στείλει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών σε εκατομμύρια φορολογουμένους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν αποκρύψει από το κράτος εισοδήματα, ακίνητα, συμμετοχή σε κάθε είδους εταιρείες (συμπεριλαμβανομένων των offshore), έχουν καταθέσεις στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων ή έχουν αγοράσει αγαθά πολύ μεγάλης αξίας που ποτέ δεν έχουν δηλωθεί στην Eφορία. Ουσιαστικά πρόκειται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά αναλυτικό «πόθεν έσχες» για όλους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλήξει στο εξής: θα επιβληθεί ένας φόρος «ελκυστικός» για να δηλωθούν περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματα που έχουν καταγραφεί στις φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων ετών. Οσοι πολίτες αρνηθούν να ενταχθούν σε αυτή τη διαδικασία κινδυνεύουν με μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, καθώς το υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει σε εκτεταμένες διασταυρώσεις και όπου διαπιστώσει ότι υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ πραγματικών εισοδημάτων και συνολικής περιουσίας του φορολογουμένου θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα.


Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» τα εξής: «Πώς θα έρθει να δηλώσει περιουσία ο φορολογούμενος αν φοβάται ότι μέρος αυτής δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα πραγματικά του εισοδήματα; Δεν θα τα δηλώσει ποτέ και το κράτος θα μπει σε μια σύνθετη διαδικασία εντοπισμού. Γι' αυτό λοιπόν θα πρέπει να του δοθεί μία τελευταία ευκαιρία, να πληρώσει έναν φόρο και από 'δώ και πέρα η Εφορία να γνωρίζει με ακρίβεια ενός ευρώ την περιουσία που διαθέτει και, το βασικότερο, τα πραγματικά του εισοδήματα. Οποιος αρνηθεί θα καταλάβει γρήγορα το σφάλμα του και θα πληρώσει πολύ περισσότερα».
Προϊόν διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα ο φορολογικός συντελεστής που θα επιβληθεί επί της αδήλωτης περιουσίας του φορολογουμένου για να μπει η «κόκκινη γραμμή» με το παρελθόν.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς άναψε το «πράσινο φως» στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη να προχωρήσει τη διαδικασία για το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο που θα αφορά όλους τους φορολογικούς κατοίκους στην Ελλάδα, θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013 και θα περιλαμβάνει και τις καταθέσεις.
Οπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις, «αυτό εντάσσεται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Με ειδική νομοθετική ρύθμιση όσοι δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, θα έχουν μία τελευταία ευκαιρία να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν. Οσοι δεν το κάνουν θα έχουν κυρώσεις. Και όσοι απλώς απέσυραν καταθέσεις που αποκτήθηκαν από δηλωθέντα εισοδήματα στο παρελθόν, θα μπορέσουν να τις επιστρέψουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Ετσι θα μπει μια τάξη και η χώρα θα αποκτήσει, επιτέλους, Περιουσιολόγιο».
Η νομοθετική ρύθμιση που σχεδιάζεται δεν θα περιλαμβάνει τις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ δεν θα αφορά τους πολιτικούς καθώς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης.
Για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης έχει δηλώσει ότι θα υπάρξει πλήρης καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και για όσους δεν συμμορφωθούν εκτός από τις χρηματικές ποινές θα προβλεφθεί και αυστηρή ποινή μέσω της θέσπισης ποινικού αδικήματος.

Η τεχνολογία κατά της φοροδιαφυγής
Με «όπλο» την τεχνολογία, τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και τις βάσεις δεδομένων που διατηρούν τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιες και ιδιωτικές κλινικές, το Κτηματολόγιο, εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και άλλοι φορείς, το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί να περιορίσει σημαντικά τη φοροδιαφυγή.
Στόχος είναι οι φορολογούμενοι στις περισσότερες περιπτώσεις να μη χρειάζεται να συμπληρώσουν τους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης, αλλά απλώς να επιβεβαιώσουν ότι τα στοιχεία που έχουν προσυμπληρωθεί από το σύστημα Taxis είναι επικαιροποιημένα και σωστά. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών εξασφαλίζει, από τη μία, στους πολίτες μια απλή διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής της φορολογικής δήλωσης και, από την άλλη, ότι κανείς φορολογούμενος δεν θα «ξεχάσει» να συμπληρώσει ενοίκια, δευτερεύουσες κατοικίες, εισοδήματα, αυτοκίνητα, δόσεις στεγαστικών δανείων, συντάξεις κτλ.
Αυτή τη στιγμή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων συγκεντρώνονται στοιχεία από τις τράπεζες για τον τζίρο καταστημάτων και επιτηδευματιών μέσω πιστωτικών καρτών. Ηδη έχει ξεκινήσει διασταύρωση των στοιχείων αυτών με τις δηλώσεις ΦΠΑ αλλά και εισοδήματος.
Στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αναμένεται να συνδράμουν και τα ασφαλιστικά ταμεία (κυρίως το ΙΚΑ) που θα ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβάλει οι φορολογούμενοι, αλλά και τα ποσά που έχουν εισπράξει οι συνταξιούχοι.
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των τραπεζών, στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει βγάλει οδηγίες βάσει των οποίων αν διαπιστωθεί ύποπτη δραστηριότητα που παραπέμπει σε ξέπλυμα χρήματος, τότε θα αναφέρουν το όνομα του πελάτη τους στην αρμόδια αρχή. Μάλιστα, η τράπεζα μπορεί να καλέσει τον πελάτη της και να του ζητήσει τη φορολογική του δήλωση για να διαπιστώσει αν οι καταθέσεις του ανταποκρίνονται στα πραγματικά εισοδήματα.
Ολοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν ένα ειδικό έντυπο στο οποίο θα καταγράφεται η κινητή και ακίνητη περιουσία τους και θα αποτελεί τη βάση ελέγχου για το «πόθεν έσχες».
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...