Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Ποιες περικοπές σχεδιάζει η κυβέρνηση για να βρει τα 11,5 δισ. «ισοδύναμων μέτρων»

Συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησηςυπότον κ. Σταικούρα για την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων ύψους 11, 7 δις, τι λέιει η μελέτη του ΚΕΠΕΠλαφόν για όλες τις συντάξεις ώστε να μη ξεπερνά καμιά τα 2.400 ευρώ, αύξηση της στρατιωτική θητείας, μείωση των δαπανών του κράτους κατά 2,3 δις., δίδακτρα στους «αιώνιους φοιτητές» και μόνο κατά 50% κάλυψη της μισθοδοσίας του κλήρου, περιλαμβάνονται στις συζητήσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων για τα προτεινόμενα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που αφορούν την περίοδο 2013-2014.
Μαραθώνιες συσκέψεις με τη συμμετοχή... 40 διευθυντών από 9 υπουργεία, συμμετείχαν σε σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα με στόχο την εξεύρεση «ισοδύναμων μέτρων» κόστους 205 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποφευχθούν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια. Στη σύσκεψη «ξεσκονίζονται» όλοι οι κωδικοί πληρωμής από το κράτος για να βρουν τι μπορεί να περικοπεί.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» η κυβέρνηση παρέλαβε μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, την οποία είχε προαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα κυριότερα μέτρα που προτείνει το ΚΕΠΕ, είναι:
- Καθιέρωση πλαφόν για όλες τις συντάξεις με το ΚΕΠΕ να προτείνει ανώτατο όριο το ποσό των 2.400 ευρώ.
- Εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ από λειτουργικές και άλλες δαπάνες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και 1,2 δισ. ευρώ από αντίστοιχες δαπάνες της κεντρικής διοίκησης.
- Περαιτέρω αύξηση της χρήσης γενοσήμων φαρμάκων, ώστε να μειωθούν οι φαρμακευτικές δαπάνες κατά 10% ετησίως.
- Καταβολή διδάκτρων από τους φοιτητές που υπερβαίνουν τα κανονικά έτη φοίτησης στις ανώτατες σχολές, πρόταση που αντιμετωπίζει όμως συνταγματικά εμπόδια.
- Κάλυψη του 50% της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος και του υπόλοιπου 50% από την Εκκλησία. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ. Σχεδόν αποκλείεται όμως η πιθανότητα, να εγκρίνει ο κ. Σαμαράς τη σύγκρουση με την Εκκλησία της Ελλάδος και τον κλήρο.
Στη σύσκεψη πάντως, υπό τον κ. Σταϊκούρα, ανακοινώθηκε ότι εάν οι κινήσεις ανά υπουργείο δεν
επαρκούν για την αναγκαία περιστολή των δαπανών, η πρόσθετη περικοπή θα γίνει με εντολές του υπουργείου Οικονομικών.
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί με τους υπουργούς προκειμένου να καταλήξουν από κοινού τι κόβεται από κάθε υπουργείο και την επόμενη ημέρα θα θέσει τα στοιχεία αυτό υπόψιν του πρωθυπουργού και των προέδρων των δύο κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση για τη λήψη των αποφάσεων που σε τελική μορφή θα παραδοθεί στην τρόικα στις 24 Ιουλίου.
eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...