Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Πρώτο κύμα με 21 λουκέτα στο Δημόσιο

Πρώτο κύμα με 21 λουκέτα στο Δημόσιο  Υποχρεωτική μετάταξη για τους 5.256 εργαζομένους. Δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις 800 εποχικών. Προχωρεί μέσα στον Αύγουστο η νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση ακόμα 200 οργανισμών

«Τίτλους τέλους» για 21 φορείς του Δημοσίου που καταργούνται και συγχωνεύονται ανακοίνωσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού έλαβε το «πράσινο φως» από τον Αντώνη Σαμαρά. Οι 21 φορείς, που ανακοίνωσαν χθες ο Αν. Μανιτάκης και ο Μανούσος Βολουδάκης, αποτελούν το «πρώτο κύμα» των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών που ανακοινώνεται ως δείγμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προωθήσει τις αλλαγές στο κράτος και τη μείωση του δημόσιου τομέα.

Η νομοθετική πρωτοβουλία που θα επικυρώσει την αναδιοργάνωση των συγκεκριμένων οργανισμών θα αναληφθεί εντός του Αυγούστου, στην οποία αναμένεται να περιληφθούν και 200 φορείς επιπλέον. Οι 21 φορείς περιλαμβάνονταν στη λίστα των 255 οργανισμών την οποία επεξεργάστηκε η κυβέρνηση και δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής» στις 22 Ιουλίου.

Οι 21 φορείς περιλαμβάνονταν στη λίστα των 255 οργανισμών, την οποία δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής»

Σε αυτήν την πρώτη φάση περιλαμβάνονται 21 φορείς και ή ομάδες φορέων, αποτελούμενες από 213 νομικά πρόσωπα ανά την επικράτεια, που θα συγχωνευτούν σε 9 ομάδες φορέων, αποτελούμενες από 34 νομικά πρόσωπα.

Στους οργανισμούς αυτούς απασχολούνται συνολικά 5.256 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα μεταταχθούν υποχρεωτικά στους νέους φορείς ή στα υπουργεία που μεταφέρονται οι υπηρεσίες χωρίς απολύσεις, ενώ τέλος θα σημάνει για τους περίπου 800 συμβασιούχους που δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.


Πρώτο κύμα με 21 λουκέτα στο Δημόσιο

Υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν σημαντικές εξοικονομήσεις από τα λειτουργικά κυρίως έξοδα των υπό συγχώνευση φορέων, αφού σήμερα ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορηγεί τους οργανισμούς αυτούς αθροιστικά με περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ (39.383.877 ευρώ).

Ο πρώτος κύκλος συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών θα λειτουργήσει ως «μοντέλο» για την ευρύτερη αναδιάρθρωση των φορέων του Δημοσίου που ακολουθεί, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση προκειμένου να επιφέρει αποτελέσματα αφορά τη συγχώνευση οργανισμών που παρέχουν ομοειδείς υπηρεσίες, με στόχο να επιτευχθούν εξοικονομήσεις και μείωση του κόστους από τον κρατικό προϋπολογισμό, με τη μείωση των διοικητικών συμβουλίων και των διευθυντικών θέσεων.

Αξιοποίηση
Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η αύξηση της αποτελεσματικότητας των νέων φορέων οι οποίοι θα κληθούν να αξιοποιήσουν καλύτερα τους διαθέσιμους πόρους, όπως για παράδειγμα τα ακίνητα που διαθέτουν, και να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας στις προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση αναφέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καμιά υπηρεσία πραγματικά παρεχόμενη προς τον πολίτη δεν παύει να παρέχεται. «Ολες οι ώς τώρα πραγματικά παρεχόμενες υπηρεσίες από τους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς θα παρέχονται είτε από τους νέους συγχωνευμένους οργανισμούς, είτε από τα εποπτεύοντα υπουργεία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η «διπλή» διαδικασία αξιολόγησης των φορέων του Δημοσίου:

Η Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αξιολογεί περίπου 1.500 φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, με κριτήριο την απόδοση των υπηρεσιών προς του πολίτες σε σχέση με το λειτουργικό κόστος του φορέα.

Οι επιτροπές αξιολόγησης που συστήνονται σε κάθε υπουργείο και θα διαμορφώσουν τα νέα οργανογράμματα των κεντρικών υπηρεσιών, ενώ παράλληλα θα αξιολογήσουν του εποπτευόμενους οργανισμούς κάθε υπουργείου. Στόχος είναι να μειωθούν οι διοικητικές δομές κατά 30% τουλάχιστον. Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ
Τα άμεσα οφέλη και τα μακροπρόθεσμα

Η μείωση των διοικητικών συμβουλίων και η κατάργηση των υφιστάμενων θέσεων μετακλητών υπάλλήλων και συμβούλων θα αποτελέσουν το άμεσο όφελος από την κατάργηση και τη συγχώνευση των οργανισμών. Παράλληλα, αναμένεται να εξοικονομηθούν άμεσα ποσά από τη μείωση των διευθυντικών θέσεων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη, που θα είναι πολλαπλά, θα προέλθουν κυρίως από την καλύτερη οργάνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά και από την αξιοποίηση της περιουσίας των φορέων, όπως για παράδειγμα με τη συγχώνευση της ΔΕΘ, της HELEXPO και του ΟΠΕ, όπου εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθούν οι εκθεσιακοί χώροι, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα του νέου ενιαίου φορέα εξωστρέφειας που θα δημιουργηθεί.

Σήμερα δαπανώνται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους υπό κατάργηση και συγχώνευση φορείς περίπου 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος αφορά μισθολογικές δαπάνες.

Με την αναδιάρθρωση των φορέων αναμένεται να μειωθούν αισθητά οι κρατικές επιχορηγήσεις και σε βάθος χρόνου -ανάλογα με την εφαρμογή του σχεδιασμού- να περιοριστούν κατά 40%, καθώς αναμένεται να αποδώσει η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων των νέων οργανισμών.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ
Καμία απόλυση μόνιμου προσωπικού, διαβεβαιώνει το υπουργείο

Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις προσωπικού με την κατάργηση και τη συγχώνευση οργανισμών, αλλά μετατάξεις και μετακινήσεις υπάλλήλων στους νέους φορείς καθώς και στα υπουργεία όπου θα μεταφερθούν αρκετές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που περιλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου, σε περίπτωση συγχωνεύσεων οργανισμών, το μισό διοικητικό προσωπικό χαρακτηρίζεται ως πλεονάζον και πρέπει εντός ενός μηνός να τεθεί σε εφεδρεία για έναν χρόνο λαμβάνοντας το 60% του μισθού του και μετά να απολυθεί.

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιβεβαιώνουν ότι κάθε αναγκαία ρύθμιση για την κατάργηση της εφεδρείας και την αποφυγή απολύσεων θα συμπεριληφθεί στη νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβει η κυβέρνηση εντός του Αυγούστου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα καταργηθούν οι διατάξεις περί εφεδρείας, καθώς και όσες αφορούν τον προσδιορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε αυτό το πρώτο κύμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός αποσπασμένων υπαλλήλων που θα επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους, οπότε δεν λαμβάνονται ως μετακινήσεις.

Διαπραγμάτευση
Για την οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου που θα αποκλείει τις απολύσεις εκκρεμεί η συνεννόηση με την τρόικα, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει να μην υπολογίζονται ως νέες προσλήψεις οι μετατάξεις υπάλλήλων αορίστου χρόνου από ΝΠΙΔ στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς και να καταργηθεί το θεσμοθετημένο καθεστώς της εφεδρείας.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να επιμένουν στις απολύσεις προσωπικού από το Δημόσιο προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος και αντιτάσσονται στις μετατάξεις προσωπικού στον στενό δημόσιο τομέα.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...