Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Εκλογές 2023: Τα τελευταία όπλα των μονομάχων

Με διαφορετικές στρατηγικές θα κινηθούν η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Η Πειραιώς θα αφήσει σε δεύτερο πλάνο την κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική της χαμένης ψήφου θα επενδύσει η Κουμουνδούρου, ενώ για αναξιοπιστία θα κατηγορήσει Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ η Χαριλάου Τρικούπη.
Η Ν.Δ. «προσπερνάει» τον ΣΥΡΙΖΑ
Του Σταύρου Παπαντωνίου
Υπάρχει ένα ποιοτικό στοιχείο σε όλες τις μετρήσεις που φθάνουν στην Πειραιώς που ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει σοβαρά υπόψη και πάνω σ’ αυτό χτίζεται η στρατηγική των τελευταίων δέκα ημερών: το στοιχείο αυτό λέει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν «τσιμπάει» προς τα πάνω και ο μόνος πραγματικός αντίπαλος για τη Νέα Δημοκρατία είναι ο εαυτός της και πού μπορεί τελικά να είναι το «ταβάνι» της. Στο πλαίσιο αυτό, στη Νέα Δημοκρατία κλείνουν οποιαδήποτε συζήτηση αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, «δεν υπάρχει λόγος καμίας πόλωσης με την αξιωματική αντιπολίτευση έως τις εκλογές της 25ης Ιουνίου». Σε αυτή τη λογική εντάσσεται και η απόφαση να μην επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Ροδόπη, καθώς για την Πειραιώς το θέμα αυτό έχει κλείσει τον κύκλο του, «αφού έχουν ειπωθεί τα πάντα», όπως επισημαίνει αρμόδια πηγή του κόμματος.
Το ντιμπέιτ

Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα θα βρίσκεται στην Πάτρα, έναν κατά κανόνα κεντροαριστερό νομό, που βάφτηκε κι αυτός «γαλάζιος» στις 21 Μαΐου και αμέσως μετά θα ετοιμαστεί για το ντιμπέιτ, που αποτελεί την τελευταία πριν από τις εκλογές απευθείας αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα κόμματα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα προσέλθει στην τηλεμαχία επιχειρώντας να επικεντρωθεί στα διακυβεύματα της επόμενης τετραετίας, όπως έχει φανεί και από τα προεκλογικά σποτ που έχουν βγει έως τώρα στη δημοσιότητα από τη Ν.Δ. και να αποφύγει έριδες με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Η αύξηση των μισθών, το μεγάλο στοίχημα της αναβάθμισης του ΕΣΥ, οι αναγκαίες αλλαγές στη Δικαιοσύνη, είναι βασικά θέματα που θα θέτει η Ν.Δ. το τελευταίο δεκαήμερο.Μαραθώνιος περιοδειών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη με στόχο την αύξηση των ποσοστών του κόμματός του και την επίτευξη αυτοδυναμίας. Στη φωτογραφία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από τη χθεσινή επίσκεψή του στη Σαλαμίνα. [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Δ. / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ]


Στις προγραμματικές της δεσμεύσεις για αύξηση των μισθών, αναβάθμιση του ΕΣΥ και αλλαγές στη Δικαιοσύνη θα εστιάσει η Πειραιώς το επόμενο δεκαήμερο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε στις εκλογές της 21ης Μαΐου», λέει στην «Κ» κομματική πηγή, προσθέτοντας πως η Νέα Δημοκρατία έχει αντίπαλο μόνο τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν. «Το μήνυμα της 21ης Μαΐου ήταν μια εντολή μεγάλων αλλαγών», προσθέτει η ίδια πηγή, επισημαίνοντας πως ο βασικός αντίπαλος για τη Ν.Δ. σε αυτές τις εκλογές είναι η αποχή και η θερινή χαλάρωση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, όπως συζητήθηκε σε μια από τις τελευταίες συσκέψεις, θα απευθυνθεί «σε όλους τους Ελληνες», ακόμη και σ’ αυτούς που δεν τον ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, κάνοντας θετικό κάλεσμα ώστε να υπάρξει ισχυρή εντολή μεγάλων αλλαγών. Αυτό βεβαίως δεν συνεπάγεται πως εφόσον τα στελέχη της Ν.Δ. προκαλούνται να απαντήσουν για συγκεκριμένα θέματα –είτε στα τηλεοπτικά πάνελ είτε μέσω ανακοινώσεων– δεν θα υπάρχει «συγκεκριμένη απάντηση» σ’ αυτά που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Στοχευμένες περιοδείες

Η στόχευση της Πειραιώς αποτυπώνεται και στις τελευταίες περιοδείες του προέδρου της Ν.Δ. Μετά την Πάτρα, όπου όπως προειπώθηκε θα βρεθεί σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα Γιάννενα –πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου είχε βρεθεί στην Αρτα– και το Σάββατο θα είναι στη Λακωνία και συγκεκριμένα σε Γύθειο και Σπάρτη. Η επίσκεψη στην «κοιτίδα» της λαϊκής Δεξιάς έχει ισχυρό συμβολισμό, αφού η πίεση της Ν.Δ. από τα δεξιά της είναι σαφέστατη. Από εκεί και πέρα ο κ. Μητσοτάκης τη Δευτέρα θα βρεθεί σε γειτονιές της Νότιας Αθήνας, της πολυπληθέστερης περιφέρειας της χώρας, Τρίτη και Τετάρτη θα είναι σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη και θα κλείσει αυτή την προεκλογική περίοδο με επίσκεψη την επόμενη Πέμπτη στη Δυτική Αθήνα, πριν από την κεντρική ομιλία στην Αθήνα.

Αυτοδυναμία ΝΔ με 157 έως 163 έδρες δείχνουν τρεις δημοσκοπήσεις
Με στρατηγική «χαμένης ψήφου» η Κουμουνδούρου

Του Αντώνη Αντζολέτου

Αντίπαλος της Κουμουνδούρου στις κάλπες που θα στηθούν στις 25 Ιουνίου ήταν εξαρχής ο χρόνος. Γνωρίζοντας πως η επαναφορά σε «τροχιά εξουσίας» ήταν ένας μη ρεαλιστικός στόχος, ο Αλέξης Τσίπρας προέταξε από την πρώτη στιγμή την αλλαγή των συσχετισμών. Δηλαδή, η χαώδης διαφορά των 20 μονάδων από τη Ν.Δ. να μειωθεί όσο γίνεται και ταυτόχρονα ο ηγεμονικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά να μην αμφισβητηθεί. Με αυτό το σκεπτικό και τη νέα στρατηγική που έχει χαραχθεί, το βασικό δίλημμα με το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση προσέρχεται στις κάλπες το περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ρέθυμνο: «Κάθε ψήφος, κάθε προοδευτική ψήφος που δεν θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, εξ αντικειμένου ευνοεί το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Να είναι παντοδύναμη και ανενόχλητη. Η μόνη δύναμη που μπορεί να το ανατρέψει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ». Ο τέως πρωθυπουργός λέει με τον πιο «κομψό τρόπο» όχι στη «χαμένη ψήφο». Στρέφει το βλέμμα στους πρώην ψηφοφόρους του, που στις τελευταίες κάλπες «μετακόμισαν» σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην Πλεύση Ελευθερίας και στο ΜέΡΑ25. Και μπορεί η είσοδος των δύο στη Βουλή να ρίχνει τα επίπεδα της πλειοψηφίας της γαλάζιας παράταξης, ωστόσο αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει την Κουμουνδούρου είναι η «διόρθωση» των δικών της ποσοστών.

Τρεις μεγάλες θεματικές έχει πραγματοποιήσει έως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μία είναι για την οικονομία με το πρόγραμμα του κόμματος για την ακρίβεια, την εργασία, την πρώτη κατοικία και το ιδιωτικό χρέος να το παρουσιάζουν τόσο ο πρόεδρος όσο και όλα τα κορυφαία στελέχη ανά την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών η Εφη Αχτσιόγλου σήμερα θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη και την Πέμπτη στην Καβάλα, ο Διονύσης Τεμπονέρας μίλησε στην Καλαμάτα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες στην Πάτρα και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην Αθήνα. Πολιτικά στελέχη από όλα τα κόμματα υποστηρίζουν πως η τετραετία που έρχεται θα έχει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία. Αυτός είναι ο λόγος που στον ΣΥΡΙΖΑ πρόλαβαν ήδη να ετοιμάσουν μια μεγάλη εκδήλωση για τα δημόσια νοσοκομεία, την αναμόρφωσή τους και τις προσλήψεις που πρέπει να γίνουν. Η τρίτη εκδήλωση αφορά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει αυστηρά προγραμματικά, με τις προσωπικές επιθέσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.«Κάθε ψήφος, κάθε προοδευτική ψήφος που δεν θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, εξ αντικειμένου ευνοεί το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Να είναι παντοδύναμη και ανενόχλητη. Η μόνη δύναμη που μπορεί να το ανατρέψει αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κρήτη όπου περιοδεύει. [INTIME NEWS]


Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει αυστηρά προγραμματικά, με τις προσωπικές επιθέσεις προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. να έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.

Ενδεικτικό των προθέσεων της επιτελικής ομάδας της Κουμουνδούρου είναι το καινούργιο προεκλογικό σποτ, στο οποίο κυριαρχεί μια νέα αισθητική με πρωταγωνιστές εννέα πολίτες. Γράφουν σε έναν άδειο καμβά για το μέλλον που ονειρεύονται: ανθρωπιά, μείωση ΦΠΑ, επίδομα ενοικίου, 13η σύνταξη, συλλογικές συμβάσεις, προσλήψεις στο ΕΣΥ, κράτος δικαίου, κοινωνικό κράτος και δημοκρατία. Εξω από την προεκλογική αντιπαράθεση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αφήσει και το θέμα των ημερών που είναι οι καταγγελίες της Ν.Δ. για χειραγώγηση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Ροδόπη από το τουρκικό προξενείο. Μετά την ολοκλήρωση του ντιμπέιτ, o σχεδιασμός της Κουμουνδούρου περιλαμβάνει επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θράκη.

Εχει κλείσει και το πρόγραμμα της τελευταίας εβδομάδας. Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου θα μιλήσει στα Ιωάννινα και την Τρίτη, αφού το πρωί περιοδεύσει στα Χανιά προκειμένου να συνομιλήσει με εργαζομένους, καταστηματάρχες και φορείς της πόλης, θα μεταβεί στο Ηράκλειο. Η διαφοροποίηση με την προηγούμενη αναμέτρηση είναι πως θα απευθύνει ομιλία στην Πάτρα την Τετάρτη, την Πέμπτη στην Αθήνα και η προεκλογική περίοδος θα κλείσει από τη Θεσσαλονίκη.
Με διμέτωπη επίθεση το ΠΑΣΟΚ έως τις 25 Ιουνίου

Της Δώρας Αντωνίου

Σοβαρότητα, ρεαλισμός, ορθός λόγος: πάνω σε αυτό το τρίπτυχο θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο δεκαήμερο της προεκλογικής εκστρατείας με στόχο να κεφαλαιοποιήσει το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης με μια ακόμη καλύτερη εκλογική επίδοση. Για σήμερα έχει προγραμματισθεί θεματική εκδήλωση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ στον απόηχο της διαπίστωσης ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου το κόμμα δεν είχε καλές επιδόσεις στους ψηφοφόρους που προέρχονται από αυτή την κατηγορία. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιδιώξει στο αυριανό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών να καταδείξει ότι συνομιλεί ως ισότιμος με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα και ότι είναι το κόμμα του εκείνο που διαθέτει ρεαλιστική πρόταση για το μέλλον της χώρας και για τις αγωνίες των πολιτών.

Εκλογές 2023: Κραδασμοί μετά τις αλλαγές στις λίστες
Πλήρης η ατζέντα

Το πρόγραμμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει μια σειρά από ομιλίες σε μεγάλα αστικά κέντρα. Την Παρασκευή θα βρεθεί στην Καβάλα, τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, την επόμενη Τρίτη στην Πάτρα, την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία στην Αθήνα –πιθανότατα και πάλι στο Θησείο– και η προεκλογική εκστρατεία θα κλείσει με ομιλία στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο της Κρήτης, την επόμενη Παρασκευή.


Η Χαριλάου Τρικούπη θα σημειώνει ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας.

Το σταθερό μήνυμα στην τελική ευθεία προς τις κάλπες θα είναι ότι τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται αναξιόπιστοι: η μεν Ν.Δ. με την πολιτική που έχει εφαρμόσει ως κυβέρνηση την προηγούμενη τετραετία είναι ανακόλουθη σε πολλά από όσα είχε υποσχεθεί πριν από τις εκλογές του 2019 και τα οποία δεν υλοποίησε σε τομείς όπως η οικονομία, το κοινωνικό κράτος, η υγεία. Στο μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ προκρίνει το πρόγραμμά του με την επισήμανση ότι είναι ακριβώς το ίδιο, η ίδια πρόταση που είχε παρουσιάσει και πριν από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ενώ, όπως λένε τα στελέχη του, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αλλαγές, έχουν μείνει εκτός πολλά πράγματα.

Το χάσμα που αποτυπώθηκε στις κάλπες όσον αφορά την επίδοση του κόμματος στην περιφέρεια και στην Αττική παραμένει. Το κλίμα στην επαρχία είναι πιο ζεστό, περισσότερο ενθουσιώδες, οι συγκεντρώσεις μεγαλύτερες, η ανταπόκριση του κόσμου στην προοπτική ολικής επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ πολύ θετική. Γι’ αυτό και δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στις εξορμήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη στην περιφέρεια σε αυτή την τελική ευθεία. Στην Αττική θα συνεχιστούν οι εξορμήσεις υποψηφίων, με κλιμάκια να οργανώνουν καθημερινές επισκέψεις σε αγορές, λαϊκές, εμπορικά κέντρα.

Τα ισχυρά χαρτιά στην άμεση επικοινωνία με τους πολίτες θεωρούνται οι προτάσεις για την παιδεία, την υγεία, το ιδιωτικό χρέος, τη φορολογία, τη μείωση ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, τις συντάξεις.
https://www.kathimerini.gr/politics/562469122/ekloges-2023-ta-teleytaia-opla-ton-monomachon/

1 σχόλιο:

  1. Γεια σας Κυρίες & Κύριοι, Χρειάζεστε οικονομική βοήθεια; Είμαι η Σούζαν Μπένσον. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

    Χρειάζεστε επιχειρηματικό δάνειο, προσωπικό δάνειο, στεγαστικό δάνειο ή δάνειο για να ολοκληρώσετε το έργο σας; Εάν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας προτείνω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου. Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων, εξασφαλισμένων και ακάλυπτων δανείων και πολλά άλλα. Για περισσότερες πληροφορίες, γράψτε μας μέσω email: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ή στείλτε μου μήνυμα απευθείας στο WhatsApp μέσω: +447360502110 και λάβετε απάντηση στη στιγμή.

    Ένα δάνειο από μια αξιόπιστη και ικανή εταιρεία είναι αυτό που χρειάζεστε για να πετύχετε τον στόχο σας. Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να εκπληρώσετε όλες τις φιλοδοξίες σας. Ειδικευόμαστε στην παροχή δομημένων λύσεων χρηματοδότησης σε ιδιώτες και εταιρείες με τον πιο αποτελεσματικό και ταχύτερο τρόπο.

    * Μπορείτε να κάνετε αίτηση για δάνειο οποτεδήποτε, οπουδήποτε.
    * Ευέλικτο ποσό - Εσείς αποφασίζετε πόσα θέλετε να δανειστείτε.
    * Γρήγορη άμεση χρηματοδότηση - Λάβετε το δάνειό σας εντός 24 ωρών από την έγκριση.
    * Ευέλικτο επιτόκιο 3%.
    * Υψηλά ποσοστά έγκρισης
    * Ευέλικτη Αποπληρωμή - Πρέπει να επιλέξετε την Ημερομηνία Αποπληρωμής, είτε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια για διάρκεια 1-30 ετών.
    * Απλή ηλεκτρονική εφαρμογή.
    * Εξατομικευμένη καθοδήγηση και τεχνογνωσία.
    * Χωρίς κρυφές χρεώσεις

    Μην χάσετε μια ευκαιρία λόγω έλλειψης οικονομικών. Επικοινωνήστε με την εταιρεία μου τώρα, μπορούμε να σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο επειδή έχουμε βοηθήσει πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου μας, στείλτε μας το αίτημα δανείου σας μέσω
    Email: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
    WhatsApp: +447360502110

    Οι μεσάζοντες/σύμβουλοι/μεσίτες είναι ευπρόσδεκτοι να φέρουν τους πελάτες τους και προστατεύονται 100%. Με απόλυτη εμπιστοσύνη, θα εργαστούμε μαζί προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...