Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Με τον κίνδυνο της διάσπασης φλερτάρει το ΠΑΣΟΚ

«Ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία όσο χρόνο χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, σε μία δύσκολη συγκυρία και για το ίδιο το κόμμα και για τη χώρα» είναι το μότο των υποστηρικτών του μετά τις τελευταίες αψιμαχίες κορυφαίων στελεχών με φόντο τη διαδοχή.

Στην Ιπποκράτους ένας κύκλος «παπανδρεϊκών» στελεχών συσπειρώνεται υπερασπιζόμενος με σθένος τον πρώην πρωθυπουργό και επικρίνοντας όσους θέτουν θέμα αποχώρησής του από την προεδρία του κόμματος.

Πίσω από την κινητικότητα αυτή υπάρχει η εκτίμηση «παπανδρεϊκών» παραγόντων ότι εξωθεσμικά κέντρα θα επιχειρήσουν τη διάσπαση του Κινήματος και άρα ο κ. Παπανδρέου δεν έχει κανένα λόγο να κάνει ο ίδιος το βήμα της αποχώρησης, παρά να παραμείνει στην προεδρία, ώστε να διαφυλάξει κατά το δυνατόν την ενότητα, ως εγγυητής της.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο διατυπώνεται ακριβώς η αντίθετη άποψη. «Εάν παραμείνει ο Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία και δεν διευκολύνει τις εξελίξεις καθιστά αναπόφευκτη τη διάσπαση, καθώς δίνει αφορμή και δικαιολογία σε όσους θέλουν να αποχωρήσουν να το πράξουν με ευκολία» απαντούν οι αμφισβητίες του.

Προς το παρόν φαίνεται ότι εξελίσσεται ένα παιχνίδι τακτικής, καθώς πυκνώνουν οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες ότι οργιάζει ένα παρασκήνιο με στόχο τη δημιουργία ενός νέου κόμματος στο χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου, στο πλαίσιο αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού και διάλυσης του παραδοσιακού δικομματισμού.

Σε κάθε περίπτωση η ψήφιση του προϋπολογισμού και η καταβολή της έκτης δόσης μπορεί αν «απελευθερώσει» εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς πολλές δυνάμεις, που δεν εκφράζονται θα νιώσουν ότι δεν έχουν πλέον κάποια δέσμευση να περιμένουν, αφού ο πρώτος σοβαρός στόχος της κυβέρνησης Παπαδήμου για την οικονομία επιτεύχθηκε.

Τα επιτελεία των επίδοξων διαδόχων μελετούν ήδη τα γκάλοπ για να καταστρώσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κινείται πιο προσεκτικά και υπομονετικά απ’ όλους, καθώς έχει το προβάδισμα και δεν θέλει, με βιαστικές κινήσεις, να το χάσει. Ωστόσο δυνάμεις, που πρόσκεινται στον ίδιο, θα ασκήσουν πίεση προς τον Γ. Παπανδρέου, να μην καθυστερήσει τις πρωτοβουλίες.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, που έχει σαφές και αδιαμφισβήτητο προβάδισμα στην κίνηση των «τριών» - έναντι της Άννας Διαμαντοπούλου – θα πιέσει μέχρι τέλους να εκλεγεί ο νέος αρχηγός από κάλπες σε όλη τη χώρα και δεν είναι λίγοι εκείνοι, που εκτιμούν ότι σε διαφορετική περίπτωση είναι απρόβλεπτη η αντίδρασή του.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης είναι καθαρά τρίτος στην κούρσα της διαδοχής, χωρίς να έχει αποτιμηθεί πλήρως η σκληρή τοποθέτησή του την περασμένη Κυριακή, αν και φαίνεται ότι είχε περισσότερη απήχηση στην ευρύτερη κοινωνία απ’ όσο στο οργανωμένο ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα οι κινήσεις των βουλευτών συνεχίζονται και την Τετάρτη αναμένεται παρέμβαση από «παπανδρεϊκά» στελέχη της νεότερης γενιάς, όπως ο Θανάσης Οικονόμου, ο Οδυσσέας Βουδούρης και άλλοι.

Την ίδια ώρα η κίνηση των «12» βουλευτών υπό τον Χάρη Καστανίδη, που κατέθεσαν πρόταση για την κεντροαριστερά, αλλά εμμέσως πλην σαφώς στηρίζουν τον κ. Παπανδρέου ερμηνεύεται από πολλούς ως προάγγελος μίας συντονισμένης προσπάθειας να στηθεί μία ασπίδα γύρω από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που με πρόσχημα την ανάγκη να γίνει ουσιαστική πολιτική και ιδεολογική συζήτηση θα υποβαθμίσει τη σημασία των προσώπων και θα αφήσει στο απυρόβλητο τον τέως πρωθυπουργό, δίνοντάς του κι άλλο χρόνο στην ηγεσία του κόμματος.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προεδρία της Δημοκρατίας και σταθερότητα

Ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ο Κώστας Καραμανλής το υποδέχθηκε με τη φράση: «Ούτε με ...