Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Το κόστος της κρίσης

 

Photo: rehan1984Μερικές φορές, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που από την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης, θεωρούνται άνευ σημασίας. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτοί που ερμηνεύουν και αναδεικνύουν τα γεγονότα έχουν πάντα δίκιο. Ειμαι σίγουρος, πως πρέπει να κρατήσουμε δυο από αυτές τις λεπτομέρειες που προέκυψαν απο τις συναντήσεις Σαμαρά με Μέρκελ και Ολάντ οι οποίες σχεδόν δεν αναφέρθηκαν. Η Γερμανίδα καγκελάριος στις δηλώσεις της μετά την συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, είπε μεταξύ άλλων πως "δεν πρέπει να πληρώνουν την κρίση μόνο οι οικονομικά αδύνατοι". Ο Γάλλος πρόεδρος αντίστοιχα, είπε οτι "η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστία της με την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων και των μεταρρυθμίσεων, με τρόπο, που να μπορεί να τα αντέξει ο ελληνικός λαός".
Σίγουρα, δεν μπορεί κάποιος να κατατάξει ουτε τον κ.Ολάντ, ούτε πολύ περισσότερο την κ.Μέρκελ στους αριστερίζοντες της Ευρώπης ώστε να κόπτονται για τους οικονομικά αδύναμους. Το αντίθετο. Ωστόσο, μπορεί να τους εντάξει στους έχοντες κοινή λογική. Την λογική που επιβάλλει το κόστος της κρίσης να μοιραστεί αναλογικά. Και όχι μονόπλευρα όπως συμβαίνει εως τώρα και πολύ καλά το γνωρίζουν οι ξένοι ηγέτες. Δεν είναι αριστερό να πληρώσουν κυρίως οι έχοντες -θα έπρεπε να- είναι το αυτονόητο. Δεν συμβαίνει ωστόσο. Και δεν συμβαίνει γιατί όσοι διαχειρίζονται τις τύχες μας, δεν θέλουν να συμβεί.
Και η Μέρκελ και ο Ολάντ και σχεδόν όλοι στην Ευρώπη γνωρίζουν για τους εκατοντάδες Ελληνες που μετέφεραν ιλιγγιώδη ποσά πολλών δισεκατομμυρίων στο εξωτερικό. Το γνωρίζει και η Σάρα Βάγκενκνεχτ αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, η οποία με αφορμή το πακέτο των 11.5 δισ. ευρω που ετοιμάζεται να μας επιβληθεί, ζήτησε "τα χρήματα να εισπραχτούν εκεί που υπάρχουν, από τους πλούσιους στη χώρα. Και για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να συνεργαστούν συντονισμένα όλες οι χώρες του ευρώ ασκώντας πιέσεις και στην Ελβετία, όπου έχουν βρει καταφύγιο τα κεφάλαια των «εχόντων και κατεχόντων» της Ελλάδας".
Η κ.Βάγκενκνεχτ, θα έχει πληροφορηθεί και για το όργιο φοροδιαφυγής στην χώρα μας η οποία εξακολουθεί να σημειώνει τα δικά της Ολυμπιακά ρεκόρ. Και δεν θα το έμαθε μόνο απο το περιστατικό της Υδρας που πήρε διεθνή διάσταση, αλλά και από τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται. Λίγες ημέρες πριν, μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, στην οποία συγκρίνει τα δηλωθέντα εισοδήματα και τις δόσεις δανείων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, υπολογίζει τη φοροδιαφυγή περίπου στα 28 δισ. ευρώ. Ας θεωρήσουμε την μελέτη αναξιόπιστη. Και εκείνα τα στοιχεία του ΣΔΟΕ για την θερινή περίοδο σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση και αυξημένη οικονομική δραστηριότητα, αναξιόπιστα είναι; Για το χρονικό διάστημα από 6 Ιουλίου μέχρι 19 Αυγούστου διαπιστώθηκε από ελέγχους πως το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 55,7%.
Προχθές, μάθαμε για βενζινοπώλη στην Πάτρα που διαθέτει θαλαμηγό μήκους 30 μέτρων, αξίας τουλάχιστον πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Για 80χρονη γυναίκα που αν και δηλώνει εισόδημα 12.200 ευρώ τον χρόνο, στους τραπεζικούς της λογαριασμούς έχουν διακινηθεί ποσά που υπερβαίνουν τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ! Για νοικοκυρά η οποία δήλωνε μηδενικό εισόδημα αλλά είχε καταθέσεις 15 εκατ. ευρω. Για γιατρό που δεν υπέβαλλε φορολογική δήλωση αλλά διαθέτει καταθέσεις 2,7 εκατ. ευρώ.
Εχουμε ακούσει πολλές ανάλογες περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες. Για γιατρούς, μηχανικούς και ένα σωρό άλλες κατηγορίες ανθρώπων που διαθέτουν τεράστιες περιουσίες αλλά χαμηλά εισοδήματα. Τόσο χαμηλά μάλιστα που δικαιολογουν ακόμα και επίδομα αλληλεγγύης!
Ούτε η σημερινή, ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν κάτι ουσιαστικό στο θέμα της φοροδιαφυγής. Κατά καιρούς μόνο έδιναν στοιχεία εντυπωσιασμού για γιατρούς που δήλωναν μικρές αμοιβές και διέθεταν παχυλούς λογαριασμούς, αλλά ως εκεί. Ποτέ δεν είδαμε να δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία ή να κατάσχονται τα εκατομμύρια όσων αδικαιολόγητα έχουν πλουτίσει. Και φοβάμαι πως δεν θα το δούμε ποτέ αυτό. Και δεν είναι θέμα αδυναμίας, αλλά βούλησης. Η αδυναμία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να επιπέσουν και παλι ως κοράκια στους συνήθεις υποπτους: μισθωτους, συνταξιούχους ακόμα και άνεργους! Προς μεγάλη ικανοποίηση των λαμογιων της Εκάλης, της Μυκόνου και όχι μόνο, που γελάνε και γλεντάνε...
protagon.gr

1 σχόλιο:

  1. AYTO EINAI TO MHNYMA !: 1. "Να προσέχουν τα λόγια τους για την Ελλάδα", δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ !!!
    2. Μέρκελ σε Σαμαρά: Πρέπει να TO.... Xείσετε KAI NA TO ... Xεσετε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...