Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012

Τζουλιάνο Αμάτο: Αν η Ελλάδα βγει από το Ευρώ η επόμενη θα είναι η Ιταλία

 

Αν η Ελλάδα βγει από το Ευρώ, οι επόμενοι θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς, διότι η Ευρωζώνη είναι σαν την αγκινάρα», δήλωσε στην εφημερίδα της Ρώμης «Ιλ Μεσσατζέρο», ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, Τζουλιάνο Αμάτο.

Ο Αμάτο, σοσιαλιστής και νυν μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, ανέλαβε σύμβουλος της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι, υποδεικνύοντας τις καταλληλότερες περικοπές στα έξοδα για την συντήρηση του πολιτικού συστήματος.

«Η Ευρωζώνη είναι, σαν την αγκινάρα. Αργά η γρήγορα μπορεί να κοπούν όλα τα φύλλα», υπογραμμίζει στις δηλώσεις του προς την «Μεσσατζέρο».

Σε ότι αφορά την χώρα μας, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, τονίζει: «Σε τεχνικό επίπεδο το κοινό νόμισμα θα μπορούσε να επιβιώσει, αν η Ελλάδα αποχωρούσε. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να επιβιώσει η Ελλάδα, αλλά, απ' ότι φαίνεται, το θέμα
αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν, εκτός από τους Έλληνες. Ήμουν πάντα πέρα για πέρα αντίθετος στην ιδέα που τάσσεται υπέρ του να απομακρυνθούν οι ασθενέστεροι και μετά να ξανατεθούν τα θέματα επί τάπητος. Η διαδρομή αυτή μετατρέπει την Ευρωζώνη στην κλασική αγκινάρα».

Ο Τζουλιάνο Αμάτο, θεωρεί, επίσης, ότι « Έλληνες και Γερμανοί, αισθάνονται ο ένας δέσμιος του άλλου. Ο Έλληνας υπόκειται στα μέτρα λιτότητας και ο Γερμανός υποχρεώνεται να συνεισφέρει στο ταμείο διάσωσης. Και αυτό διότι δημιουργήθηκε ένα περίεργο μείγμα: η ιδέα που επικρατεί στην Ευρώπη είναι ότι πρέπει να φτάσουμε σε μια κεντρική πολιτική εξουσία που να μπορεί να φτιάχνει τους προϋπολογισμούς όλων των κρατών μελών. Ένα πρωτόγνωρο τέρας».

Σύμφωνα, τέλος, με τον Ιταλό πολιτικό και καθηγητή συνταγματικού δικαίου, «η μόνη λύση, για να μην πεθάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να μετατραπεί σε ομοσπονδιακό κράτος, με την υπογραφή που συνθήκης που να θεσπίσει την γέννηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι προτάσεις Τσίπρα για στήριξη της οικονομίας

  Της Νίκης Ζορμπά Μια "νέα κοινωνική συμφωνία" θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας στους π...