♦ Πρώτον, τα μέτρα δεν έχουν κλειδώσει.
♦ Δεύτερον, όσα συμφωνήθηκαν απέχουν πολύ στην... αριθμητική της απόδοσης: η τρόικα τα κοστολογεί περίπου στο ήμισυ της εκτίμησης του επιτελείου του Στουρνάρα.♦ Τρίτον, σε λίγο θα πρέπει να έρθουν νέα μέτρα για να καλύψουν την αστοχία των παλαιότερων...
Τα πράγματα είναι τόσο απλά, όσο και τρομακτικά: Σε μερικές εβδομάδες θα υποχρεωθούμε σε νέο μαχαίρι, που αυτήν τη φορά θα κόψει όλα αυτά για τα οποία (υποτίθεται ότι) δίνεται μάχη σήμερα και ακόμη περισσότερα. Με δυο λόγια, δεν θα υπάρξει έλεος. Ας δούμε γιατί:
Όπως ανακοίνωσε ο Στουρνάρας, από τα 11,5 δισ. βρέθηκαν τα 7-8. Άρα λείπουν 3,5 με 4,5 δισ. Ο υπουργός δεν είπε ψέματα. Με τη διαφορά ότι βλέπει τα νούμερα με τα δικά του γυαλιά. Στην τρόικα τα 7 δισ. δεν τα βλέπουν για... περισσότερα από 5. Δηλαδή πιστεύουν ότι ένα μέρος είτε δεν θα εφαρμοστεί είτε η εφαρμογή τους θα έχει χαμηλότερη απόδοση. Γι’ αυτό στο τέλος του μήνα θα ζητήσουν να εφαρμοστούν με ακόμη σκληρότερο τρόπο αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Το κακό είναι ότι ούτε αυτό αρκεί. Τον Σεπτέμβριο (μόλις κλειδώσουν τα 11,5 δισ.) θα προκύψει... όλως αιφνιδίως ότι θα χρειαστούν άλλα 3 δισ. ευρώ από τις εφαρμοστικές διατάξεις για το 2012, όπως για το ενιαίο μισθολόγιο και τις περικοπές στις συντάξεις. Την ίδια ώρα, η άγρια ύφεση (7%) όχι μόνο φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, διευρύνει τις αποκλίσεις μειώνοντας τις προβλέψεις για έσοδα και αυξάνοντας τις κοινωνικές δαπάνες. Δηλαδή «αυγατίζει» το έλλειμμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι για την κάλυψη του μνημονιακού στόχου των 14 δισ. (του Μαρτίου, για τη διετία 2012-14) σχεδιάστηκε πως μόνο 2,5 δισ. θα προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής (τα υπόλοιπα είναι τα μόνιμα των 11,5) καθώς η τρόικα δεν πιστεύει πια ότι ο ελληνικός μηχανισμός μπορεί να φέρει σύντομα αποτελέσματα.
Πριν από μήνες η ελληνική πλευρά έπειθε την τρόικα πως τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή θα ήταν μεγαλύτερα, αποφεύγοντας τις πολιτικά επώδυνες περικοπές στην κοινωνική ζώνη. Όμως, δεν τους πιστεύουν πια... Έτσι το ψαλίδι θα πέσει κατευθείαν στον κεντρικό κορβανά του κράτους.
Τα γνωστά μέτρα
Στο ψητό τώρα. Το πακέτο των 11,5 δισ., με βάση τις κυβερνητικές διαρροές, περιλαμβάνει:
♦ Περικοπές 25% - 30% στο εφάπαξ.
♦ Μείωση των κύριων συντάξεων κατά 10% από τα 1.500 ευρώ και πάνω.
♦ Πλαφόν 2.500 ευρώ στις κύριες συντάξεις.
♦ Μείωση έως και 35% στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.
♦ Τέλος στις ανανεώσεις συμβάσεων εκτός από λίγες περιπτώσεις.
♦ Επανεξέταση του ΕΚΑΣ.
Τα άγνωστα μέτρα
Αυτά που δεν περιλαμβάνουν οι διαρροές, αλλά θεωρούνται βέβαια, προβλέπουν:
♦ Αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 έτη (με πιθανή αύξηση στα 67 από το 2015).
♦ Ακόμη χαμηλότερο πλαφόν στις συντάξεις, που πιθανόν να αφορά το σύνολο κύριων και επικουρικών συντάξεων και εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 2.100-2.500 ευρώ.
♦ Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.
♦ Καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των 89 κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων.
♦ Αναδρομική ισχύ της επέκτασης του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ.
♦ Καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου.
♦ «Ψαλίδι» στις επιχορηγήσεις προς δημόσιους οργανισμούς και ΟΤΑ, κατάργηση εκατοντάδων δημοτικών επιχειρήσεων και αυξήσεις δημοτικών τελών.
♦ «Πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων στο Δημόσιο.
♦ Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
♦ Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αυξάνοντας τη χρήση γενόσημων φαρμάκων.
♦ Αύξηση ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, ώστε να περιοριστούν αναπληρωτές και ωρομίσθιοι.
♦ Κλείσιμο ΤΕΙ και συγχώνευσή τους με ΑΕΙ, αλλά και επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους» φοιτητές.
♦ Κλείσιμο και συγχώνευση νοσοκομείων.
Τυφώνας απολύσεων
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πακέτο αυτό οδηγεί σε εξαθλίωση τους συνταξιούχους και στο όριο της επιβίωσης τους μισθωτούς. Κυρίως, όμως, σημαίνει νέες (και πάρα πολλές) απολύσεις σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία και πανεπιστήμια. Αν πιστεύετε ότι θα έρθει μια «άλλου τύπου» εφεδρεία, απλώς απατάσθε.
Ο σχεδιασμός που υπάρχει μπροστά μας οδηγεί από τον έναν εφιάλτη στον άλλον.
Η εφαρμογή των μέτρων θα σημάνει αυτομάτως την απόλυση όλων των εργαζομένων συμβασιούχων αορίστου χρόνου στο Δημόσιο. Δηλαδή ανθρώπων που, ως γνωστόν, πραγματικά εργάζονται και η εργασία τους είναι συνδεδεμένη με την απόδοσή τους. Επιστημονικό, ιατρικό και πανεπιστημιακό προσωπικό, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα βρεθούν στους δρόμους, ενώ τα ιδρύματα από τα οποία θα απομακρυνθούν δεν θα μπορούν πλέον να λειτουργήσουν. Έτσι, μπορεί να κλείσουν και αυτά, για να μην... υπολειτουργούν.
Οι συντάξεις θα εξαϋλωθούν μαζί με τους συνταξιούχους. Παράλληλα, η δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα επιστρέψει πολλές δεκαετίες πίσω, αν όχι με την απόλυση του προσωπικού, κυρίως με τις ελλείψεις στα φάρμακα και το κλείσιμο των νοσοκομείων. Το ακραίο – αλλά πολύ πιθανό – σενάριο προβλέπει λουκέτο ακόμη και σε 50 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα!
to pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου