Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Πιέσεις Ομπάμα να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ ως τις εκλογές

Πιέσεις Ομπάμα να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ ως τις εκλογές
Συνάντηση του αμερικάνου προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα (κέντρο), με τους ευρωπαίους ηγέτες, Φρανσουά Ολάντ, πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας (αριστερά) και την Άγκελα Μέρκελ, καγκελάριο της Γερμανίας στο Κάμπ Ντέιβιντ, ΗΠΑ, 19/5/2012 [EPA/MICHAEL REYNOLDS]

Η κυβέρνηση Ομπάμα φέρεται να πιέζει τις χώρες της Ευρωζώνης να αναβάλλουν τυχόν αρνητικές αποφάσεις για την Ελλάδα, δηλαδή ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ, μετά τις προεδρικές εκλογές στις 4 Νοεμβρίου, σύμφωνα με με βρετανικές κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Independent.

Σύμφωνα με τις πηγές της βρετανικής εφημερίδας, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κριθεί ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να εκπληρώσει τους στόχους της και η δόση να μην εκταμιευτεί, γεγονός το οποίο θα προκαλούσε αυτόματα την έξοδό της από την ευρωζώνη, εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση καλεί --αναφέρει η εφημερίδα-- τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να μην λάβουν κάποια δραστική απόφαση πριν από τις εκλογές, καθώς φοβάται ότι αυτό θα αποσταθεροποιούσε τις αγορές και θα αποδυνάμωνε τις πιθανότητες επανεκλογής του Ομπάμα. Ευρωπαίοι ηγέτες φέρονται να αντιμετωπίζουν ευνοϊκά τις αμερικανικές εκκλήσεις αφού φοβούνται πως ο Μιτ Ρόμνεϊ θα ακολουθήσει μια πιο «απομονωτική» πολιτική από ό,τι ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος.

Αρθρο στελέχους του American Enterprise Institute

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο πρόεδρος Ομπάμα πριν από τις εκλογές Νοεμβρίου, είναι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ», υποστηρίζει, με άρθρο του, ο καθηγητής οικονομίας και στέλεχος του American Enterprise Institute, Ντέσμοντ Λάχμαν.


Ένα τέτοιο γεγονός, όπως σημειώνει, θα οδηγούσε σε ντόμινο εξελίξεων και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, επιταχύνοντας μια ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση, που, με τη σειρά της, θα ταρακουνούσε τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι τα στοιχεία που έρχονται από την Αθήνα δείχνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη για την Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία.

Τους τελευταίους μήνες, εν όψει των επικείμενων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, προβάλλεται όλο και περισσότερο στις ΗΠΑ, η άποψη ότι ο Μπαράκ Ομπάμα παροτρύνει τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιλύσουν με περισσότερη αποφασιστικότητα την κρίση χρέους, γιατί μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ - για παράδειγμα- θα αποτελούσε δυσάρεστη εξέλιξη για την υποψηφιότητα επανεκλογής του στην προεδρία της χώρας.

Στο μεταξύ, η «Ουάσιγκτον Ποστ» προβάλλει στην ιστοσελίδα της τη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται «χρόνο να αναπνεύσει» και ότι η κα Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία θέλει την Ελλάδα στο ευρώ.

Στην ανταπόκριση από το Βερολίνο επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζήτησε χρόνο για να προχωρήσει σε επώδυνες μεταρρυθμίσεις και σε περικοπές δαπανών.

Για την κα Μέρκελ, υπογραμμίζεται ότι δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για περισσότερο χρόνο ώστε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας, όμως, ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι η χώρα της θέλει την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και πως αναμένει την έκθεση της τρόικας τον επόμενο μήνα.

Η εφημερίδα επικαλείται κορυφαίους Γερμανούς πολιτικούς οι οποίοι, όπως σημειώνεται, εξέφρασαν βαθιά δυσπιστία στο ενδεχόμενο να υπάρξουν σημαντικές παραχωρήσεις προς την Ελλάδα.

Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρει ότι οι διακοπές τελείωσαν νωρίς αυτό τον χρόνο στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας την κατάσταση σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία. Επίσης, προσθέτει ότι στη Γερμανία άρχισαν και πάλι οι πολιτικές συζητήσεις για το ευρώ και ότι η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας έχει να αντιμετωπίσει το δικό της έλλειμμα.

«Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι αρκετά δραματικός στην Ευρωζώνη», δήλωσε η Μέγκαν Γκριν, εκτελεστική διευθύντρια για την Ευρώπη του ομίλου Παγκόσμιας Οικονομίας του Ν. Ρουμπίνι.

Τέλος, προβάλλεται η άποψη ότι το «πρώτο πρόβλημα» για τους ηγέτες της Ευρωζώνης είναι η Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ζητά περισσότερο χρόνο και ότι η κα Μέρκελ φαίνεται πρόθυμη να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο, γιατί είναι αποφασισμένη να διατηρήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...