Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Συνεχίζονται οι συζητήσεις

 

«Ελάσσονα ζητήματα» παραμένουν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος ανέφερε ότι «υπάρχουν απαράβατα όρια για τα νέα μέτρα που δεν πρέπει να τα υπερβούμε». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης επισήμανε, απο τη δική του πλευρά, ότι «η προσπάθεια για την εξεύρεση των 11,5 δισ. ευρώ συνεχίζεται». Θα συνεχιστεί και η επεξεργασία των μέτρων σε επίπεδο κομματικών επιτελείων, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών. Στο μεταξύ την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου αναμένεται να επανέλθουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής της τρόικας, ενώ θα έχει προηγηθεί, την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, η άφιξη εξειδικευμένων τεχνικών κλιμακίων.



«Ελάσσονα ζητήματα» τεχνικής φύσεως παραμένουν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ.

Οπως δήλωσε μετά από τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, «το βασικό σενάριο έχει οριστικοποιηθεί». Διευκρίνισε πάντως ότι συζητείται ακόμη το θέμα των ειδικών μισθολογίων.
Την ίδια στιγμή φαίνεται πως απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων του ΟΓΑ , ζήτημα που ο κ. Στουρνάρας είπε πως δεν υπάρχει στο βασικό σενάριο και για το οποίο εμφανίστηκε κατηγορηματικός και ο Φώτης Κουβέλης. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε μετά από τη συνάντηση πως οι συντάξεις του ΟΓΑ «δεν πρέπει να περικοπούν και δεν θα περικοπούν».
Η επεξεργασία των μέτρων συνεχίζεται και όταν ολοκληρωθεί θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε στην κοινωνία και τη Βουλή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την επισήμανση πάντως πως υπάρχουν και απαράβατα όρια, «να μην έχουν τα μέτρα οριζόντιο χαρακτήρα, να ληφθούν υπόψη οι θυσίες και συμβολές στην εθνική προσπάθεια μέχρι, κυρίως από τα χαμηλά εισοδήματα».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναγνώρισε ωστόσο ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες περικοπές αλλά, όπως είπε, καθένας θα πρέπει να νιώσει ότι θα πιάσουν τόπο και θα είναι δίκαιες.
Σχετικά με τη σημερινή σύσκεψη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αντικείμενό της ήταν να προσδιορίσουμε τα επομενα βήματα ώστε να είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε στο λαό ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο που μας βγάζει από το τούνελ, αλλά και από την καταστροφική συζήτηση του «είμαστε ή δεν είμαστε στο ευρώ
Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές, με τις οποίες δήλωσε «κατηγορηματικά αντίθετος», και να προστατευθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
«Όχι στις οριζόντιες περικοπές - όχι σε περαιτέρω μάτωμα της κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η προσπάθεια για την εξεύρεση των 11,5 δισ. συνεχίζεται «με βάση αυτούς τους άξονες που διεκδικώ να υπάρξουν».
Σε καμία περίπτωση το πακέτο δεν πρέπει να αυτονομείται, συμπλήρωσε, αλλά πρέπει να συνδυαστεί με ένα ευρύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα, πάντα -όπως είπε- με τον αγώνα και την προσπάθεια να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.
Ο κ. Κουβέλης έκανε τέλος ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας πως «δεν είναι δεκτό να δεχθούν οι ΟΤΑ μεγάλες περικοπές», καθώς είναι αυτοί που υποκαθιστούν το απουσιάζον κοινωνικό κράτος.
Μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, ακολούθησε σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή. Ο κ. Κουβέλης, αλλά και ο εκπρόσωπος του κόμματος στις συζητήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Χατζησωκράτης ενημέρωσαν τους βουλευτές του κόμματος τόσο για τα διαμειφθέντα ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς όσο και με τους τεχνοκράτες του οικονομικού επιτελείου.
ΤΑ ΝΕΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξανά υποψήφιος στις ευρωεκλογές ο Αλέξης Γεωργούλης – Με το Πράσινο Κίνημα

Tην υποψηφιότητά του στις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο Αλέξης Γεωργούλης. Στην επίσημη ανακοίνωσή του τονίζει ότι κατεβαίνει με το κόμμα «Πράσ...