Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Βενιζέλος: Ο Σαμαράς να μη συμπεριφέρεται ως αρχηγός μονοκομματικής κυβέρνησης

 

Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του το πρωί της Τρίτης στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

Η χώρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βρεθεί σε κυβερνητική κρίση, τόνισε για να συμπληρώσει πως ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να φέρεται ως αρχηγός μονοκομματικής κυβέρνησης και να φέρνει προ τετελεσμένων τους άλλους εταίρους. Η χώρα θα κυβερνηθεί κανονικά όπως θέλησε ο λαός, συμπλήρωσε και υπογράμμισε πως δεν παρακολουθούμε παθητικά και από απόσταση. Πρόσθεσε δε, πως "δεν πρόκειται να ψηφίσουμε ο,τιδήποτε".

Προσέρχομαι αύριο στη συνάντηση, είπε ο κ. Βενιζέλος, όχι να συζητήσω πακέτο μέτρων, ούτε ειδικά θέματα, αλλά για να χαράξουμε εθνική στρατηγική. Αυτό πρέπει να κάνουμε αύριο, είπε.

Μιλώντας για την παράταση σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ έθεσε το ζήτημα της παράτασης. Η παράταση επιτρέπει να επιτευχθούν δημοσιονομικοί στόχοι, πρόσθεσε και τόνισε πως δεν πρόκειται για μια νέα ιδέα, αλλά είναι ρητή δέσμευση της δανειακής σύμβασης σε περίπτωση ύφεσης και ότι το αίτημα για παράταση δεν συνεπάγεται πρόγραμμα νέας χρηματοδότησης. Είχαμε προνοήσει να υπάρχει αυτό, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Απευθυνόμενος στην εσωκομματική αντιπολίτευση, ο κ. Βενιζέλος είπε πως καποιοι νομίζουν ότι την κάνουμε γυριστή, όποιοι τα λένε αυτά είναι ανενημέρωτοι και κάνουν λάθος.
Επίσης έθεσε τα επόμενα στρατηγικά σημεία της κυβέρνησης. Είπε ότι υπάρχει η ανάγκη να ανατραπούν άδικα στερεότυπα που εμφανίζουν μια Ελλάδα τεμπέληδων, ενώ η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακή προσαρμογή. Επιπλέον είπε πως έχει προκύψει η ανάγκη να επισημανθεί ότι η εταίροι δεν έχουν χάσει, ούτε έχουν χαρίσει τίποτα. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να χάσουν λεφτά: η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, υπογράμμισε. Επισήμανε την ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης αλλά και άμεσης αλλαγής του επικοινωνιακού πλαισίου. Πρέπει, είπε, να αποσταλεί από την
ευρωζώνη ένα καθαρό μήνυμα. Αν δεν γίνει αυτό δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν τα ασιατικά και αμερικανικά κεφάλαια, τα οποία δεν αποχώρησαν λόγω της Ελλάδας, η οποία είναι μικρή χωρα σε επιρροή.


Εμείς στο ΠΑΣΟΚ ξέραμε και ξέρουμε τι σημαίνει διαπραγμάτευση, δήλωσε ο κ.Βενιζέλος, μιλήσαμε με απόλυτη ειλικρίνεια προεκλογικά, γιατί πληρώσαμε ακριβά την αναντιστοιχία του προεκλογικού λόγου το 2009 και τα δύσκολα μέτρα που ακολούθησαν.

Σε έντονο ύφος ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε: Δεν δεχόμαστε μαθήματα από κάποιους που ξέσκισαν επικοινωνιακά το ΠΑΣΟΚ όταν σέρναμε το κάρο μόνοι μας, δεν ήταν πάντα αυτή η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Βενιζέλος χαιρέτισε το γεγονός του κύκλου επαφών του πρωθυπουργού και είπε ότι οι επαφές έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα με τηλεδιάσκεψη.

Χαρακτήρισε τεράστιο το ρόλο και την ευθύνη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και μίλησε για συλλογική και δημοκρατική λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει χώρος ούτε χρόνος για προσωπικές στρατηγικές και ομαδοποιήσεις.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε αν η επόμενη στρατηγική προσδοκία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διάλυση της ευρωζώνης. "Ποια είναι η άλλη στρατηγική; Το απόλυτο αδιέξοδο".

Στήριξα και στηρίζω τον κ. Σαμαρά, είπε και συμπλήρωσε πως δεν μπορεί η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ να επενδύει στην καταστροφή. Τα προβλήματα είναι εθνικά. Επιμένουμε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και στην ενημέρωση όλων των αρχηγών των κομμάτων.

Τέλος χαρακτήρισε γελοιότητες όσα λέει ο Αλέξης Τσίπρας ότι η παράταση είναι μεγαλύτερο σκοινί για να κρεμαστούμε.
Χρυσοχοΐδης κατά Σκανδαλίδη


Άναψαν τα αίματα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ όταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέκρινε εμμέσως αλλά σαφώς και με καυστικό τρόπο τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος είχε υποστηρίξει προ ημερών ότι εάν τα νέα μέτρα οδηγούν σε παρέκκλιση από την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων, τότε πρέπει να υπάρξει νέα διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση στη βουλή.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος» από τη λήψη των μέτρων και σημείωσε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι απόψεις που λένε ότι πρέπει να τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν αφορούν το ΠΑΣΟΚ. «Μπορεί να αφορούν τους συντρόφους που τις εξέφρασαν, είναι σεβαστές οι απόψεις τους, αλλά αυτά δεν πρέπει να έχουν σχέση με την επίσημη θέση μας. Να είναι καθαρό ότι εμείς δεν έχουμε σχέση με τέτοιου είδους απόψεις. Όπως επίσης, να είναι καθαρό ότι δεν έχουμε σχέση με διεργασίες που πιθανώς να οδηγήσουν στην πτώσης της Κυβέρνησης» υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης παγώνοντας προς στιγμή την αίθουσα όπου γινόταν η συνεδρίαση.

Ο κ. Σκανδαλίδης όμως απάντησε ευθέως στον κ. Χρυσοχοίδη ότι δεν είναι θέμα μέτρων, αλλά θέμα αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. ''Όλοι λέγαμε προεκλογικά και δεσμευτήκαμε ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές, ενώ μετεκλογικά συμφωνήσαμε ότι δεν θα θιγούν χαμηλά εισοδήματα και συντάξεις, όπως για παρεάδειγμα του ΟΓΑ" αντέτεινε ο πρώην υπουργός και εκ των συντακτών της προγραμματικής συμφωνίας των ΝΔ- ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, εμμένοντας κατ΄ουσίαν στις απόψεις του.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...