Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Σε αναζήτηση λύσης για την έφεδρεία μετά το "όχι" Κουβέλη

 

%CE%A3%CE%B5+%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7+%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B7%CF%82+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%AD%CF%86%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1+%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC+%CF%84%CE%BF+%22%CF%8C%CF%87%CE%B9%22+%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%AD%CE%BB%CE%B7 Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας, αφού η κυβέρνηση αδυνατώντας να βρει κάποιο ισοδύναμο εξοικονόμησης πόρων, επιχειρεί να βρει ισορροπίες με τη ΔΗΜΑΡ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, που διαφωνούν με το μέτρο.

Πιθανότερη εκδοχή εμφανίζεται η μετακίνηση σε ένα μέτρο που δεν παραπέμπει στο παρελθόν, πιθανότατα ακόμη και με αντικατάσταση του πολιτικά φορτισμένου όρου "εφεδρεία", με έναν πιο αοδεκτό, όπως το συνταξιοδοτική ωρίμανση, όρο που χρησιμοποίησε ο Φ. Κουβέλης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, επανέλαβε ότι έρχεται "νέου τύπου" εφεδρεία, που δεν θα έχει σχέση με τον τρόπο που επιχέιρησε να την εφαρμόσει η κυβένηση Παπανδρέου, ενώ λίγο νωρίτερα, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Φώτης Κουβέλης, διεμήνυσε εκ νέου ότι απορρίπτει την εργασιακή εφεδρεία, αντιπροτείνοντας συνταξιοδοτική ωρίμανση και μετατάξεις.

«Η εργασιακή εφεδρεία, όταν στο πρόσφατο παρελθόν εφαρμόστηκε, αποδείχθηκε ότι δεν επέφερε δημοσιονομικό όφελος, δημιούργησε προβλήματα στελέχωσης και ορθά καταγράφηκε ως φιάσκο» δήλωσε ο κ. Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι «τυχόν πλεονάζον προσωπικό μπορεί να απορροφηθεί με μετατάξεις ή και με συνταξιοδοτική ωρίμανση».

«Η εργασιακή εφεδρεία δεν πρέπει να υπάρξει» επέμεινε ο κ. Κουβέλης, ενώ τη δική της σημασία έχει η σημειολογία, καθώς οι δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό που είναι αρμόδιος να υλοποιήσει την Εφεδρεία, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος κατά τη συγκρότηση του κυβερνητικού σχήματος, είχε προταθεί από τη ΔΗΜΑΡ.

Συνεργάτες του κ. Μανιτάκη, τόνισαν ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ταυτίζεται απολύτως με τις θέσεις του κ. Κουβέλη. Πρόσθεταν ότι η διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει όταν διεξάγεται υπό τον φόβο απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων.


Ήδη δύο βουλευτές του κόμματος, οι κ.κ. Μιχελογιαννάκης και Βουδούρης, προειδοποιούν με αποχώρηση σε περίπτωση που το κόμμα συναινέσει στην Εφεδρεία, και επισημαίνουν ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρέπει να ακολουθήσει αποφάσεις που δεν εντάσσονται στην προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ.
metarithmisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...