Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012

Τι περιλαμβάνει η «μαύρη» λίστα των μέτρων

 

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την έγκριση των νέων μέτρων.
Τα επιτελεία χαράσσουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές και ζητούν να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα, έναντι του προτεινόμενου πακέτου των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στελέχη των οικονομικών επιτελείων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, μετά την ενημέρωση που είχαν από την κυβέρνηση την Τετάρτη το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών, βρέθηκαν την Πέμπτη σεσυνεχείς διαβουλεύσεις.

Στο ΠΑΣΟΚ οι κ.κ. Πρωτόπαπας, Κουτρουμάνης και Σαχινόδης συναντήθηκαν το πρωί της Πέμπτης με τον πρόεδρο του κόμματος κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ είχαν επαφές και μεταξύ τους. Το ίδιο συνέβη και στη ΔΗΜΑΡ, όπου ο κ. Χατζησωκράτης συζήτησε τις προτάσεις με τον κ. Κουβέλη και λίγο αργότερα συγκλήθηκε η Κεντρική Γραμματεία του κόμματος.

Στις παραπάνω συναντήσεις τέθηκαν τα πρώτα προτεινόμενα μέτρα του οικονομικού επιτελείου, τα οποία περιλαμβάνουν:

- κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους ανεξαιρέτως
- κατάργηση 13ου και 14ου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους
- μείωση συντάξεων
- κατάργηση εποχικών επιδομάτων ανεργίας
- μείωση επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία
- εφαρμογή ηλικιακών κριτήριων στο ΕΚΑΣ
- κατάργηση αυτόματων μισθολογικών προαγωγών στα σώματα ασφαλείας
- μείωση φοροαπαλαγών

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα ή δύο έτη. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί «κόκκινο πανί» για πολλούς βουλευτές των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Επίσης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εκφράζονται επιπλέον διαφωνίες σε επιμέρους θέματα. Τα επιτελεία των κομμάτων αυτών δείχνουν να ζητούν ισοδύναμα μέτρα στις καθολικές περικοπές στα δώρα των συνταξιούχων. Επίσης στελέχη τους λένε «όχι» σε μειώσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ. Πρώην κυβερνητικό στέλεχος από πλευράς του ΠΑΣΟΚ αναρωτιόταν ποιος βουλευτής θα ψηφίσει μείωση σε επιδόματα αναπηρίας.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας οι διαφωνίες έγκεινται σε διαφορετικά θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες απορρίφθηκε η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς να μην καταβάλλεται ο μισθός του ιερέα εξ’ ολοκλήρου από το δημόσιο. Ωστόσο οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως το ενδεχόμενο να υπάρξουν περικοπές στους μισθούς των αρχιερέων παραμένει ανοιχτό.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βαρουφάκης για σκανδαλολογία: Όλοι γνωρίζουν - Θα ήθελα να είχαμε FBI στην Ελλάδα

Καυστικός σχετικά με την σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών, αλλά και τη γενικότερη αντιμετώπιση σκανδάλων στην Ελλάδα, εμφανίστηκε, μιλώντ...