Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Διπλό στοίχημα η σωτηρία της χώρας και η ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ

 

Ο κ. Βενιζέλος πιστεύει ακράδαντα στη συμφωνία ενός συνολικού σχεδίου που θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα για τη χώρα, είτε το πρόγραμμα είναι διετές είτε τετραετές. Ο κ. Βενιζέλος πιστεύει ακράδαντα στη συμφωνία ενός συνολικού σχεδίου που θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα για τη χώρα, είτε το πρόγραμμα είναι διετές είτε τετραετές.
Σχέδιο σε δύο επίπεδα αλλά με κοινή πυξίδα τη «διάσωση» ετοιμάζει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος γνωρίζει τον βαθμό δυσκολίας της πορείας που επιδιώκει.
Ο κ. Βενιζέλος αφενός μεν ασχολείται «νυχθημερόν» με την προοπτική ανάταξης της χώρας ως κυβερνητικός εταίρος στη μάχη με τους δανειστές μας, αφετέρου δε επιχειρεί την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ σε δυσμενείς συνθήκες για το πρώην ισχυρό κόμμα, η εκλογική δύναμη του οποίου δεν ξεπερνά πια το... γρουσούζικο 13%.
Παρά τις δημόσιες ενστάσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά, τις οποίες περιέγραψε σε πρόσφατες συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σπεύδει τώρα να ξεκαθαρίσει ότι στηρίζει ολόπλευρα και ειλικρινά τον Αντώνη Σαμαρά στη μάχη που θα δώσει εντός της εβδομάδας, κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον κ. Γιούνκερ και εκτός συνόρων στα ταξίδια του σε Βερολίνο και Παρίσι.
Η ηγεσία της Ιπποκράτους εκτιμά ότι στα τετ α τετ (με Μέρκελ και Ολάντ) μπορεί και πρέπει να τεθεί το ζήτημα της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2016 και προς αυτή την κατεύθυνση ήταν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον κ. Σαμαρά αλλά και με τον Φώτη Κουβέλη.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι «εκρήξεις» του κ. Βενιζέλου κατά τη διάρκεια συσκέψεων στο Μαξίμου αφορούσαν εν πολλοίς τη «διολίσθηση» από τον στόχο διαπραγμάτευσης για την επιμήκυνση χωρίς νέα χρηματοδότηση, όπως και για τις κινήσεις περαιτέρω «σμίκρυνσης» του χρέους (με βάση συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη πρότασή του).
Παράλληλες κινήσεις
Σε κάποια από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τον ενημέρωσε ότι θα μπορούσε να συμβάλει και ο ίδιος αποφασιστικά πραγματοποιώντας παράλληλες κινήσεις με σοσιαλιστές της Ευρώπης, όχι μόνο στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Στην πραγματικότητα -αναφέρουν κυβερνητικές πηγές- ο κ. Βενιζέλος επιχειρεί να επαναφέρει εμμέσως την πρότασή του για συγκρότηση Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης, η οποία αθόρυβα έχει απορριφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Βενιζέλος πιστεύει ακράδαντα στη συμφωνία ενός συνολικού σχεδίου που θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα στη χώρα, είτε το πρόγραμμα είναι διετές είτε τετραετές.
Ετσι ή αλλιώς, από αύριο ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ «στρατοπεδεύει» εκεί που θα δοθούν σύντομα νέες κρίσιμες μάχες, δηλαδή στη Βουλή. Μπορεί αυτή την εβδομάδα να μην έχει νομοθετικό έργο προς προώθηση η Βουλή, θα έχει όμως τα πρώτα «σημάδια» από τη «μέθοδο» του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς το «καυτό» φθινόπωρο.
Για παράδειγμα, το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται για την «επόμενη μέρα», με τον Αν. Λοβέρδο να έχει εξετάσει το πώς και το πότε της ενεργού συμμετοχής του στα κοινοβουλευτικά δρώμενα.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, από την άλλη πλευρά, προετοιμάζεται για τη ΔΕΘ, όπου ο κ. Βενιζέλος σκοπεύει να «μιμηθεί» τον πρωθυπουργό ως προς την... κατάργηση της συνέντευξης Τύπου, υποκαθιστώντας την με την παρουσία σε εκδηλώσεις που υπηρετούν το τρίπτυχο «πραγματική οικονομία - ανάπτυξη - καινοτομία».
Νωρίτερα, στις 3 του Σεπτέμβρη, ημέρα ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία θα επιλέξει να «σφραγίσει» με την παρουσία της μια «λιτή ουσιαστική πολιτική διαδικασία» και όχι μια συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή τουλάχιστον εκατοντάδων στελεχών.
Οι «άσπονδοι εσωκομματικοί φίλοι» του κ. Βενιζέλου υποστηρίζουν ότι το εγχείρημα της διάλυσης και της ανασύστασης του κόμματος παραμένει «κενό γράμμα», αφού είναι ελάχιστες οι εγγραφές νέων μελών. Αντιθέτως από την Ιπποκράτους υπογραμμίζουν ότι έχει μπει το νερό στ' αυλάκι.
Οι επικεφαλής
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι επικεφαλής των τομέων του κόμματος, με προφανή διάθεση την... εξουδετέρωση των βασικών «μοχλών» των άλλων τάσεων εντός του κόμματος.
Η Αθηνά Δρέττα (στενή συνεργάτιδα του κ. Λοβέρδου) θα αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Τομέα Κοινωνικών Κινημάτων, ο Μανώλης Οθωνας των Μικρομεσαίων, ο Φ. Χατζημιχάλης της Αυτοδιοίκησης και ο Γ. Αλεβιζάκης των Συνδικαλιστών.
Τέλος, τετραμελής γραμματεία, αποτελούμενη από τους κ. Καρτάλη, Κουτρουμάνη, Βερελή, Πρωτόπαπα (βουλευτές με σημαντική εμπειρία που δεν εξελέγησαν), θα αναλάβει την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, ενώ παραμένει ερωτηματικό το ποιος θα έχει την ευθύνη του επικοινωνιακού σχεδιασμού.
Δεν αποκλείεται να παραμείνει εκπρόσωπος Τύπου η Φώφη Γεννηματά, αν και η ηγεσία της Ιπποκράτους αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις.
Σε «ανοιχτή γραμμή»
  • Σε συζητήσεις που είχε προχθές με τον κ. Κουβέλη αλλά και με τον πρωθυπουργό, ο Ευ. Βενιζέλος επιχειρηματολόγησε -σύμφωνα με πληροφορίες- υπέρ του να γίνει σύσκεψη των αρχηγών πριν από τα κορυφαία ραντεβού του κ. Σαμαρά.
  • Οι ίδιες πηγές επιμένουν πως τελικά συμφώνησε ότι προ της έλευσης Γιούνκερ δεν πρέπει να γίνει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου - αλλά ότι θα είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Κουβέλη πριν από τα ταξίδια σε Βερολίνο και Παρίσι.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...