Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Φινλανδία: Σύγχυση από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών περί διάλυσης της ευρωζώνης

Φινλανδία: Σύγχυση από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών περί διάλυσης της ευρωζώνης

Μίνι σύγχυση στις τάξεις της φινλανδικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών σχετικά με τις προετοιμασίες για τη διάλυση της Ευρωζώνης, δηλώσεις οι οποίες μάλιστα έγιναν ακόμα αιχμηρότερες, λόγω λάθους σε τηλεγράφημα του Reuters. Τελικά, ο υπουργός Εξωτερικών επανήλθε λέγοντας ότι κανείς δεν εύχεται τη διάλυση της Ευρωζώνης, ενώ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ξεκαθάρισε ότι η χώρα είναι 100% προσηλωμένη στο Ευρώ.

Το όλο θέμα ξεκίνησε από τις δηλώσεις του επικεφαλής της φινλανδικής διπλωματίας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης. Οι δηλώσεις του Έρκι Τουομιόγια έγιναν σε συνέντευξή του στην Daily Telegraph.

Ο Τουομιόγια δήλωσε πως οι Φινλανδοί αξιωματούχοι έχουν προετοιμαστεί για τη διάλυση της ευρωζώνης με ένα «επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε ενδεχόμενο».

Στο αρχικό τηλεγράφημά του, το Reuters απέδωσε την ακόλουθη δήλωση στον υπουργό Εξωτερικών: «Δεν υπάρχουν κανόνες για την έξοδο από το ευρώ, είναι μόνο θέμα χρόνου. Είτε ο Νότος είτε ο Βορράς θα αποχωρίσουν, γιατί ο ζουρλομανδύας αυτού του νομίσματος έχει φέρει δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους και καταστρέφει το μέλλον της Ευρώπη.

» Είναι η απόλυτη καταστροφή. Έτσι όπως πάμε θα μείνουμε χωρίς χρήματα. Όμως κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να φύγει πρώτος και να πάρει την ευθύνη.»


Ωστόσο, σε νεότερο τηλεγράφημα, το πρακτορείο διόρθωσε την είδηση, αναφέροντας ότι το παραπάνω απόσπασμα είναι δήλωση του επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Finns Party, Τίμο Σόινι.

Στο νεότερο τηλεγράφημα το Reuters συνεχίζει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, αναφέροντας σχετικά με το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης, ότι «δεν είναι κάτι που ο οποιοσδήποτε -ούτε οι ευρωσκεπτικιστές- εύχονται στη Φινλανδία, πόσο μάλλον η κυβέρνηση, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.


» Οι υπηρεσιακοί μας παράγοντες, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, έχουν κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε ενδεχόμενο.»

Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας, λέγοντας ότι η χώρα είναι 100% προσηλωμένη στο Ευρώ. Οι θέσεις του υπουργού Εξωτερικών είναι εικασίες που δεν αντανακλούν τις θέσεις της κυβέρνησης.»
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...