Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Γιουνκέρ: Τεχνικά εφικτή η ελληνική έξοδος από το ευρώ

 


Γιουνκέρ: Τεχνικά εφικτή η ελληνική έξοδος από το ευρώΣύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα της Αυστρίας «Tiroler Tageszeitung», το ενδεχόμενο της ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ είναι εφικτό από τεχνική σκοπιά.
«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι τεχνικά δυνατή» είπε συγκεκριμένα ο ευρωπαίους αξιωματούχος, σπεύδοντας όμως να σημειώσει πως «ο πολιτικός κίνδυνος μιας τέτοιας εξέλιξης είναι ανυπολόγιστος».

Εν τούτοις, παρότι έδειξε ότι πριμοδοτεί την ελληνική παραμονή στην ευρωζώνη, ο κ. Γιουνκέρ δε δίστασε να αναφερθεί στο χειρότερο σενάριο, εκείνο της αποχώρησης από την ΟΝΕ, υπογραμμίζοντας πως «αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τα αιτήματα οικονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών αλλαγών, τότε μπορεί να πρέπει να ληφθεί υπόψη το συγκεκριμένο ενδεχόμενο».

Βέβαια, όπως διευκρίνισε, «η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί μέρος των πιθανών εξελίξεων με τις οποίες ασχολούμαι. Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί αναγκασμένη να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα μόνο αν δεν σεβαστεί κάποια συμφωνία και καταστρατηγήσει όλους τους κανόνες»,

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος, σύμφωνα με τη συνέντευξή του εμφανίζεται βέβαιος ότι πέρα από υποθέσεις, η Ελλάδα θα συνεχίσει να απολαμβάνει τη θέση της στην ευρωζώνη, «διότι θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

Σενάρια εξόδου από την Süddeutsche Zeitung

Εν τω μεταξύ η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επανέρχεται στο θέμα της ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, καθώς διακρίνει επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα. Εξαιτίας των συνθηκών, οι εταίροι στην ευρωζώνη διερευνούν τις πρακτικές υποστήριξης του ενιαίου νομίσματος σε περίπτωση που όντως συμβεί ένα «Grexit».


Βάσει της εφημερίδας και των όσων αναφέροντα εκεί, οι Ευρωπαίοι θεωρούν καθοριστικό το Σεπτέμβριο και την εκταμίευση εντός αυτού της επόμενης δόσης. Όπως σημειώνει η εφημερίδα η θετική έκβαση θα προκαλέσει ηρεμία, όμως ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα φέρει την Ελλάδα πολύ κοντά στη δραχμή.

Στο χειρότερο των σεναρίων, η Süddeutsche Zeitung εκτιμά πως είναι απαραίτητη η συζήτηση ενός σχεδίου προστασίας των πιο ευάλωτων ευρωπαϊκών οικονομιών από τις ποικίλες συνέπειες της ελληνικής εξόδου.
new post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...