Μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται ικανοποιημένη από τον κύκλο των συναντήσεων του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τους ηγέτες της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ωστόσο με «άδεια χέρια» είδαν να φεύγει ο έλληνας πρωθυπουργός τα γερμανικά ΜΜΕ, ενώ αμέσως μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έβαλε «φρένο» στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για επιμήκυνση. Την ίδια ώρα, κύκλοι της κυβέρνησης διαρρέουν διαλόγους από το παρασκήνιο της συνάντησης, οι οποίοι επιβεβαιώνουν το θετικό κλίμα, καθώς όπως φέρεται να είπε η Άνγκελα Μέρκελ, «Προχωρήστε, μην υποκύπτετε και θα σας στηρίξουμε».
«Εμείς αυτήν τη μάχη δίνουμε, πέρα και πάνω από κόμματα και φωνές που ακούγονται. Εμείς αυτή τη μάχη θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε, γιατί αυτό απαιτεί σήμερα η πατρίδα μας και αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, ενώ αναφερόμενος στις επαφές του με Γιουνκέρ, Μέρκελ και Ολάντ, έκανε λόγο για «συναντήσεις που ήταν καλά προετοιμασμένες και οι οποίες μας επέτρεψαν σιγά σιγά να ανατρέψουμε ένα κλίμα που υπήρχε σε βάρος του τόπου μας. Επαναλαμβάνω: σιγά σιγά, και το λέω αυτό διότι οι πάντες ζητούν αποδείξεις γι' αυτή την αλλαγή πορείας».
Δόθηκε ευκαιρία και προς τον διεθνή Τύπο, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «με τον οποίον ήρθα σε επαφή, να αποκτήσει μια πραγματική γνώση, ώστε να επέλθει και κάποια κατανόηση των προβλημάτων και να μπορέσει ο κόσμος που μας ακούει στο εξωτερικό, που ακούει για την Ελλάδα, να έχει μία καλύτερη δυνατότητα προσέγγισης από εκείνη που είχε μέχρι τώρα».
Με «άδεια χέρια»
Ωστόσο, ένα εικοσιτετράωρο μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ ο υπουργός Οικονομκών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Der Tagesspiegel, αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν την Αθήνα να ζητεί περισσότερο χρόνο
προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος λιτότητας, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «επιπλέον χρόνος σημαίνει γενικά και περισσότερα χρήματα και αυτό σημαίνει πολύ σύντομα ένα νέο πακέτο στήριξης».
Διάψευση των ελληνικών προσδοκιών «βλέπουν» όμως στο σύνολό τους τα γερμανικά ΜΜΕ. Ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι επιθυμεί δύο επιπλέον έτη, μέχρι το 2016, για να υλοποιήσει το πρόγραμμα λιτότητας ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Οι ελπίδες που ίσως είχε ότι το Βερολίνο θα έβλεπε με συμπάθεια το ελληνικό αίτημα διαψεύστηκαν, σημειώνει το Der Spiegel.
Η Financial Times Deutschland σημειώνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς έλαβε ένα μήνυμα πολιτικής στήριξης από το Βερολίνο. Ταυτόχρονα, όμως, έλαβε και ένα μήνυμα πολιτικής πίεσης για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές μέσα στις συμφωνημένες προθεσμίες, γράφει.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι μέχρι την αξιολόγηση της ελληνικής πορείας από την τρόικα, η Μέρκελ θα συνεχίσει να διατηρεί σκληρή στάση απέναντι στην ΑΘήνα. «Γι 'αυτό και ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα φύγει από το Βερολίνο για το Παρίσι με άδεια χέρια», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αλλά και η βρετανική Guardian σε ανταπόκριση της από το Βερολίνο τονίζει ότι η Μέρκελ απέρριψε κατηγορηματικά, με τη σύμφωνη γνώμη του Φρανσουά Ολάντ, το αίτημα Σαμαρά για επιμήκυνση.
«Μην υποκύπτετε και θα σας στηρίξουμε»
Εδώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση διαρρέει διαλόγους προς τεκμηρίωση της ικανοποίησής της.
«Πρέπει να μας πείσετε» είπε η Άγκελα Μέρκελ στον Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα και με το «Βήμα». Και η απάντηση από πλευράς του πρωθυπουργού ήταν αυτή που ήθελε κι εκείνη να ακούσει: «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να γίνει η Ελλάδα αξιόπιστη. Θέλουμε ανάκαμψη. Είμαστε αποφασισμένοι».
«Παρατηρώ αλλαγή στάσης και βλέπω κάποιες κινήσεις, Εκτιμώ ότι η Ελλάδα προσπαθεί. Προχωρήστε, μην υποκύπτετε και θα σας στηρίξουμε» φέρεται να είπε η Άνγκελα Μέρκελ.
Ανάλογα θερμή ήταν και η αντιμετώπιση που είχε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας από τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Να τηλεφωνείς όποτε θέλεις» φέρεται να είπε ο Γερμανός υπουργός στον Έλληνα, δίνοντάς του τον αριθμό του κινητού του ώστε να υπάρχει μεταξύ τους ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.
Οι επόμενοι σταθμοί
Λίγο ή πολύ ικανοποιημένη η κυβέρνηση πάντως μεθοδεύει τα επόμενα βήματά της:
- Μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου που είναι η άτυπη σύνοδος του Eurogroup στην Κύπρο θα έχει ολοκληρωθεί το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Στη σύσκεψη αυτή θα φανούν οι διαθέσεις των Ευρωπαίων.
- Επόμενος σταθμός είναι η επίσημη σύνοδος του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου όπου αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης ύψους 31,5 δισ. ευρώ του δανείου.
-Ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου, στην οποία θα τεθεί και το ζήτημα της επιμήκυνσης.
-Μέχρι τις 8 Οκτωβρίου το πακέτο των μέτρων θα έχει έλθει προς ψήφιση στην Βουλή. Καθοριστική σε κάθε περίπτωση θα είναι η έκθεση της τρόικας που θα επιβεβαιώσει και την αξιοπιστία και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης.
-Παράλληλα όμως θα περιλαμβάνει και εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία και για τη βιωσιμότητα του χρέους και, υπ’ αυτή την έννοια, θα επηρεάσει σημαντικά και τις αποφάσεις για την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που είναι σταθερός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου