Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Φθινόπωρο χωρίς θαύματα

 

Photo: 5inthemorninΑπό το μυθιστόρημα «Η κοιλάδα του Ίσσα» του Πολωνού νομπελίστα, Τσέσλαβ Μίλος που διάβασα πρόσφατα:
Αν το μέλλον αντί να διαμορφώνεται, αντί δηλαδή να έχει την ικανότητα να εξελιχθεί έτσι ή αλλιώς, είναι προκαθορισμένο, τότε τι εναπομένει για τη βούληση ή για τις προσπάθειές μας:
και παρακάτω
Όσο είμαστε σε θέση να αποδεικνύουμε ότι ελέγχουμε οι ίδιοι την καταστροφή μας μιλώντας γι’ αυτήν, έχουμε την εντύπωση ότι τελικά δεν θα συμβεί ποτέ.
Φέτος δεν πήγα διακοπές. Διάφορες ανατροπές σε αρχικά σχέδια και προγράμματα, και στο τέλος ξέμεινα. Όχι και τόσο ευχάριστη εμπειρία πρέπει να ομολογήσω. Μία Αθήνα σχεδόν άδεια. Άδεια, είτε γιατί φύγανε πολλοί, είτε γιατί δεν έφυγαν πολλοί αλλά αυτοί που μείνανε κλείστηκαν στα σπίτια τους. Πάντως οι δρόμοι στη γειτονιά ερήμωσαν από κόσμο τις τελευταίες τριάντα μέρες.
Οι Ολυμπιακοί αγώνες γέμισαν κάποιες ώρες είναι η αλήθεια, με γέμισαν όμως και με πλήξη. Τόσο που όταν πλησίασαν στο τέλος τους, ένοιωσα ανακούφιση την οποία εξέφρασα εδώ. Πιο πολύ σ’ αυτή την ιστορία μου έκανε εντύπωση η (ψυχολογική;) ανάγκη πολλών να πιστέψουν στο (αφελές) παραμύθι των αγώνων της «ευγενούς άμιλλας», κλείνοντας τα μάτια σε μία καλοστημένη πανήγυρη χρήματος και ντόπας. Τελευταία στη σειρά η «χρυσή» ολυμπιονίκης στη σφαιροβολία γυναικών Ναντζέγια Όσταπτσουκ από τη Λευκορωσία.
Φέτος, πέρα από τη ντόπα των ολυμπιακών, είχαμε και την ντόπα του Δεκαπενταύγουστου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να σύρει τον χορό. Η πατρίδα μας περνάει δύσκολες στιγμές, δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πύλου. Και συμπλήρωσε, με την βοήθεια της Παναγιάς θα τα καταφέρουμε. Το να επικαλείται σήμερα, το 2012, την βοήθεια της Παναγίας ο πρωθυπουργός της χώρας, αυτό κι αν είναι σκοταδισμός και προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών. Η προσπάθεια μετάθεσης των πολύ σοβαρών προβλημάτων της χώρας στη σφαίρα του μεταφυσικού και της πίστης είναι τουλάχιστον ατυχής, και για τους ίδιους τους πιστούς. Δηλαδή, αν φουντάρουμε, που όλα δείχνουν ότι θα φουντάρουμε, θα πούμε ότι η Παναγιά δεν μας βοήθησε;
Ο πρωθυπουργός μας όμως δεν κάνει τις δηλώσεις του τυχαία. Ξέρει, ή μάλλον τα επιτελεία του ξέρουν, σε ποια χώρα ζούμε. Ζούμε στη χώρα των θαυματουργών εικόνων, στη χώρα των ταμάτων και των χιλιάδων προσκυνητών. Κάποιοι, αυτήν την εικόνα του σκοταδισμού την ονομάζουν, επί τω πολιτικά ορθότερο, λαϊκή παράδοση και παράδοση του έθνους.
Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη. Και όχι μόνο η Παναγιά δεν θα μας σώσει, αλλά και η ίδια η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν είναι, όπως όλα δείχνουν, σε θέση να κάνει και πολλά.
Τόσο αληθινός ο Πολωνός συγγραφέας…
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...