Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Forbes: Παραγραφή του ελληνικού χρέους εντός ευρώ

thumb

 

«Πρέπει να σταματήσουμε να συγχέουμε την χρεοκοπία με την έξοδο από το ευρώ» επισημαίνει σε άρθρο του στο Forbes ο καθηγητής Οικονομικών, Καρλ Γουίλαν, παίρνοντας θέση στο διεθνές debate για την αντιμετώπιση του ελληνικού «προβλήματος».
«Η κατάλληλη αντιμετώπιση του διογκούμενου και μη βιώσιμου ελληνικού χρέους είναι η παραγραφή του και όχι η ενίσχυσή του με νέα δάνεια ή με την απαίτηση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη» τονίζει ο Καρλ Γουίλαν.
«Η ελληνική κατάσταση έχει ήδη δείξει ότι μια ελεγχόμενη χρεοκοπία μπορεί να πραγματοποιηθεί, ενώ μια χώρα παραμένει μέλος του ευρώ» συνεχίζει, σημειώνοντας παράλληλα πως η χώρα μας πλέον κινείται κοντά σε πρωτογενή πλεονάσματα.
«Όταν το χρέος της επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα, θα μπορέσει να βρει χρηματοδότηση στις αγορές, ίσως μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα παροχής βοήθειας» εκτιμά ο οικονομολόγος.
«Εξαναγκάζοντας μια ελληνική έξοδο, πολύ πιθανό να προκαλούνταν μια πολύ μεγαλύτερη αναδιάρθρωση των χρεών που η Ελλάδα οφείλει στην ευρωζώνη σε σχέση με μία συντεταγμένη αναδιάρθρωση εντός του ευρώ» τονίζει.
«Παρά τα όσα έχουν λεχθεί από Ευρωπαίους αξιωματούχους περί διαχειρίσιμου κόστους της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, στην πραγματικότητα η έξοδος της χώρας από το κοινό νόμισμα θα πυροδοτούσε εκ νέου την κρίση» υπογραμμίζει.
«Τα οικονομικά μεγέθη της υπόλοιπης ευρωζώνης τάσσονται αναφανδόν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ» επισημάινει, εστιάζοντας παράλληλα στην αναγκαιότητα ύπαρξης μιας συμφωνίας που θα παρεμποδίζει τους Έλληνες πολιτικούς να εγκαταλείψουν μονομερώς την ευρωζώνη.
«Ας ελπίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα αντιληφτούν εγκαίρως το μέγεθος της οικονομικής και πολιτικής αποτυχίας που θα αντιπροσώπευε μια ελληνική έξοδος» καταλήγει.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...