Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Ποια είναι τα νέα μέτρα –σοκ για εργαζόμενους, συνταξιούχους, δημόσιο, ΔΕΚΟ...

 

Ποια είναι τα νέα μέτρα σοκ για εργαζόμενους, συνταξιούχους, δημόσιο, ΔΕΚΟΠιο σκληρά από κάθε προεκλογική δέσμευση είναι τα μέτρα των 11.5 δισ. που οριστικοποιούνται από το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», προβλέπονται μειώσεις σε συντάξεις και επιδόματα ύψους 4 δισ. ευρώ, μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στο Δημόσιο και εργασιακή εφεδρεία για 34.000 υπαλλήλους, πέντε εναλλακτικά σενάρια για τη μείωση των συντάξεων από 700 ευρώ και πάνω και μειώσεις συνολικά στις αποδοχές του δημοσίου, των ΔΕΚΟ, τα ειδικά μισθολόγια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Καθημερινή» τα μέτρα που αποφασίζονται οριστικά εντός των επόμενων ημερών, είναι:
- Μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Συνολικά, η εξοικονόμηση που θα προκύψει από αυτές τις δύο κατηγορίες δαπανών θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ. Τα τρία σενάρια που εξετάζονται από το υπουργείο Εργασίας, είναι: 1) Μείωση 3% για συντάξεις από 700 έως 1.000 ευρώ, μείωση 5% από 1.000 έως 1.400 ευρώ, μείωση 10% για τις συντάξεις από 1.400 ευρώ 2) Μείωση 2% από 700 έως 1.000 ευρώ, μείωση 3% από 1.000 έως 1.300 ευρώ, μείωση 5% από 1.300 έως 1.600 ευρώ, μείωση 10% από 1.600 έως 2.000 ευρώ και μείωση 15% για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ. 3)περικοπή κατά 35% της δεύτερης σύνταξης και αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, έναντι εκείνου της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
-Νέα μείωση κατά 30% - 35% των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Από περίπου 31.000 ευρώ που είναι οι μέσες ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, αναμένεται να υποχωρήσουν στα επίπεδα των 21.000 – 22.000 ευρώ.

- Μείωση αποδοχών όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου με την περικοπή ή και κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής άδειας.

-Πιθανή μείωση και στον βασικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων.

- Μειώσεις και στις αμοιβές με τα ειδικά μισθολόγια, ακόμη και αν η κυβέρνηση κατορθώσει να «περάσει» κάποια από τα ισοδύναμα μέτρα που έχει παρουσιάσει στην τρόικα.

- Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στο Δημόσιο. Μπαίνουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας 34.000 υπάλληλοι.

- Σε ιδιώτες θα περάσει σειρά υπηρεσιών (outsourcing) που σήμερα εκτελεί το Δημόσιο.

- Συγχώνευση περίπου 50 φορέων του Δημοσίου.

-Νέα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και των νοσοκομειακών δαπανών.

- Κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων, σημαντικές μειώσεις σε επιδόματα και υπερωρίες, και περικοπές σε δημοτικές επιχορηγήσεις.

- Περιορισμός των μισθολογικών προαγωγών, καθώς και περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες στον τομέα της Άμυνας.

- Πιθανή επιβολή διδάκτρων και αύξηση των ωρών διδασκαλίας για να περιοριστούν οι ανάγκες σε προσλήψεις στην Παιδεία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται κυβερνητική πηγή η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα για τα νέα μέτρα και οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλή πορεία και έχουν ήδη οριστικοποιηθεί και συμφωνηθεί μέτρα 10,8 δισ. ευρώ. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα και πριν οριστικοποιηθούν θα απαιτηθεί η συγκατάθεση των πολιτικών αρχηγών.
eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...