Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Οταν ο πόλεμος γίνεται ριάλιτι


«Ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι. Ο πόλεμος δεν είναι διασκεδαστικός. Στον πραγματικό πόλεμο οι άνθρωποι - ένοπλοι και άμαχοι - πεθαίνουν με τρόπους που μόνο ευχάριστοι δεν είναι. Στον πραγματικό πόλεμο δεν υπάρχουν έπαθλα, παρά μόνο η ελπίδα της επιβίωσης και της επιστροφής στο σπίτι, στην οικογένεια, στους φίλους». Με αυτά τα απλά λόγια, εννέα άνθρωποι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι θα πει πόλεμος, εννέα νομπελίστες της Ειρήνης, απηύθυναν έκκληση την περασμένη εβδομάδα προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC να διακόψει αμέσως το «Stars Earn Stripes», ένα νέο ριάλιτι σόου, το οποίο όπως υποστηρίζουν «υμνεί τον πόλεμο συνδέοντάς τον με τον αθλητικό ανταγωνισμό».
Το NBC από την πλευρά του απάντησε, δικαιολογήθηκε, αλλά δεν έπεισε. Το αίτημα διαμαρτυρίας μεταφέρθηκε στο Ιντερνετ, όπου χθες το πρωί 125 άνθρωποι συμμερίζονταν την έκκληση των νομπελιστών. Ανάμεσά τους και ο Μάικ Ζάο, ένας απόμαχος αμερικανός πολεμιστής.
«Αυτό το σόου προσβάλλει εμένα, τους συμπολεμιστές μου, την κοινωνία. Το γεγονός ότι οι διαγωνιζόμενοι συγκρίνονται με βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων είναι αηδιαστικό. Το μήνυμα που στέλνει στους νέους της χώρας μας θα έχει απρόβλεπτες κοινωνικές επιπτώσεις και χωρίς αμφιβολία θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξή τους». Ο Ζάο υπέγραψε την επιστολή των νομπελιστών έχοντας παρακολουθήσει το πρώτο επεισόδιο. Συμφώνησε μαζί τους, αφού είδε τους διάσημους αμερικανούς πρωταγωνιστές να βουτούν στις λάσπες, να πηδούν από ελικόπτερα, να πυροβολούν αδιακρίτως μέσα σε ένα μπαράζ εκρήξεων. Μεταξύ αυτών, ο ηθοποιός Ντιν Κέιν, ο τραγουδιστής Νικ Λάσεϊ, η χρυσή ολυμπιονίκης του σκι Πικάμπο Στριτ, η μποξέρ Λαϊλά Αλι, κόρη του πρώην πρωταθλητή Μοχάμετ Αλι, αλλά και ο Τοντ Πέιλιν, σύζυγος της πρώην ρεπουμπλικανής υποψήφιας για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ.
Με στρατιωτική εξάρτυση, οι τηλεοπτικοί αστέρες επιδίδονται σε μια τηλεοπτική επίδειξη
προσομοίωσης πολεμικών ασκήσεων. Ο νικητής, εκείνος δηλαδή που θα αναδειχθεί ως καλύτερος πολεμιστής, θα βραβευθεί με ένα σημαντικό χρηματικό έπαθλο, το οποίο δεν θα κρατήσει για λογαριασμό του, αλλά θα το δώσει ως δωρεά σε ένα ίδρυμα της επιλογής του - ιδού και η φιλανθρωπική παράπλευρος του σόου, την οποία διατυμπανίζουν κομπάζοντας οι υπεύθυνοι του προγράμματος του NBC. Για τους σκοπούς της προβολής του, οι παραγωγοί του προγράμματος δίνουν άλλη απάντηση. Πρόκειται για μια εκπομπή, λένε, προς τιμήν όλων εκείνων που υπηρέτησαν και υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις. «Αυτό το σόου δεν υμνεί τον πόλεμο, αλλά είναι ένας ύμνος προς τις ένοπλες δυνάμεις», αναφέρουν στην επίσημη ανακοίνωση τους. Εξ ου και η επιλογή του απόστρατου στρατηγού Ουέσλι Κλαρκ ως παρουσιαστή του σόου, εξηγούν.
Στα αυτιά του νοτιοαφρικανού πολέμιου του απαρτχάιντ Ντέσμοντ Τούτου βέβαια, καθώς και των υπολοίπων οκτώ νομπελιστών - ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ Ζοζέ Ράμος - Χόρτα, ο αργεντινός καλλιτέχνης Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ και η ιρανή δικηγόρος Σίριν Εμπαντί - η απάντηση του NBC ηχεί ως φθηνή δικαιολογία για τον εξωραϊσμό του πολέμου στον βωμό της θεαματικότητας.
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...