Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Η Ελλάδα, τελευταίο θύμα του Μνημονίου

ΚΑΡΦΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, Η ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ * ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΘΑ ΕΠΩΜΙΖΟΝΤΑΙ ΕΦΕΞΗΣ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥ
Η Ελλάδα, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η τελευταία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πληρώσει εξ ολοκλήρου το «μάρμαρο» που προκάλεσε η κρίση χρέους.
Η απόφαση Μέρκελ και Σαρκοζί να επιμερίσουν μέρος του κόστους για τη διάσωση μιας χώρας και στους δανειστές προκαλεί την ανησυχία του Τρισέ Η απόφαση Μέρκελ και Σαρκοζί να επιμερίσουν μέρος του κόστους για τη διάσωση μιας χώρας και στους δανειστές προκαλεί την ανησυχία του Τρισέ Ο μηχανισμός που στήθηκε τον περασμένο Μάιο, με κεφάλαια της Ε.Ε και του ΔΝΤ για την Ελλάδα, αποσόβησε τη χρεοκοπία της χώρας.
Ομως το κόστος της σωτηρίας δεν μοιράστηκε ισομερώς. Οι πολίτες υποχρεώθηκαν σε πρωτοφανείς θυσίες, ενώ αντιθέτως οι δανειστές της χώρας εξασφάλισαν την επιστροφή των κεφαλαίων τους στο ακέραιο.
Εφεξής, μετά τη συμφωνία Σαρκοζί - Μέρκελ, η οποία επικυρώθηκε στη σύνοδο κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα, και οι επενδυτές θα επωμίζονται ένα μέρος του βάρους των υπερχρεωμένων χωρών προκειμένου αυτές να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να αντεπεξέλθουν μελλοντικά στις υποχρεώσεις τους.
Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, και οι «επενδυτές θα πρέπει να νιώσουν λίγο από τον πόνο που συνεπάγεται η επιχείρηση σωτηρίας ενός υπερχρεωμένου κράτους».
Ο νέος μηχανισμός
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο μηχανισμός μόνιμης βοήθειας που αποφασίστηκε να στηθεί στην Ε.Ε. για να αντιμετωπίζει στο μέλλον κρίσεις χρέους ανάλογες με αυτή που πέρασε η Ελλάδα, θα παρέχει κεφάλαια στα κράτη που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Ομως παράλληλα και οι δανειστές, δηλαδή οι επενδυτές που κατέχουν ομόλογα, θα πρέπει να αποδεχτούν κάποιες θυσίες, όπως η διαγραφή μέρους του χρέους ή η αναστολή καταβολής τόκων για ένα χρονικό διάστημα.
Από τον νέο αυτό μηχανισμό βοήθειας, με τον οποίο επιχειρείται μια πιο ισορροπημένη κατανομή των οικονομικών βαρών στις χώρες που έχουν περιέλθει σε δεινή θέση, εξαιρείται η χώρα μας.
Ομως, η δημιουργία του αποτελεί στην ουσία «καρφί» για το ελληνικό Μνημόνιο και τη λογική με την οποία αυτό φιλοδοξεί να σώσει τη χώρα μας από τη χρεοκοπία.
Οργισμένοι, οι τραπεζίτες
Ηδη ο νέος αυτός τρόπος προσέγγισης, ο οποίος επιβλήθηκε από τη Γερμανία προκειμένου να μετριαστούν οι αντιδράσεις που προκάλεσε στο εσωτερικό της χώρας η χρηματοδότηση του μηχανισμού σωτηρίας με χρήματα των φορολογουμένων, φαίνεται να προκάλεσε την μήνιν των κεντρικών τραπεζιτών, οι οποίοι φοβούνται ότι η ασταθής ισορροπία που έχει επιτευχθεί στις αγορές των περιφερειακών ομολόγων (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία) μπορεί να ανατραπεί εν μιά νυκτί.
Οργισμένη λέγεται ότι ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος από τον περασμένο Μάιο παρεμβαίνει στην αγορά ομολόγων αγοράζοντας κρατικούς τίτλους των παραπάνω χωρών, δίνοντας έτσι πίστωση χρόνου μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία των αγορών.
Κατά της χρεοκοπίας
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, ο οποίος στην ενδιάμεση έκθεσή του θεωρεί ότι «η χρεοκοπία δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επιθυμητή ούτε και πιθανή».
Εκτιμά μάλιστα ότι η επιλογή της αναδιάρθρωσης του χρέους, η οποία πλέον θα συνοδεύει την όποια βοήθεια θα χορηγεί στο μέλλον το νέο Ταμείο της Ε.Ε., δεν θα μείωνε σημαντικά την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής, δεδομένου ότι το κύριο πρόβλημα της χώρας δεν είναι η δαπάνη για τόκους αλλά το πρωτογενές έλλειμμα.
Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό και οικονομικό κόστος από την αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το βραχυχρόνιο κόστος που συνεπάγεται η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Και τούτο γιατί ελληνικά ομόλογα δεν βρίσκονται μόνο στα χέρια ξένων επενδυτών αλλά και στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...