Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Τα μέτρα λιτότητας παγκοσμίως «χτύπησαν» και τις φιλανθρωπίες


ta-metra-litotitas-pagkosmios-xtupisan-kai-tis-filanthropies

 
Το φιλανθρωπικό έργο συναντά όλο και μεγαλύτερα εμπόδια σε μια περίοδο μεγάλης λιτότητας, καθώς μειώνονται οι δωρεές και αυξάνεται η ζήτηση υπηρεσιών από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Υψηλά ιστάμενοι σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και ειδήμονες του τομέα διαβλέπουν πολύ μικρά περιθώρια για ανάκαμψη το 2013, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.
Υστερα από την απότομη πτώση των εισοδημάτων στα νοικοκυριά, οι ατομικές δωρεές -η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την πλειοψηφία των φιλανθρωπικών οργανώσεων- έχουν συρρικνωθεί απότομα σε πολλές δυτικές χώρες.
Παρομοίως, οι δωρεές μεγαλύτερων χρηματικών ποσών εκ μέρους των εύπορων και των μεγάλων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων έχουν μειωθεί απότομα μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-08, οδηγώντας σε μεγάλη πτώση την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων.

Οπως επισημαίνεται από τη FT, η αμερικανική λίστα για δωρεές άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων παρουσιάζει συνεχή συρρίκνωση επί πέντε συναπτά έτη, ξεκινώντας από 43 δισ. δολάρια το 2007 στα 11 δισ. δολάρια φέτος. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2000.
 
Ειδήμονες του τομέα των φιλανθρωπικών μη κυβερνητικών οργανώσεων περιγράφουν μια εξαιρετική επιδείνωση των συνθηκών, όπως επιβεβαιώνει και η πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Rockfeller Philanthropy Advisors.

Υπογραμμίζει δε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τις οργανώσεις που προσφέρουν έργο στις πιο εξαθλιωμένες κοινωνίες, με αποστολές εθελοντών. Στη Βρετανία, η λίστα των δωρεών άνω του ενός εκατ. στερλινών, την οποία επιμελείται το πανεπιστήμιο του Κεντ για την ιδιωτική τράπεζα Coutts, εμφανίζει πτώση την περίοδο 2010-11 στα 1,24 δισ. στερλίνες. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2006-07 τουλάχιστον. Οι συνολικές δωρεές στη Βρετανία υποχώρησαν κατά 15% το 2011-12 στα 9,3 δισ. στερλίνες, σε πραγματικούς όρους. Υποχώρησαν δηλαδή στο ναδίρ οκταετίας.

Η πολιτική λιτότητας των κυβερνήσεων, όπως στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και τη Βρετανία, δεν έχουν επηρεάσει μόνο την εισοδηματική βάση των νοικοκυριών αλλά και τη διαθεσιμότητα κρατικών κονδυλίων σε διεθνείς οργανισμούς. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η UNICEF, η υπηρεσία προστασίας και περίθαλψης παιδιών του ΟΗΕ. Τα έσοδα της UNICEF εξασθένισαν στα 3,4 δισ. δολάρια το 2012.

Όπως σημειώνεται από τη FT, αν και οι δωρεές παραμένουν υψηλές σε χώρες όπου υπάρχει ανάπτυξη σαν την Ασία και τη Λατινική Αμερική, πολλές χώρες αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις συνεισφορές τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικότερα στη Βρετανία, η οικονομική κατάσταση των φιλανθρωπικών οργανώσεων έχει επηρεαστεί λόγω της εξάρτησής τους από συμβάσεις ανάθεσης εργασιών του δημόσιου τομέα. Ακόμη και οι οργανώσεις με υγιή οικονομική κατάσταση έχουν αναγκαστεί να είναι πιο συντηρητικές στη διαχείριση λόγω της αυξημένης ζήτησης για τις υπηρεσίες τους.

Η City Harvest, μια φιλανθρωπική οργάνωση στη Νέα Υόρκη που συλλέγει πλεονάζοντα τρόφιμα από εστιατόρια, μπακάλικα και φάρμες και τα διανέμει στους κατοίκους της Νέας Υόρκης που έχουν ανάγκη, αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των επισκεπτών έχει αυξηθεί κατά 15% μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. «Κάποτε εξυπηρετούσαμε ενηλίκους αλλά από την κρίση και μετά έχουμε και οικογένειες» δηλώνει η Τζίλι Στέφενς, διευθύνουσα σύμβουλος της City Harvest, στη FT.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άνοιγμα διαρκείας από την Λινού στο ΠΑΣΟΚ

Ως ένα κόμμα «με σοβαρές πολιτικές» περιέγραψε η Αθηνά Λινού το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Εξάλλου, η γνωστή επιστήμονας πρ...