Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Επιτροπή έτοιμη για... καβγάδες


Πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής θα είναι ο Χρ. Μαρκογιαννάκης. Μεταξύ των επικρατέστερων βουλευτών που θα συμμετάσχουν στις εργασίες της είναι οι Αδ. Γεωργιάδης, Ζωή Κωσταντοπούλου, Π. Ρήγας, Σπ
Πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής θα είναι ο Χρ. Μαρκογιαννάκης. Μεταξύ των επικρατέστερων βουλευτών που θα συμμετάσχουν στις εργασίες της είναι οι Αδ. Γεωργιάδης, Ζωή Κωσταντοπούλου, Π. Ρήγας, Σπ. Χαλβατζής, Β. Οικονόμου και Ηλ. Κασιδιάρης
Πρόσωπα όπως η Ζωή Κωσταντοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αδ. Γεωργιάδης από τη ΝΔ, ο Β. Καπερνάρος από τους ΑΝ.ΕΛ. και ο Ηλ. Κασιδιάρης από τη Χρυσή Αυγή αναμένεται να «ανεβάσουν» το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης -κόντρα στην ουσία του θέματος- επιχειρώντας να κερδίσουν τις πολιτικές εντυπώσεις με τις ατάκες τους.
Μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Πέμπτης, ανακοινώθηκε και εγκρίθηκε -διά βοής- από τη
Βουλή η σύσταση της 15μελούς Προανακριτικής επιτροπής. Ωστόσο χθες, ημέρα που θα είχαμε την ανακοίνωση των μελών της και σήμερα θα συγκροτείτο σε σώμα, η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε ένσταση για τον αριθμό των μελών και την αναλογικότητα και η υπόθεση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Με το σενάριο της 15μελούς Προανακριτικής θα είχαν 5 η ΝΔ 3 ο ΣΥΡΙΖΑ 2 το ΠΑΣΟΚ και από έναν τα υπόλοιπα κόμματα συν έναν οι ανεξάρτητοι βουλευτές.
Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε λέγοντας πως καταστρατηγείται η αναλογικότητα, αφού όπως έλεγαν δεν μπορεί εμείς να έχουμε 71 βουλευτές και τρεις στην επιτροπή και το ΠΑΣΟΚ να έχει 24 βουλευτές και δύο μέλη στην επιτροπή. Υποστήριξαν δε πως επειδή είναι... θολό αν δικαιούνται οι ανεξάρτητοι βουλευτές να έχουν μέλος στην επιτροπή, ενδεχομένως να υπάρξει νομικό κώλυμα. Τελικά, μετά από διαβούλευση του Ευ. Μεϊμαράκη με τα κόμματα και αποδοχή του σε αυτά που ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ από το γραφείο του προέδρου της Βουλής, τα μέλη της επιτροπής θα είναι 13 και συγκεκριμένα 5 θα είναι από τη ΝΔ, 3 από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένας από τα υπόλοιπα πέντε κόμματα.
Αναλογία
Με τον τρόπο αυτόν, αφενός με τον μονό αριθμό των μελών δεν θα υπάρξει πρόβλημα στις αποφάσεις της επιτροπής, αφετέρου η τρικομματική κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία στην επιτροπή με 7 μέλη (5 ΝΔ, 1 ΠΑΣΟΚ και 1 ΔΗΜΑΡ) έναντι 6 μελών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ετσι, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να επικυρωθεί από την Ολομέλεια της Βουλής ο αριθμός των μελών της επιτροπής από 15 σε 13 και η προανακριτική να συγκροτηθεί σε σώμα αύριο, ενώ την Πέμπτη να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση όπου αναμένεται τα κόμματα να αποφασίσουν για τους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν.
Αναφορικά τώρα με τα ονόματα που «παίζουν» για την προανακριτική, πρόεδρός της θα είναι ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, ενώ με τους υπόλοιπους τέσσερις της ΝΔ υπάρχει? σκότος αφού είναι πολλοί υποψήφιοι για λίγες θέσεις. Μεταξύ των επικρατέστερων είναι οι Μ. Βορίδης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Α. Γεωργιάδης, Κ. Κουτσογιαννακόπουλος, Λ. Τσαβδαρίδης, Α. Κουτσούμπας, Γ. Καλαντζής. Κατ. Παπακώστα και άλλοι, ενώ αυτό που λέγεται στη ΝΔ είναι ότι θα πρέπει, εκτός από τον πρόεδρο της επιτροπής, να υπάρχουν και κάποιοι «γαλάζιοι» νομικοί, ως αντίβαρο στους νομικούς των άλλων κομμάτων. Από τον ΣΥΡΙΖΑ επικρατέστεροι είναι η Ζωή Κωσταντοπούλου, ο Θ. Δρίτσας και ο Στ. Κοντονής, από το ΠΑΣΟΚ ο Π. Ρήγας, από τη ΔΗΜΑΡ ο Β. Οικονόμου, από τους ΑΝ.ΕΛ. ο Β. Καπερνάρος, από το ΚΚΕ ο Σπ. Χαλβατζής και από τη Χρυσή Αυγή ο Ηλ. Κασιδιάρης.
Γιώργος Πίκουλας

Γ. ΜΑΝΕ
Προθεσμία για την απολογία της
Προθεσμία πήρε χθες από τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος που χειρίζονται την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ η δικηγόρος και άλλοτε συνεργάτιδα του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, η οποία ενεπλάκη στην υπόθεση σε σχέση με την αντιγραφή του ηλεκτρονικού αρχείου (memory stick). Η δικηγόρος Γαλάτεια Μανέ είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα της ύποπτης για το κακούργημα της νόθευσης εγγράφου από κοινού, ύστερα από όσα ανέφερε στις έγγραφες εξηγήσεις του ο κ. Διώτης, ο οποίος υποστήριξε ότι η πρώην συνεργάτιδά του ήταν εκείνη στην οποία ο ίδιος ανέθεσε την αντιγραφή του USB που του είχε δώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε ένα δεύτερο στικάκι.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...