Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

«Απειλή οι αντιμνημονιακοί»


«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και κομμάτων που δεν στηρίζουν το Πρόγραμμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική κρίση, προκαλώντας χρεοκοπία ή και έξοδο από το ευρώ» αναφέρει στην έκθεση του για την Ελλάδα το ΔΝΤ και αναμένεται, φυσικά, να προκαλέσει αντιδράσεις.
Η έκθεση, που συνετάχθη υπό τον Πόλ Τόμσεν, προβλέπει είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης το 2014. Η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί το 2015. Ωστόσο το 2013 η ύφεση θα ξεπεράσει το 4%, η ανεργία το 26% και η συνολική μείωση του ΑΕΠ το 19%. Το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι το 2013 0%, ενώ από το 2014 ο προϋπολογισμός θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, το οποίο θα αυξηθεί στο 3% για το 2015. Πάντως το 2016 η ανεργία θα είναι στο 20%.

Το Ταμείο εκτιμά ότι για να μη γίνουν άλλες περικοπές μισθών θα πρέπει να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και φυσικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Επισημαίνει τον πολιτικό κίνδυνο εκτροχιασμό, όπως και την πιθανότητα να μην προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις ή να μην αποκατασταθεί γρήγορα η εμπιστοσύνη. Τον Αύγουστο του 2013 προβλέπονται νέα μέτρα, πιθανότατα με τη χρονική επέκταση των ήδη υφισταμένων. Τα μέτρα θα είναι ύψους 4 δισ. ευρώ. Πιθανές αποκλίσεις στο πρόγραμμα συνεπάγονται νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων καθώς και επιπλέον απολύσεις στο δημόσιο
Τέλος η έκθεση αποτιμά ως θετικό γεγονός την αναγνώριση, από την Ευρώπη, της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, επισημαίνει, όμως, ότι θα χρειαστεί και νέα απομείωση.
protagon.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...