Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η φορολογική μας πολιτική στην ουσία δημεύει την ακίνητη περιουσία



Τον κώδωνα του κινδύνου ότι το 2013 μπορεί να μείνει στην ιστορία ως ένα έτος, το οποίο οι πολίτες θα αντιλαμβάνονται ως έτος δήμευσης της ακίνητης περιουσίας τους, έκρουσε ο βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας, σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Είναι παράλογο να συσσωρεύονται σε μία χρονιά πέντε φόροι: Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010, του 2011, του 2012, το Ειδικό Τέλος Ακινήτων και ο καινούργιος φόρος, ο οποίος θα έρθει να αντικαταστήσει τους υπόλοιπους. Προσθέστε σ’ αυτό και τους δημοτικούς φόρους και τη φορολογία από τα ενοίκια για
κάποιον ο οποίος νοικιάζει το ακίνητό του και θα διαπιστώσουμε γιατί σήμερα τόσοι πολλοί πολίτες έχουν πραγματικό πρόβλημα, πραγματική αδυναμία πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η πολιτική φορολόγησης των ακινήτων είναι στρεβλή και προβληματική σε πολλά επίπεδα. Και οι συντελεστές είναι πάρα πολύ υψηλοί. Δεν μπορούμε να συζητάμε για συντελεστές ύψους 2%, έστω και για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οι αντικειμενικές αξίες αυτή τη στιγμή δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα της αγοράς».

Την ίδια στιγμή, όμως, ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να συστήσει επιτροπή, η οποία θα επαναξιολογήσει τις αντικειμενικές αξίες, ώστε «να μην έχουμε τόσο μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ αντικειμενικής και πραγματικής αξίας».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε έκκληση στην Κυβέρνηση, μεταφέροντας, όπως τόνισε, τον «προβληματισμό πολλών συμπολιτών μου στη Β’ Αθηνών, τους οποίους έχω την τιμή να εκπροσωπώ σε αυτήν εδώ την αίθουσα», να δει ξανά το ζήτημα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, καθώς, όπως τόνισε, «κινδυνεύουμε, αν ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή, να δημιουργήσουμε πολλά περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσουμε».

Πρόσθεσε δε ότι δεν υπάρχει λογική στην αναλογία που πάει να εφαρμοστεί, καθώς από το σύνολο των προσδοκώμενων εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος, που ανέρχονται σε 7,8 δισ. ευρώ, τα 3,8 δισ. ευρώ προέρχονται από τη φορολογία των ακινήτων.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...