Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

H βόμβα στο Mall - Δείχνει υπολείμματα «Πυρήνων»

Σε χύτρα ταχύτητας η βόμβα στο Mall - Δείχνει υπολείμματα «Πυρήνων»
Σύμφωνα με τα νεότερα ευρήματα των ερευνών της ΕΛΑΣ η εκρηκτική ύλη είχε τοποθετηθεί όχι σε ασημένιο κάδο όπως έτειναν να καταλήξουν οι αρχικές πληροφορίες, αλλά σε χύτρα ταχύτητας που είχε αφεθεί ανάμεσα στις κυλιόμενες σκάλες και το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο 1ο επίπεδο του εμπορικού κέντρου.
Στο παρελθόν αυτού του τύπου οι ωρολογιακοί μηχανισμοί με χρήση χύτρας έχουν χρησιμοποιηθεί στις επιθέσεις κατά των οικιών των κ.κ. Παν.Χηνοφώτη (τότε υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για τη Δημόσια Τάξη), Λούκας Κατσέλη, Μαριέττας Γιαννάκου (πρώην υπουργού Παιδείας και νυν επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ) και Μίμη Ανδρουλάκη.
Θεωρείται δε ότι η τρομοκρατική οργάνωση των «Πυρήνων» που θεωρείται σε μεγάλο βαθμό αν
όχι καθολικά εξαρθρωθείσα, μυήθηκε σε αυτό το είδος χτυπήματος όταν από το καλοκαίρι του 2009 άτομο που γνώριζε από κατασκευή εκρηκτικών παρεισέφρυσε στους Πυρήνες και έτσι έγινε το πέρασμα στις βόμβες-χύτρες.
Επίσης ανάλογος μηχανισμός είχε χρησιμοποιηθεί στην έκρηξη που σημειώθηκε λίγο πριν από την κεντρική προεκλογική ομιλία Καραμανλή στο Πεδίον του Αρεως. Και στις τέσσερις περιπτώσεις την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση Συνωμοσία πυρήνων της φωτιάς - Φράξια μηδενιστών».
Η βόμβα εξερράγη στις 10.40 το πρωί τραυματίζοντας ελαφρά με τα θραύσματά της δύο υπαλλήλους σεκιούριτι. Και οι δύο γλίτωσαν με επιπόλαια τραύματα από θραύσματα τζαμιών στη γάμπα και την πλάτη.
Ανοιχτά ήταν εκείνη την ώρα οι καφετέριες, τα εστιατόρια και οι κινηματογράφοι, αλλά όχι και τα εμπορικά μαγαζιά. Υπήρχαν ωστόσο εργζόμενοι και κάποιοι ιδιοκτήτες για την ετήσια απογραφή.
Διακομίστηκαν στο ΚΑΤ για τις πρώτες βοήθειες, από όπου αργότερα πήραν εξιτήριο.
«Δεν είναι φάρσα - εκκενώστε το κτίριο»
Της έκρηξης προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Το πρώτο έγινε στις 9:55. Αγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στο εσωτερικό του εμπορικού κέντρου στα επόμενα 50 λεπτά.
Ακολούθησε και νέο προειδοποιητικό τηλεφώνημα στις 09:58 στη ιστοσελίδα zougla.gr.
Και στις δύο περιπτώσεις η ανδρική φωνή ανέφερε περίπου τα εξής: «Θα σκάσει βόμβα στο εσωτερικό του Mall. Δεν είναι φάρσα. Εκκενώστε το κτίριο. Θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης».
Η αστυνομία ενημερώθηκε και στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις, οι οποίες απέκλεισαν την περιοχή και μαζί με την υπηρεσία ιδιωτικής ασφάλειας του εμπορικού κέντρου, εκκένωσαν το χώρο μέσα σε 6 λεπτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας εταιρίας.
Στο εμπορικό κέντρο εκείνη την ώρα σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρουσίου αλλά και με μαρτυρίες βρίσκονταν περίπου 200 – 250 τα οποία, μετά τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για έκρηξη βόμβας, στην πλειονότητα τους απομακρύνθηκαν άμεσα.
Στο κτίριο έμειναν γύρω στα πέντε άτομα, ανάμεσα τους και οι δύο σεκιούριτι, που, όπως εκτίμησε ο κ. Πατούλης, ίσως δεν αντελήφθησαν την επικινδυνότητα της κατάστασης.
Η έκρηξη σημειώθηκε στις 10. 40, κατά πέντε λεπτά νωρίτερα από το χρόνο που είχε δώσει ο άγνωστος με το προειδοποιητικό τηλεφώνημά του.
Χτύπημα «υψηλού ρίσκου» με ζελατοδυναμίτιδα
Οπως αναφέρουν πληροφορίες από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, πρόκειται για ωρολογιακό μηχανισμό με «υψηλό εκρηκτικό» και συγκεκριμένα ζελατοδυναμίτιδα πλην όμως η έκρηξη ήταν μικρής ισχύος, προκαλώντας ζημιές σε ψευδοροφές και τζαμαρίες όπου και εκτονώθηκε το ωστικό κύμα λόγω του κλειστού χώρου.
Στις πρώτες τους εκτιμήσεις, οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ περιγράφουν την επίθεση ως «χτύπημα υψηλού ρίσκου».
Στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ έχει μπει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας. Ωστόσο επισημαίνουν ότι ακόμη κι αν εντοπίσουν το πρόσωπό του δράστη δεν αποκλείεται να είχε αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του. Έτσι θέλουν περισσότερο να εξετάσουν τόσο τον τρόπο δράσης των τρομοκρατών αλλά και να εντοπίσουν την ώρα κατά την οποία μπήκαν στο εμπορικό κέντρο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πάντως οι δράστες της επίθεσης πρέπει να μπήκαν νωρίς το πρωί υποδυόμενοι τους πελάτες.
Αμέσως μετά την εκκένωση στους πολίτες που ήταν εκείνη την ώρα στο εμπορικό κέντρο διενεμήθησαν φυλλάδια προκειμένου να καταγράψουν εάν διεπίστωσαν κάτι ύποπτο.
Συναγερμός σήμαινε την ίδια ώρα στην Αντιοτρομοκρατική. Συνεκλήθη έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπό την προεδρία του Ν. Δένδια, ο οποίος παραμένει σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ.Δένδιας ενημέρωσε αμέσως τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Αναφορικά με την έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει ή αντελήφθη οτιδήποτε σχετικά με το περιστατικό, να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς: 170, 1014 και 1964 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β). Διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας. Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό έγινε στις 10.40 ώρα, σήμερα.
Στο σημείο της έκρηξης ανευρέθησαν υπολείμματα από χύτρα ταχύτητας.
The Mall: Μέσα σε έξι λεπτά η εκκένωση
Εντός έξι λεπτών από τη λήψη της προειδοποίησης έγινε η εκκένωση των χώρων του Mall, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του εμπορικού κέντρου.
Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, «μετά τη λήψη προειδοποίησης και ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας επετεύχθη εντός 6 λεπτών πλήρης εκκένωση όλων των χώρων του εμπορικού κέντρου. Η έκρηξη σημειώθηκε στο επίπεδο 1, όπου υπήρχε περιορισμένος αριθμός ατόμων δεδομένου ότι τα καταστήματα είναι κλειστά την Κυριακή.
Προκλήθηκαν εκδορές σε 2 άτομα μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας του κτιρίου και περιορισμένες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αξιωματούχων της Αστυνομίας η έκρηξη ήταν περιορισμένης ισχύος.
Από την πλευρά της η εταιρεία συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου για να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης
».
Κλειστοί σταθμοί σε ΗΣΑΠ - Προαστιακό
Λόγω της έκρηξης και κατ' εντολή της ΕΛ.ΑΣ. έκλεισε ο σταθμός του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου στη Νερατζιώτισσα και οι συρμοί κινούνται στο τμήμα Πειραιάς - Ειρήνη.
Επίσης, κλειστό είναι και το τμήμα του Προαστιακού από Μεταμόρφωση έως Δουκίσσης Πλακεντίας. Τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά από και προς το σταθμό του Κιάτου έως το σταθμό της Μεταμόρφωσης και από και προς το σταθμό της Δ. Πλακεντίας έως το Αεροδρόμιο.
Σύσσωμη καταδίκη
«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη σημερινή βομβιστική επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Αθήνας.
Αποτελεί εγκληματική ενέργεια που στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Είναι έκρηξη τυφλής βίας αδίστακτων τρομοκρατών σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών και των παιδιών τους. Η κοινωνία θα τους απομονώσει, η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται», ανέφερε ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης.
«Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος εξερράγη σήμερα το πρωί σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, δεν στόχευε μόνο το συγκεκριμένο κτίριο. Στόχευε τη δημοκρατική ομαλότητα, την κοινωνική ειρήνη και την προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας» σημειώνει σε ανακοίνωσή του Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
«Η ώρα αυτή είναι ώρα κρίσης για όλους. Δεν αρκεί η φραστική καταδίκη του συγκεκριμένου συμβάντος. Απαιτείται απόλυτη απομόνωση της βίας και της τρομοκρατίας από τον πολιτικό κόσμο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις» προσθέτει. «Το μήνυμα πρέπει να είναι ένα: η Δημοκρατία μας ούτε πτοείται ούτε τρομοκρατείται», καταλήγει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ «καταδικάζει με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την σημερινή εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια στο εμπορικό κέντρο The Mall στο Μαρούσι. Αποτελεί κεκτημένο των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου η καταδίκη των τρομοκρατικών και τυφλών πράξεων βίας . Η απομόνωση τέτοιων ενεργειών χωρίς συμψηφισμούς, πολιτικές σκοπιμότητες και επικίνδυνες ερμηνείες αποτελεί την ενδεδειγμένη στάση».
«Η σημερινή βομβιστική επίθεση στο The Mall, σε ένα χώρο που πολλοί πολίτες, κυρίως νέοι, επιλέγουν για την κυριακάτικη βόλτα τους, δείχνει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο είδος τρομοκρατίας που όχι απλά επιλέγει συμβολικούς στόχους, αλλά επιδιώκει νεκρούς και αίμα», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.
«Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο καταδικάζει έντονα και κατηγορηματικά αυτή την δολοφονική επίθεση που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ πλέον κατάλογο των αντίστοιχων κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και προειδοποιεί όλους όσους επιδιώκουν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος ότι δεν θα τα καταφέρουν. Η Πολιτεία θα αντιδράσει. Ευχόμαστε στους δύο ελαφρά, ευτυχώς, τραυματίες γρήγορη και καλή ανάρρωση».
Η Δημοκρατική Αριστερά «εκφράζει την καταδίκη της για την επίθεση στο "The Mall", όπως και για κάθε άλλη πράξη βίας. Η σημερινή εγκληματική ενέργεια αποτελεί πράξη τυφλής βίας και μάλιστα σε ένα χώρο που υπήρχαν μικρά παιδιά. Η τρομοκρατία, πλέον, απειλεί την κοινωνία».
«Είναι μια άκρως επικίνδυνη και ύποπτη ενέργεια. Εντάσσεται στο σχεδιασμό εκφοβισμού του λαού και προσφέρει υπηρεσίες σε όσους επιδιώκουν την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής και τρομοκράτησης του λαού» τονίζει το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
Για «αριστερούς τρομοκράτες που έδειξαν το αληθινό δολοφονικό τους πρόσωπο» μιλά στην ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.
«Τα σημάδια πληθαίνουν και πολλαπλασιάζονται. Η κυβέρνηση καλείται τώρα, αφού απέτυχε στην προληπτική της δράση, να επέμβει κατασταλτικά και να προστατεύσει τους Έλληνες Πολίτες από τις συνεχιζόμενες εγκληματικές ενέργειες ακραίων στοιχείων, που καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας. Όταν την πατρίδα μας την τραυματίζουν η αλλοδαπή και η ημεδαπή τρόικα, δεν χρειάζονται τέτοια χτυπήματα, που αποπροσανατολίζουν και κυρίως προβληματίζουν», αναφέρουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Εντονη η ανησυχία των εμπόρων
Ανήσυχοι οι έμποροι
Το αποτροπιασμό της για την βομβιστική επίθεση στο Mall εκφράζει και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι τέτοιου είδους ενέργειες, αγγίζουν πλέον όλον τον εμπορικό κόσμο της χώρας και ιδίως μαζικούς εμπορικούς χώρους στους οποίους κινούνται και κυκλοφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας» αναφέρουν οι έμποροι.
«Καταδικάζουμε απερίφραστα και με κατηγορηματικό τρόπο την σημερινή εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια και κάθε μορφή βίας η οποία κινείται ενάντια στην κοινωνική συνοχή και ειρήνη», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βαρουφάκης για σκανδαλολογία: Όλοι γνωρίζουν - Θα ήθελα να είχαμε FBI στην Ελλάδα

Καυστικός σχετικά με την σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών, αλλά και τη γενικότερη αντιμετώπιση σκανδάλων στην Ελλάδα, εμφανίστηκε, μιλώντ...