Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Η Αγκυρα θέλει αμοιβαιότητα μεταξύ Χάλκης και ιμάμηδων


Η Αγκυρα θέλει αμοιβαιότητα μεταξύ Χάλκης και ιμάμηδων


Στην επαναφορά ζητήματος αμοιβαιότητας μεταξύ των κινήσεων που καλείται διεθνώς να αναλάβει η Τουρκία σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και των ελληνικών πρωτοβουλιών στη Θράκη προχώρησε ο Μπουλέντ Αρίντς. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης συνέδεσε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης (που επανήλθε στο προσκήνιο έπειτα από εκτενές δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet») με την ανάκληση της πρόσφατης τροπολογίας που ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο για τον διορισμό 240 ιμάμηδων.
Μάλιστα, ο κ. Αρίντς δήλωσε μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει το ζήτημα στο ανώτατο επίπεδο
προς τον έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, λίγο πριν ή και κατά τη διάρκεια που οι δύο άνδρες θα βρεθούν στο Κατάρ, για διαφορετικούς λόγους, την Τρίτη. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης μάλιστα δεν δίστασε να προτείνει να επιστρέψει ο νόμος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αρίντς, «εμείς εργαζόμαστε για το θέμα αυτό (σσ. για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης) και το προσεγγίζουμε θετικά για την αντιμετώπιση των θρησκευτικών αναγκών των μειονοτήτων και των ομάδων διαφορετικού θρησκεύματος, από πλευράς ελευθερίας θρησκείας και ελευθερίας συνείδησης. Ομως ενώ εμείς λειτουργούμε κατά αυτόν τον τρόπο και καταβάλλουμε ειλικρινή προσπάθεια, τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα, πέραν του ότι δεν αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των "Τούρκων" της Δυτικής Θράκης μας λυπούν πολύ».

Στη συνέχεια και αφού επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Άγκυρας για το θέμα των μουφτήδων, ο τούρκος αντιπρόεδρος αναφέρεται στο θέμα των ιμάμηδων: «Αν διορίζαμε τον Πατριάρχη στην Τουρκία εμείς και αν επιλέγαμε εμείς αυτούς που ασκούν καθήκοντα εδώ θα το δεχόσασταν; Όχι. Τότε, τι είναι αυτό που κάνετε εσείς; Πριν μεταβεί στο Κατάρ, ο Πρωθυπουργός μας θα αναζητήσει τον έλληνα Πρωθυπουργό στον οποίο θα συστήσει αυτό να μην περάσει από την Βουλή και αν έχει περάσει να επιστραφεί από τον Πρόεδρο».

Καταλήγοντας, ο κ. Αρίντς σημείωσε: «Κοιτάζοντας τα όσα κάνουμε εμείς στην Τουρκία δεν είναι δυνατόν να φέρουμε δίπλα - δίπλα αυτά που γίνονται στην τουρκική και μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Μια απόφαση της κυβέρνησης μας είναι η εξής: Θα κάνουμε όσα απαιτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες , αλλά έναντι αυτών όλων που κάνουμε εμείς δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε τα όσα υπόκειται μια χούφτα μουσουλμανική τουρκική μειονότητα στην Δυτική Θράκη. Εκείνοι οι οποίοι επιθυμούν την λειτουργία της Θεολογικής Σχολής ας δουν και μια από αυτήν την πλευρά και μετά να συζητήσουμε σοβαρά για τα αιτήματά τους».
TO BHMA online 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...