Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Σόιμπλε: «Οι όροι για το πρόγραμμα βοήθειας πρέπει να εκπληρωθούν»


Στην ευρωκρίση και την λιτότητα στην Ευρώπη αλλά και στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αναφέρεται o γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, στην ερώτηση εάν συνιστά «κόλαφο» για τη γερμανική κυβέρνηση η διαπίστωση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία «υποτιμήθηκαν οι συνέπειες της λιτότητας στην οικονομία των χωρών της κρίσης», ο κ. Σόιμπλε απαντά:
«Εάν θέλει κανείς να επιλύσει οριστικά διαρθρωτικά προβλήματα δεν μπορεί να αποφύγει μία περίοδο προσαρμογής η οποία μπορεί να είναι επώδυνη».


Συνάντηση με Τσίπρα

Αυτό, λέει ο γερμανός υπουργός, «το συζήτησα και με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα Αλέξη Τσίπρα, όταν εκείνος επισκέφθηκε το Βερολίνο. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, ακόμη και για τη Γερμανία», σημειώνει.

Στην ερώτηση εάν τον συγκίνησε η περιγραφή των κοινωνικών επιπτώσεων που έχει η λιτότητα, που του έκανε ο κ. Τσίπρας, ο Σόιμπλε απαντά:
«Πιστέψτε με, έχω οδυνηρή επίγνωση του γεγονότος ότι η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί πολλά από τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Και αυτό ανεξαρτήτως του ποιος με επισκέπτεται. Αλλά και ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι Γαλλία και Γερμανία προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην Ελλάδα.
Σας το είπε, ρωτά ο δημοσιογράφος τον κ. Σόιμπλε που αποφεύγει να απαντήσει ευθέως και παρατηρεί ότι ο κ. Τσίπρας «έχει τις δικές του αντιλήψεις για την επίλυση των προβλημάτων και αυτό είναι θεμιτό. Στις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις της Ελλάδας δεν αναμιγνύομαι. Οι όροι για το πρόγραμμα βοήθειας είναι συμπεφωνημένοι και θα πρέπει να εκπληρωθούν», διευκρινίζει ο Γερμανός υπουργός.
Κύπρος

Τέλος, ο κ. Σόιμπλε αναφέρεται στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι «είμαστε ακόμη μακριά από μια απόφαση αναφορικά με ένα πακέτο δανειακής βοήθειας».
Κατ' αρχήν θα πρέπει να εξακριβωθεί εάν τα προβλήματα στην Κύπρο θέτουν σε κίνδυνο συνολικά την Ευρωζώνη. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να δοθεί βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης, σημειώνει.
Θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν η τρόικα και η Κύπρος σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, επισημαίνει και προσθέτει ότι η προβληματική για το «ξέπλυμα» χρήματος ανήκει σε αυτό.
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...