Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Φ. Κουβέλης: «Δε θα γίνουν νέες περικοπές- Όχι απολύσεις στο Δημόσιο»









Aπoκλείει το ενδεχόμενο νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις αλλά και απολύσεων στο Δημόσιο, με συνέντευξή του στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Σημειώνει, επίσης, ότι «Δεν υπάρχει καμία επιλογή για απολύσεις από το δημόσιο» και προσθέτει ότι ο νόμος προβλέπει την κινητικότητα, δηλαδή την αξιολόγηση του προσωπικού και των διοικητικών μονάδων. Υπάρχουν τομείς της δημόσιας διοίκησης που έχουν περισσευούμενο προσωπικό και άλλοι τομείς οι οποίοι πράγματι έχουν τεράστιες ανάγκες», λέει ο κ. ΚουβέληςΑναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζει ότι «έχει την επιλογή να δείξει ότι ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τακτική, αλλά πρόσθεσε, πως η προσπάθεια που κάνει είναι γεμάτη από αντιφάσεις και αντιφατικότητες»

Ολόκληρη η συνέντευξη του Φ. Κουβέλη
Κύριε Πρόεδρε η έκθεση του ΔΝΤ επανέφερε  στη συζήτηση  ζήτημα λήψης νέων μέτρων. Υπάρχει  ενδεχόμενο νέας περικοπής μισθών και συντάξεων;
Σε καμία περίπτωση. Βεβαίως η ρύθμιση η οποία υπάρχει για την εξασφάλιση των αναγκαίων εσόδων αναφέρεται στα ζητήματα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και στις δαπάνες οι οποίες έχουν περικοπεί και αναφέρομαι στις δαπάνες των υπουργείων αυτό το πρόγραμμα πρέπει να τηρηθεί. Αλλά όχι, σε καμία περίπτωση νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Πάντως το ΔΝΤ επιμένει για απολύσεις στο δημόσιο 17.000 υπαλλήλων εντός του 2013.
Δεν υπάρχει καμία επιλογή για απολύσεις από το δημόσιο. Ο νόμος προβλέπει την κινητικότητα, δηλαδή την αξιολόγηση του προσωπικού και των διοικητικών μονάδων. Υπάρχουν τομείς της δημόσιας διοίκησης που έχουν περισσευούμενο προσωπικό και άλλοι τομείς οι οποίοι πράγματι έχουν τεράστιες ανάγκες. Με την κινητικότητα θα εξασφαλιστεί η παραμονή των δημοσίων υπαλλήλων στην υπηρεσία. Άλλωστε έχουμε επιταχυνόμενη αποχώρηση καθώς φεύγουν περισσότεροι από όσους είχαν υπολογιστεί στη σύνταξη. Δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο.

Να περάσουμε στην καθημερινότητα κ. Πρόεδρε. Τι θα κάνει η κυβέρνηση για το δίπολο που συνθλίβει όλους τους Έλληνες, ανεργία και ακρίβεια;
Για την ακρίβεια, ήδη έχει δρομολογηθεί ένα σχέδιο και με τον έλεγχο του ανταγωνισμού, να υπάρξει μια παρέμβαση ώστε να σταματήσει αυτή η συνεχώς αυξανόμενη ακρίβεια τουλάχιστον σε κάποια προϊόντα γιατί έχουμε και μείωση σε κάποια άλλα. Σε κάθε περίπτωση η ακρίβεια είναι παρούσα και μάλιστα σε περίοδο βαθειάς ύφεσης. Και προς την κατεύθυνση αυτή κινείται ένα πρόγραμμα από τη μεριά της κυβέρνησης με μικρά αποτελέσματα αλλά πολύ σημαντικά που έχουν αρχίσει να φαίνονται. Σε ότι αφορά  την ανεργία, εμείς  έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο  για τη δημιουργία θέσεων εργασίας που στηρίζεται στην αξιοποίηση των δημόσιων επενδύσεων και ειδικότερα σε χρήματα του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση της ανεργίας σε έναν βαθμό. Επίσης στο αμέσως προσεχές διάστημα περί το μήνα Απρίλιο ή Μάιο θα ανοίξουν τα τέσσερα μεγάλα έργα που έχουν σχέση με τους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Έργα σταματημένα εδώ και δυόμισι- τρία χρόνια. Εάν ανοίξουν τα συγκεκριμένα εργοτάξια θα δημιουργήσουν 50.000 θέσεις εργασίας και βεβαίως θα αναθερμάνουν τις οικονομίες  σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η προανακριτική  ξεκινά το έργο της για τη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Θα φτάσει στο Ειδικό Δικαστήριο;
Είναι μια υπαρκτή υπόθεση. Ακριβώς και για αυτό το λόγο η ΔΗΜΑΡ ζήτησε αμέσως να κινηθεί η διαδικασία για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής. Η πρόταση αφορούσε  τον κ. Παπακωνσταντίνου, διότι για αυτόν προέκυπταν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ,θα έπρεπε να ελεγχθούν οι συγκεκριμένες του πράξεις. Η προκαταρκτική εξέταση βεβαίως πρέπει να βαθύνει την έρευνα και στο βαθμό που θα υπάρξουν και άλλες ενδείξεις ή αποδείξεις  να εντοπισθούν ευθύνες και σε άλλα πρόσωπα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες  και πρέπει να ερευνηθούν.

Σας τρομάζει η  εμφατική επιστροφή  της τρομοκρατίας;
Νομίζω ότι το ζήτημα τρομοκρατίας είναι και αυτό υπαρκτό, βεβαίως επαναβιώνει μέσα σε μια συγκεκριμένη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα την οποία αυτοί που θέλουν να τρομοκρατούν την επικαλούνται ακριβώς για να εξασφαλίσουν τις επιφάσεις, που κατά την γνώμη  τους μπορούν να δικαιολογήσουν τις απαράδεκτες ενέργειες τους. Η τρομοκρατία πλήττει την κοινωνία επιτίθεται στην κοινωνία για αυτό και πρέπει να απομονωθεί  και πολιτικά και ηθικά.

Να επιστρέψουμε στη βουλή.  Οι τόνοι από την Κουμουνδούρου έναντι της ΔΗΜΑΡ φαίνεται να χαμηλώνουν. Διαβλέπετε αλλαγή στρατηγικής;
Ναι διαπιστώνω και εγώ την αλλαγή μιας συμπεριφοράς από την μεριά της Κουμουνδούρου απέναντι μας. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό όμως συνιστά αλλαγή τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν ακολουθήσαμε σε καμία περίπτωση ούτε  τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς, ούτε τις επιθέσεις που μας έγιναν συστηματικά.
Οι διαφωνίες είναι πολιτικές και υπαρκτές, οι αντιθέσεις στο επίπεδο του πολιτικού σχεδίου και προγράμματος επίσης είναι υπαρκτές. Ο τόνος οποίος επέλεξε να επιτίθεται η Κουμουνδούρου στην ΔΗΜΑΡ ήταν απαράδεκτος. Δεν ήταν και δεν είναι ωφέλιμος  για τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ.

Να εικάσω ότι η θέση σας αποκλείει  να υπάρξει στο μέλλον τρικομματική κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Αυτό είναι μια υπόθεση εργασίας. Με ποια πολιτική, από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ; Με ποιο σχέδιο;  Με ποια μεταρρυθμιστική πολιτική είναι δυνατόν να μιλάει σήμερα η ΔΗΜΑΡ για συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.

Πως βλέπετε την στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς τον πολιτικό ρεαλισμό;
Νομίζω ότι πρόκειται για μια επιλογή να δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αλλάζει τακτική. Βεβαίως η προσπάθεια που κάνει είναι γεμάτη από αντιφάσεις και αντιφατικότητες.


Υπάρχει θέμα εκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ;
Όχι. Η ΔΗΜΑΡ  έχει τη δική της αυτόνομη παρουσία,  που ορίζεται από τις δικές της θέσεις και το πρόγραμμα .

Άρα η ανασύσταση της κεντροαριστεράς μπήκε πάλι στο ψυγείο;
Εμείς, διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε, δουλεύουμε για την διεύρυνση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Η  δημιουργία αυτού του χώρου  δεν έχει καμία σχέση ούτε με συναντήσεις κορυφής ούτε με συναντήσεις σε επίπεδο κομμάτων. Είναι μια ουσιαστικότερη διαδικασία η οποία προωθείται από την μεριά μας.

Συνεπώς, θα επιμείνετε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου ανεξάρτητα της άποψης που θα έχουν οι κυβερνητικοί σας εταίροι;
Αναμφισβήτητα. Υποστηρίζουμε ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι πια, υποχρέωση για το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Η κοινωνία ανακαθορίζεται πρέπει να έχει την δυνατότητα στην εκλογική διαδικασία να μπορεί να εκφράζεται γνήσια χωρίς παρεμβάσεις ενός εκλογικού νόμου που αλλοιώνει την πραγματική βούληση των Ελλήνων πολιτών. Εφόσον καθιερωθεί ως εκλογικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει και στην απελευθέρωση υπαρκτών δυνάμεων και στη γνήσια έκφραση τους.

Να κλείσουμε με μια προσωπική ερώτηση. Είναι στις μελλοντικές σκέψεις σας η προεδρία της Δημοκρατίας;
Δεν υπάρχει στους σχεδιασμούς μου κάτι τέτοιο. Είμαι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και πάντοτε αναζητώ την παρουσία μου μέσα από την συλλογικότητα της Αριστεράς που υπηρετώ…
metarithmisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...