«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τμήμα Αγροτικής Πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε το αγροτικό κίνημα ενωτικά και μαχητικά, με συμπαράταξη με το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες των εργαζομένων, των ανέργων, των μικρομεσαίων αυτοαπασχολουμένων, να σταματήσει την καταστροφή και να ανοίξει το δρόμο ελπίδας, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής αλληλεγγύης», σημείωσε.
«O αγροτικός κόσμος της χώρας εξαπατήθηκε για πολλές δεκαετίες, αυτή τη στιγμή είναι αποφασισμένος να μην χάσει την γη του, να μην διακινδυνεύσει την αξιοπρέπειά του και να
αντισταθεί μέχρις εσχάτων σε όσους σχεδιάζουν την εξόντωσή του», δήλωσε ο αρμόδιος τομέαρχης των ΑΝΕΛ, Κώστας Γιοβανόπουλος.
Ο Φώτης Κουβέλης συναντήθηκε στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτο Καραμίχα, και αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος.
«Υπάρχουν, πράγματι, ζητήματα που έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής του αγροτικού προϊόντος, με τη δαπάνη των καυσίμων και ειδικότερα του πετρελαίου, το φορολογικό σύστημα των αγροτών και το ασφαλιστικό τους, με το δεδομένο ότι υπήρξε αύξηση των ορίων ηλικίας», αναγνώρισε. Δεσμεύτηκε ότι «αυτά τα προβλήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής, προκειμένου να υπάρξουν λύσεις».
Πλήρη στήριξη στους αγρότες προσφέρει το ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε απολύτως δικαιολογημένες τις κινητοποιήσεις: «Δεν πρόκειται για εθιμοτυπικές κινητοποιήσεις, όπως τις εμφανίζει η κυβέρνηση. Ένα μεγάλο μέρος της αγροτιάς έχει χάσει τα πάντα. Αντιμετωπίζει ένα μέλλον πολύ χειρότερο και οι κινητοποιήσεις είναι απολύτως δικαιολογημένες». Η γ.γ. του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν «τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, τη χρεοκοπία, την καινούργια θάλασσα των εισαγωγών. Δικαιολογημένα, λοιπόν, βρίσκονται στους δρόμους και χρειάζονται τη συμπαράσταση των εργαζομένων, γιατί χωρίς τα είδη διατροφής δεν μπορούμε να ζήσουμε και να τρώμε και εισαγόμενα και ακριβά αμφιβόλου ποιότητας».
Εισαγγελέας και ΜΑΤ στο πανθεσσαλικό μπλόκο
Εμπλοκή στο θέμα του πανθεσσαλικού μπλόκου των αγροτών έχει προκύψει από αργά το μεσημέρι, καθώς αστυνομικές δυνάμεις σταμάτησαν το κομβόι των εκατοντάδων τρακτέρ, στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας- Αθηνών, περίπου 200 μέτρα, πριν από τον κόμβο της Νίκαιας, που ήταν και ο αρχικός προορισμός των αγροτών επί της ΠΑΘΕ.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, λίγο πριν τον κόμβο της Νίκαιας και επί της παλιάς Εθνικής Οδού Λάρισας-Αθήνας, λίγα μέτρα πριν το ΠΑΘΕ, παραμένουν τελικά τα εκατοντάδες τρακτέρ των Θεσσαλών αγροτών. Οι διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία παρουσία και εισαγγελέα και βουλευτών της περιοχής και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, δεν έκαμψαν τις Αρχές, που από νωρίς το απόγευμα δεν επέτρεψαν την έξοδο των αγροτικών μηχανημάτων στην ΠΑΘΕ, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των αγροτών, που ήθελαν να τα παρατάξουν εκατέρωθεν.
Κατόπιν τούτου, οι αγρότες θα συσκεφθούν και πάλι αύριο, προκειμένου να αποφασίσουν τα παραπέρα βήματα τους, ενώ αναμένουν και ενίσχυση των αγροτικών μηχανημάτων τους κυρίως από την περιοχή της Λάρισας.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Στο μεταξύ από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώθηκε ότι μέχρι τη 1.45 αύριο το μεσημέρι, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Νίκαιας έως τον κόμβο Βιοκαρπέτ (Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης), λόγω της συγκέντρωσης αγροτών με γεωργικούς ελκυστήρες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:
· Προς Θεσσαλονίκη: όλα τα οχήματα που κινούνται επί της Π.Α.Θ.Ε. με κατεύθυνση προς τη Λάρισα δεν θα εξέρχονται από την Π.Α.Θ.Ε. στον κόμβο Νίκαιας, αλλά θα συνεχίζουν και θα εξέρχονται στον κόμβο του Πλατυκάμπου
· Προς Αθήνα: όλα τα οχήματα που κινούνται επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Αθήνα θα αναστρέφονται στο ύψος του κόμβου της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και θα κινούνται με κατεύθυνση προς Λάρισα – Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας – Βόλου και μέσω του κόμβου Πλατυκάμπου και θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε.
Matrix 2
4