Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Ενοχη η Shell για τη ρύπανση στο Δέλτα του Νίγηρα


Δικαστήριο στην Ολλανδία αποφάνθηκε ότι η Shell είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη μόλυνση που προκλήθηκε στο Δέλτα του Νίγηρα, με το σκεπτικό ότι η εταιρεία θα έπρεπε να έχει εμποδίσει την πράξη δολιοφθοράς στις εγκαταστάσεις της.

Το περιφερειακό δικαστήριο της Χάγης κάλεσε την Shell να αποζημιώσει - με άγνωστο για την ώρα ποσό - έναν αγρότη, αλλά απέρριψε τέσσερις άλλες αγωγές που είχαν κατατεθεί εις βάρος της ολλανδικής μητρικής εταιρείας.
Η υπόθεση αφορά την αγωγή που κατέθεσαν τέσσερις Νιγηριανοί και η περιβαλλοντική οργάνωση Friends of the Earth στην Ολλανδία, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Shell, διεκδικώντας αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη εξαιτίας της μόλυνσης του εδάφους και της θάλασσας στην
περιοχή του Δέλτα.

Οι ενάγοντες κατηγορούσαν τον πετρελαϊκό κολοσσό ως υπεύθυνο για τη δημιουργία τριών πετρελαιοκηλίδων από το 2004 έως το 2007 στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα, που δεν είχαν μόνο οικολογικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων.

Η περιβαλλοντική οργάνωση δήλωσε πως ελπίζει ότι αυτή η υπόθεση θα δημιουργήσει προηγούμενο για αξιώσεις απέναντι σε πολυεθνικές εταιρείες.

Το δικαστήριο δέχτηκε το επιχείρημα της Shell ότι οι πετρελαιοκηλίδες προκλήθηκαν από σαμποτάζ και όχι από κακή συντήρηση των εγκαταστάσεών της, όπως ισχυρίζονταν οι Νιγηριανοί.

Οι Νιγηριανοί -ψαράδες και αγρότες- υποστήριξαν ότι δεν μπορούσαν να θρέψουν πλέον τις οικογένειές τους επειδή η περιοχή μολύνθηκε από πετρέλαιο από τους αγωγούς της Shell και από τις εγκαταστάσεις παραγωγής.

Ήταν η πρώτη φορά που κατατέθηκε αγωγή εις βάρος της εταιρείας σε ολλανδικό δικαστήριο για αδικήματα που φέρεται ότι διέπραξε θυγατρική της.

Η αγωγή στρέφεται εναντίον της μητρικής εταιρείας της Shell στην Ολλανδία και της θυγατρικής της στη Νιγηρία Shell Petroleum Development Co (SPDC).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νιγηρία, τον μεγαλύτερο παραγωγό ενέργειας στην Αφρική, με καθημερινή παραγωγή μεγαλύτερη του ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου.
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημόσιοι Υπάλληλοι: Το «παράθυρο» που τους βγάζει άμεσα σε συνταξιοδότηση

Ένα παράθυρο εξόδου ανοίγεται για τις συντάξεις στο Δημόσιο και για 20.000 δημοσίους υπαλλήλους που θέλουν να βγουν σε πρόωρη σύνταξη . Πρό...